G4Media.ro

O armă israeliană a avariat apărarea antiaeriană iraniană fără a fi detectată,…

Sursa Foto: Facebook/ IDF

O armă israeliană a avariat apărarea antiaeriană iraniană fără a fi detectată, potrivit unor oficiali – The New York Times

O lovitură aeriană israeliană asupra Iranului a avariat vineri un sistem de apărare aeriană, potrivit oficialilor occidentali și iranieni, și a părut calculată pentru a transmite un mesaj că Israelul poate ocoli sistemele de apărare ale Iranului fără a fi detectat și le poate paraliza, transmite The New York Times.

Potrivit oficialilor, atacul a avariat o baterie defensivă în apropiere de Natanz, un oraș din centrul Iranului care este esențial pentru programul de arme nucleare al țării.

Chiar dacă atacul israelian a fost o ripostă la barajul aerian al Iranului de săptămâna trecută, acesta a folosit o fracțiune din puterea de foc desfășurată de Teheran. Acel atac, interceptat de Israel și aliații săi, a provocat pagube minime.

Atacul de vineri a fost cea mai recentă salvă dintr-o serie de atacuri de tip „tit-for-tat” între cele două țări în această lună, care au sporit temerile privind un conflict regional mai amplu. Cu toate acestea, amploarea relativ limitată a atacului israelian și răspunsul discret al oficialilor iranieni par să fi atenuat tensiunile.

Cei doi oficiali iranieni au declarat că atacul de vineri a avariat un sistem antiaerian S-300 la o bază militară din provincia vecină Isfahan. Relatarea oficialilor este susținută de imaginile din satelit analizate de New York Times, care au arătat deteriorarea radarului unui sistem S-300 de la Baza Aeriană Eighth Shekari din Isfahan.

Nu a fost clar ce fel de armă a lovit sistemul de apărare aeriană iranian. Trei oficiali occidentali și doi iranieni au confirmat vineri că Israelul a desfășurat drone aeriene și cel puțin o rachetă trasă dintr-un avion de război. Anterior, oficialii iranieni au declarat că atacul asupra bazei militare a fost efectuat de drone mici, cel mai probabil lansate din interiorul teritoriului iranian.

O rachetă, au declarat doi oficiali occidentali, a fost lansată de la un avion de război aflat la mare distanță de spațiul aerian israelian sau iranian și includea o tehnologie care i-a permis să eludeze apărarea radar a Iranului. Nici racheta și nici avionul care a tras-o nu au intrat în spațiul aerian iordanian, au declarat oficialii occidentali, un gest menit să țină regatul în afara conflictului după ce a ajutat la doborârea armelor iraniene săptămâna trecută.

Cei doi oficiali iranieni au declarat că armata iraniană nu a detectat nimic care să fi intrat vineri în spațiul aerian al Iranului, inclusiv drone, rachete și avioane. Agenția de știri de stat iraniană, IRNA, a raportat că nu a avut loc niciun atac cu rachete și că sistemul de apărare aeriană al Iranului nu a fost activat.

Israelul, au declarat cei doi oficiali occidentali, a renunțat la un plan anterior de a riposta Iranului cu un atac pe scară largă. Acel plan, au spus ei, a fost înlocuit cu o lovitură menită să trimită un mesaj discret, dar decisiv, cu scopul de a pune capăt ciclului de represalii.

Utilizarea de către Israel a unor drone lansate din interiorul Iranului și a unei rachete pe care nu a putut-o detecta, au declarat oficialii occidentali, a fost menită să dea Iranului o idee despre cum ar putea arăta un atac la scară mai mare. Atacul, au spus ei, a fost calibrat pentru a face Iranul să se gândească de două ori înainte de a lansa un atac direct asupra Israelului în viitor.

Oficiali atât din Iran, cât și din Israel s-au abținut să vorbească public despre atacul de vineri, o mișcare care părea să aibă ca scop detensionarea unui conflict de care unii se tem că ar putea să se transforme într-un război regional mai amplu. Tăcerea Israelului cu privire la atac, a declarat un oficial iranian, ar permite Teheranului să trateze atacul la fel ca și atacurile clandestine anterioare din războiul din umbră al țărilor, care durează de mult timp, și să nu provoace un răspuns imediat.

Sâmbătă, raidurile aeriene israeliene asupra orașului Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, au ucis mai mulți civili, inclusiv femei și copii, potrivit presei de stat palestiniene, provocând și mai multă teamă într-o zonă în care peste un milion de palestinieni strămutați sunt înghesuiți în corturi și locuințe temporare.

Timp de mai multe săptămâni, palestinienii s-au pregătit pentru o ofensivă terestră israeliană anunțată asupra orașului Rafah, cea mai sudică parte a Fâșiei Gaza, unde mai mult de jumătate din cei 2,2 milioane de locuitori ai fâșiei s-au refugiat după ce au fost forțați să își părăsească locuințele în urma a peste șase luni de bombardamente israeliene și a unei invazii terestre.

Atacurile aeriene au lovit două case de familie, ucigând 10 locuitori, iar rachetele și artileria au lovit și alte zone din Rafah și din împrejurimi, potrivit agenției de știri Wafa.

Armata israeliană nu a dorit să comenteze imediat atacurile. Aceasta a declarat că obiectivul ofensivei sale în Gaza este de a eradica Hamas, grupul armat care controlează Fâșia Gaza de aproape două decenii.

„A fost ca un cutremur”, a declarat Mohammad al-Masri, un contabil în vârstă de 31 de ani care se adăpostește împreună cu familia sa într-un cort într-o tabără mare din Rafah, despre trepidațiile provocate de lovituri.

Prima lovitură a avut loc puțin după miezul nopții, zguduind pământul și luminând cerul nopții, iar a doua a venit la scurt timp după aceea, a spus el. „Când auzim aceste lovituri, nu știm ce să facem”, a spus el. „Toată lumea spune același lucru: „Unde ne putem duce?””.

Președintele Biden și alți lideri mondiali au îndemnat Israelul să nu invadeze Rafah, deoarece ar agrava și mai mult o criză umanitară deja gravă.

Însă premierul Benjamin Netanyahu nu a ținut cont de aceste apeluri și susține că este necesară o ofensivă terestră pentru a „finaliza eliminarea batalioanelor Hamas” și pentru a distruge rețelele sale de tuneluri.

Loviturile de sâmbătă au alimentat temerile palestinienilor din Rafah că o invazie ar putea fi iminentă.

Într-o informare adresată Consiliului de Securitate săptămâna aceasta, secretarul general António Guterres a declarat că ofensiva militară a Israelului în Rafah ar „agrava această catastrofă umanitară”.

Rahaf Al-Madhoun, în vârstă de 17 ani, transmitea în direct pe TikTok pentru a vorbi despre condițiile de trai din Rafah, când prima lovitură aeriană a lovit foarte aproape, a spus ea. Ea s-a oprit pentru a se aduna înainte de a continua. Apoi a descris teroarea semănată de lovituri și zumzetul mereu prezent al dronelor de supraveghere deasupra capului.

„Suntem pierduți, vă jur”, a spus ea. „Frica însăși ne ucide”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...