G4Media.ro

Un mormânt vechi de peste patru milenii a fost redescoperit în Irlanda/…

sursa foto: Unsplash/ Klaus Kreuer

Un mormânt vechi de peste patru milenii a fost redescoperit în Irlanda/ Arheologii au crezut că situl a fost distrus în urmă cu peste 170 de ani

Un mormânt vechi de 4.000 de ani a fost redescoperit în Irlanda – la mai bine de 170 de ani după ce se credea că a fost distrus, scrie Smithsonian Magazine.

Mormântul se numește Altóir na Gréine, ceea ce înseamnă „Altarul Soarelui” în irlandeză. În 1838, o aristocrată engleză pe nume Georgiana Chatterton a vizitat și a schițat locul, scriind în jurnalul său de călătorie că a găsit „o bucată curioasă de antichitate, cândva un altar, despre care se presupune că a fost folosit pentru a oferi sacrificii soarelui”.

Cu toate acestea, în 1852, anticarul Richard Hitchcock a vizitat locul și a concluzionat că mormântul a fost demontat, poate pentru ca pietrele sale să poată fi refolosite în altă parte. De atunci, cercetătorii au presupus că Altóir na Gréine nu a mai existat.

Dar Billy Mag Fhloinn, un arheolog irlandez și folclorist de la Universitatea Sacred Heart, s-a întrebat dacă rămășițele mormântului încă mai există.

„M-a frapat misterul dispariției acestui lucru – și, într-un fel, dramatismul locației în sine, de-a lungul crestei acelui deal”, a declarat Mag Fhloinn pentru Moira Ritter de la McClatchy. „A fost ceva ce am vrut doar să pun cap la cap. Am simțit că există o întrebare fără răspuns aici.”

El a început să construiască un model fotogrammetric folosind imagini pe care le făcuse cu situl, care se află în apropierea casei sale din sud-vestul Irlandei. În urmă cu câteva luni, cercetătorul a observat o piatră care i-a amintit de schița lui Chatterton.

Mag Fhloinn a contactat Serviciul Național al Monumentelor din Irlanda, care l-a trimis pe arheologul Caimin O’Brien. După o inspecție mai atentă, aceștia au confirmat că au localizat Altóir na Gréine.

Pentru a ajunge acolo, însă, a fost nevoie de câteva manevre creative.

„Modul în care l-am găsit a fost să mă cațăr pe garduri de sârmă ghimpată, dar nu toată lumea vrea să facă asta”, a declarat Mag Fhloinn.

El adaugă că doar una dintre pietrele antice ale mormântului era încă în picioare, dar alte câteva par să fie îngropate sub pământ. El nu se așteaptă să găsească rămășițe umane la fața locului, deoarece solul umed din jurul mormântului ar fi grăbit probabil eroziunea oricăror oase.

Mormântul se află în vârful unui deal din apropierea Ballyferriter, un mic sat din Peninsula Dingle. Arheologii spun că este vorba despre un „wedge tomb”, o structură funerară obișnuită în regiune, formată prin amplasarea unor pietre mari și drepte într-un dreptunghi și apoi prin așezarea unei pietre de căpătâi mari deasupra. Altóir na Gréine a fost, probabil, construit între anii 2500 î.Hr. și 2000 î.Hr.

Multe întrebări rămân în legătură cu acest sit. De exemplu, ce s-a întâmplat cu el în secolul al XIX-lea este încă neclar.

„În secolul al XIX-lea, exista un adevărat tabu cu privire la distrugerea acestor situri – se spunea că ar aduce ghinion sau dezastru”, a declaratMag Fhloinn pentru The Guardian.

Numele mormântului este, de asemenea, intrigant. Denumirea „Altarul Soarelui” sugerează posibilitatea ca mormântul să fi fost construit „inițial în aliniere cu răsăritul soarelui într-o anumită zi”, a declarat Mag Fhloinn pentru McClatchy.

„Există un fel de set complex de posibilități privind modul în care ar putea fi asociat cu soarele”, spune el.

Situl va fi acum inclus în baza de date a monumentelor naționale din Irlanda. O’Brien a declarat pentru RTÉ News că semnificația descoperirii constă în adăugarea acesteia la arhiva arheologică, care va ajuta la viitoarele cercetări.

El spune: „Pentru prima dată în peste 180 de ani, arheologii știu unde se află mormântul – și acest lucru ne va ajuta să înțelegem mai bine distribuția acestor situri funerare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează