G4Media.ro

O a șasea persoană a fost acuzată că face parte dintr-o presupusă…

Foto: https://www.judiciary.uk/

O a șasea persoană a fost acuzată că face parte dintr-o presupusă rețea de spioni în favoarea Rusiei care operează în Marea Britanie și a compărut în fața unei instanțe din Londra

Tihomir Ivanov Ivancev, un cetățean bulgar în vârstă de 38 de ani, din vestul Londrei, a fost arestat la începutul acestei luni a compărut miercuri în fața Curții de Magistrați de la Westminster, potrivit Poliției Metropolitane a Londrei, citată de BBC. El este acuzat de „conspirație în vederea colectării de informații destinate să fie direct sau indirect utile unui inamic”. El nu a indicat o declarație de vinovăție sau de nevinovăție, cazul urmând a fi examinat pe fond de o instanță superioară.

Alți cinci cetățeni bulgari urmează să fie judecați în octombrie, după ce au fost inculpați cu aceeași infracțiune.

Orlin Rusev, în vârstă de 46 de ani, din Great Yarmouth, Norfolk, Bizer Jambazov, în vârstă de 43 de ani, și Katrin Ivanova, în vârstă de 32 de ani, din Harrow, nord-vestul Londrei, Ivan Stoianov, în vârstă de 32 de ani, din Greenford, vestul Londrei, și Vanya Gaberova, în vârstă de 29 de ani, din Euston, Londra, au fost arestați în februarie 2023.

Se presupune că a fost efectuată supravegherea unor persoane și locuri vizate de Rusia între august 2020 și februarie 2023.

Acuzația cu care se confruntă Ivancev susține că a acționat împreună cu ceilalți cinci inculpați, cu o persoană numită Jan Marsalek și cu alte persoane necunoscute.

În acuzație se afirmă că aceștia „au conspirat… pentru a obține, colecta, înregistra, publica sau comunica documente sau informații care au fost calculate pentru a fi, sau ar putea fi destinate să fie, direct sau indirect, utile unui inamic, într-un scop care aduce atingere siguranței și intereselor statului”.

Comandantul Dominic Murphy, de la Comandamentul antiterorism al Poliției Metropolitane, a declarat că Ivancev „a fost identificat și arestat ca urmare a cercetărilor efectuate în urma celor cinci arestări anterioare în cadrul acestei anchete”. Poliția a precizat că acesta a fost eliberat pe cauțiune după arestarea sa inițială din 7 februarie și a fost pus sub acuzare marți.

Procuratura a declarat că a autorizat inculparea „unei a șasea persoane suspectate de spionaj pentru Rusia”.

Ivancev urmează să compare miercuri în fața Curții de Magistrați de la Westminster din centrul Londrei. Ceilalți cinci acuzați au fost plasați în arest preventiv după ce au compărut în septembrie 2023 în fața aceleiași, iar ulterior data procesului a fost stabilită la Old Bailey. –  Curtea penală a Londrei

Ivancev figurează ca proprietar al unei afaceri de decorațiuni din Londra. El este înregistrat ca locuind la aceleași adrese cu na Gaberova, o esteticiană premiată, specializată în gene și care conducea un salon numit Pretty Woman în vestul Londrei.

Stoianov, poreclit „Distrugătorul”, a fost un luptător amator de arte marțiale mixte care a participat la concursuri în Marea Britanie. În Bulgaria, el a apărut în așa-numitele lupte de luptă sambo, o formă de arte marțiale populară în Europa de Est.

Anterior, Rusev a lucrat în domeniul serviciilor financiare. Biser Jambazov și Katrin Ivanova au trăit ca un cuplu și au condus o organizație comunitară pentru cetățenii bulgari care trăiesc în Regatul Unit.

Se presupune că centrul de operare în această țară pentru infracțiunea de spionaj a fost o pensiune, acum închisă, din stațiunea balneară Great Yarmouth, ocupată de Rusev. Acesta ar fi organizat și gestionat operațiunile de spionaj ale celulei din Regatul Unit. Se presupune că aceste operațiuni au avut loc în Regatul Unit și în Europa.

Persoana numită Jan Marsalek nu a fost acuzată în acest caz. Marsalek este cunoscut mai ales ca fostul director operațional austriac al companiei Wirecard, care a devenit o persoană căutată în Germania suspectat că a comis fraude. Se crede că acesta a părăsit Germania în 2020 și se pare că se află acum în Rusia. Rusev este acuzat că a primit sarcini din străinătate de la Marsalek.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...