G4Media.ro

Scriitorul francez Marek Halter a inițiat o petiție pentru declararea unei zile…

Foto: change.org

Scriitorul francez Marek Halter a inițiat o petiție pentru declararea unei zile mondiale împotriva antisemitismului la 7 octombrie

Actele antisemite s-au înmulțit în ultimele săptămâni în urma conflictului dintre Hamas și Israel. Din acest motiv, o serie de personalități au luat problema în propriile mâini și au decis să lanseze un apel pentru declararea zilei de 7 octombrie drept Ziua mondială împotriva antisemitismului, relatează site-ul Valeurs Actuelles.

Această dată corespunde atacului Hamas asupra Israelului. Inițiativa a fost condusă de scriitorul francez evreu Marek Halter. „Am fost contactat de o serie de tineri, majoritatea imigranți. Supărați de evenimentele din 7 octombrie de la granița cu Gaza, aceștia au dorit să lanseze un apel pentru ca această dată să devină Ziua mondială împotriva antisemitismului. Mărturisesc că mi-a fost rușine că nu m-am gândit eu însumi la asta”, explică scriitorul.

Petiția, semnată, printre alții, de personalități ale vieții publice franceze Bernard Kouchner, Luc Ferry, Juliette Binoche și Michel Boujenah, afirmă că „ura față de celălalt, ura față de evreu, este din nou la lucru”. Subliniind „absența unui vis colectiv capabil să ne mobilizeze speranțele”, Marek Halter consideră că „respingerea evreului este din nou, ca înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, singurul răspuns la frustrările politice și sociale care traversează societățile noastre”.

„Pentru a ne feri de ce este mai rău, propunem ca toate organizațiile internaționale să declare 7 octombrie Ziua mondială împotriva antisemitismului. Și invităm toate femeile și bărbații de bunăvoință să sprijine această cerere”, conchide scriitorul.

Foto: Wikipedia

În vârstă de 87 de ani, născut în Polonia, Halter s-a refugiat cu familia sa din calea naziștilor, ajungând în 1941 în Uzbekistan. În 1946 a revenit cu familia în Polonia după care a ajuns în 1950 în Franța.

Vasta operă a lui Halter a fost tradusă în peste 20 de limbi și s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Romanele sale explorează locul marilor figuri feminine în religiile monoteiste. Éditions Robert Laffont a publicat Les Femmes de la Bible (Sarah, 2003, Tsippora, 2003, Lilah, 2004) – Femeile Bibliei, Marie (2006), La Reine de Saba – Regina din Saba (2008) și Les Femmes de l’Islam (Khadija, 2014, Fatima, 2015, Aïcha, 2015)- Femeile islamului. Cea mai recentă carte a sa, Où allons nous mes amis? – Încotro ne îndreptăm prieteni (2017), face apel la împăcare și reconciliere într-o Franță din ce în ce mai expusă la tensiuni religioase, scrie site-ul Lisez!.

Halter a fost la originea Comitetului internațional pentru pace negociată în Orientul Mijlociu, înființat după Războiul de Șase Zile din 1967, iar 15 ani mai târziu a fost unul dintre membrii fondatori ai organizației SOS Racisme. Autor a numeroase romane, s-a bucurat de un succes răsunător cu „Nebunul și regii”, despre conflictul israeliano-palestinian, și „Memoria lui Avraham”, o frescă imensă despre poporul evreu. Povestitor, trezitor de conștiințe și trecător de amintiri, Marek Halter este recunoscut la nivel internațional atât pentru opera sa, cât și pentru acțiunile sale, se scrie pe site-ul Book Node.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...