G4Media.ro

Navalnîi ar fi murit în urma unui ”pumn în inimă”, o tehnică…

sursa foto: Captură video

Navalnîi ar fi murit în urma unui ”pumn în inimă”, o tehnică folosită de ofițerii KGB / Lovitura produce fibrilație ventriculară fără a leza sternul, coastele și inima (The Times)

Potrivit The Times, Navalnîi a fost lovit cu pumnul în inimă după ce a fost lăsat să înghețe. Un posibil caz de „commotio cordis”, notează Corriere della Sera, care citează cotidianul britanic.

Potrivit Times, care îl citează pe Vladimir Osechkin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost ucis cu un pumn în inimă, o tehnică folosită de foștii agenți ai forțelor speciale ale KGB, după ce opozantul rus a fost expus la temperaturi scăzute timp de mai multe ore.

Potrivit lui Osechkin, care citează o sursă care lucrează în colonia penitenciară din Arctica, unde Navalnîi a murit vinerea trecută, vânătăile găsite pe corpul liderului opoziției sunt compatibile cu această tehnică.

O lovitură în inimă (sau lovitură precordială) este, în general, o manevră manuală de defibrilare a inimii în timpul aritmiei. Pumnul la inimă este considerat o manevră de urgență, recomandată doar în absența unui defibrilator, și constă într-o singură lovitură în stern, la nivelul inimii, la o distanță de aproximativ 20 de centimetri. Manevra trebuie efectuată o singură dată în decurs de 30 de secunde de la debutul stopului cardiac.

Potrivit relatărilor din The Times, tehnica lovirii inimii este însă învățată de membrii KGB pentru a ucide, iar victimele sunt mai întâi expuse la temperaturi extrem de joase pentru a slăbi mușchiul cardiac. Traumatismul nepenetrant, deși nu este deosebit de violent, poate provoca un eveniment foarte rar în viața de zi cu zi, numit ”commotio cordis”.

Lovitura produce fibrilație ventriculară fără a leza sternul, coastele și inima. Acesta este un eveniment extrem de rar care afectează în principal tinerii sportivi.

Cazul unui băiat englez care a murit în 2017 după ce a primit o minge în zona inimii, care i-a provocat commotio cordis a făcut senzație. Cineva poate fi lovit de mii de ori de o minge de fotbal sau de o minge de baseball, fără să se întâmple nimic. Există doar o fracțiune de secundă în fereastra ciclului cardiac în care lovitura poate provoca un stop cardiac, adică în timpul fazei timpurii de repolarizare ventriculară, fază care poate dura doar 20-40 de milisecunde. Acest lucru este aproape întotdeauna fatal.

Chiar și faimoasa lovitură de cap aplicată de Zidane lui Materazzi în finala Cupei Mondiale din 2006 ar fi putut provoca un stop cardiac, potrivit mai multor medici sportivi și cardiologi, tocmai din cauza tipului de lovitură.

De fapt, în literatura medicală este larg documentat faptul că loviturile violente și bruște în zona precordială toracică, adică deasupra inimii, pot provoca stop cardiac, în special la sportivii tineri, dacă impactul se propagă la inimă într-un moment deosebit de vulnerabil al circuitului electric, destabilizând-o și provocând fibrilație ventriculară și, prin urmare, stop cardiac.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...