G4Media.ro

Israel cere Spaniei și Belgiei să ”înceteze să susțină terorismul”

Sursa foto: captură video

Israel cere Spaniei și Belgiei să ”înceteze să susțină terorismul”

Ministerul israelian de Externe i-a convocat pe ambasadorii Spaniei și Belgiei din cauza declarațiilor făcute de premierul spaniol Pedro Sánchez și de premierul belgian Alexander De Croo în Egipt, pe care Israelul le consideră „sprijin pentru terorism”, scrie Euronews.com.

Avertismentul a venit după ce Pedro Sánchez a spus că există posibilitatea ca Spania să recunoască unilateral statul palestinian, chiar dacă comunitatea internațională nu face acest lucru.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a „condamnat cu fermitate” comentariile lui Sánchez și De Croo, afirmând că aceștia „nu au atribuit Hamasului responsabilitatea deplină pentru crimele împotriva umanității pe care le-a comis: masacrarea cetățenilor israelieni și folosirea palestinienilor ca scuturi umane”.

Ministerul a declarat că acționează în conformitate cu dreptul internațional și că luptă împotriva unei „organizații teroriste ucigașe, mai rea decât Statul Islamic”, pe care a acuzat-o de comiterea de crime de război și crime împotriva umanității.

De asemenea, el a insistat că Israelul va relua luptele „până la eliminarea” guvernului Hamas din Fâșia Gaza, în urma armistițiului de patru zile convenit cu gruparea pentru schimbul a 50 de ostatici israelieni pentru 150 de prizonieri palestinieni.

„Cred cu tărie că trebuie să cerem Israelului să își respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional”, a declarat Sánchez la o conferință de presă cu De Croo la punctul de trecere Rafah.
Sánchez și-a exprimat speranța că această încetare temporară a focului va fi „preludiul pentru a deschide calea către o soluție permanentă la conflictul israeliano-palestinian”.

Președintele spaniol a anunțat, de asemenea, sprijinul unilateral al țării sale pentru recunoașterea statului Palestina.

„A sosit momentul ca comunitatea internațională și Uniunea Europeană să recunoască în sfârșit statul Palestina. Este un lucru care merită, care este suficient de important și pe care noi, cei din UE, trebuie să îl facem împreună. Dar dacă nu va fi așa, Spania va lua propriile decizii”, a adăugat el.

La rândul său, De Croo, care, la fel ca Sánchez, a cerut Hamas să elibereze toți ostaticii, a declarat că „liderii politici trebuie să meargă dincolo de propria umbră și să ia decizii, chiar dacă acestea sunt dificile”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează