G4Media.ro

Alegătorii din România sunt sceptici cu privire la corectitudinea alegerilor, arată un…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alegătorii din România sunt sceptici cu privire la corectitudinea alegerilor, arată un studiu/ Cei mai săraci dintre români, mai înclinați să aprobe guvernul decât restul populației

Alegătorii din 19 țări, inclusiv din trei dintre cele mai mari democrații din lume, sunt în mare măsură sceptici cu privire la faptul că alegerile lor politice sunt libere și corecte, iar mulți favorizează un lider puternic, nedemocratic, potrivit unui studiu publicat joi, scrie Associated Press.

Raportul realizat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală, sau International IDEA, a concluzionat că „instituțiile democratice nu sunt la înălțimea așteptărilor oamenilor”. Organizația, care numără 35 de membri, promovează democrația în întreaga lume.

„A trecut timpul ca percepțiile oamenilor să fie centrate în conversațiile despre viitorul democrației; această analiză este un prim pas mic, dar important, spre acest efort”, a scris organizația cu sediul la Stockholm.

Sondajele au avut o marjă de eroare care se învârte în jurul a 2-4%, iar numărul de respondenți din fiecare țară a fost de aproximativ 1.500. Singura excepție a fost Insulele Solomon, unde populația mică a însemnat că au avut un eșantion reprezentativ de 526 de persoane, a precizat IDEA.

În 17 țări, mai puțin de jumătate din populație este mulțumită de guvernele lor, a constatat International IDEA. Sondajul a inclus trei dintre cele mai mari democrații – Brazilia, India și Statele Unite.

În opt țări, „mai multe persoane au opinii favorabile față de „un lider puternic care nu trebuie să se deranjeze cu parlamentul sau cu alegerile””, a declarat institutul, adăugând că India și Tanzania se remarcă drept țări „cu niveluri relativ ridicate de sprijin pentru un „lider puternic””.

Doar în patru țări „majoritatea consideră că se descurcă mai bine din punct de vedere economic decât părinții lor”, potrivit studiului de 95 de pagini intitulat „The Perceptions of Democracy Survey”. Acesta a adăugat că, în majoritatea țărilor, minoritățile au mai multe îndoieli în ceea ce privește credibilitatea electorală decât ceilalți.

Cei mai săraci din Brazilia, Columbia, România și Sierra Leone, au mai multe șanse de a aproba performanța guvernului decât restul populației, a precizat IDEA.

În ceea ce privește sistemele judiciare, în 18 țări „mai puțin de jumătate din populație crede că instanțele „întotdeauna” sau „adesea” oferă acces la justiție”. Irakienii au mai multă încredere în accesul la justiție (28% „întotdeauna” sau „adesea”) decât americanii (26%). Danemarca este singura țară în care majoritatea oamenilor consideră că instanțele oferă adesea sau întotdeauna acces egal la justiție, a precizat IDEA.

Raportul său s-a bazat pe sondaje realizate în Brazilia, Chile, Columbia, Danemarca, Gambia, India, Irak, Italia, Liban, Lituania, Pakistan, România, Senegal, Sierra Leone, Insulele Solomon, Coreea de Sud, Taiwan, Tanzania și Statele Unite.

Sondajele au fost realizate de YouGov și GeoPoll și au fost efectuate fie prin telefon, fie prin internet anul trecut, cu excepția Indiei, unde a fost realizat în ianuarie.

International IDEA a fost fondată în 1995. A fost conceput pentru a „identifica diferențele importante, dar adesea neglijate, dintre evaluările și atitudinile diferitelor grupuri legate de democrație”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează