G4Media.ro

Hobbiții doamnei Meloni: Expoziție ”cadou” pentru aripa de tineret a extremei drepte…

Sursa: pexels

Hobbiții doamnei Meloni: Expoziție ”cadou” pentru aripa de tineret a extremei drepte italiene despre Tolkien, autorul cărții ”Stăpânul Inelelor”

Ministerul Culturii finanțează o expoziție de amploare la Roma despre scriitorul JRR Tolkien, eroul literar al extremei drepte italiene. La ultimul său miting de campanie electorală, înainte de a deveni prim-ministru, Girogia Meloni a fost prezentată cu o replică dintr-un discurs de luptă din Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien: „Ziua înfrângerii va veni, dar nu astăzi”, scrie Politico.

Meloni nu a făcut un secret din faptul că epopeea fantastică este opera sa literară preferată. În calitate de tânără activistă, s-a îmbrăcat ca un hobbit; după ce a devenit ministru, a pozat lângă o statuie a lui Gandalf pentru o ședință foto într-o revistă. Povestea lui Tolkien a fost, într-un mod oarecum bizar, însușită de dreapta italiană în anii 1970 și a rămas un text sacru pentru partidul Frații din Italia pe care Meloni l-a condus ala guvernare. Acum, în timp ce guvernul său semnalează o schimbare de direcție în instituțiile culturale italiene, una dintre cele mai neobișnuite acțiuni ale acestora este o expoziție majoră care îl celebrează pe Tolkien.

Ministerul Culturii finanțează o expoziție la Roma care marchează 50 de ani de la moartea autorului, la un cost de 250.000 de euro, potrivit unui oficial, care a declarat că ministerul speră să recupereze fondurile din vânzarea de bilete. Meloni însăși va deschide expoziția pe 15 noiembrie la Galeria Națională de Artă Modernă și Contemporană, înainte ca aceasta să se mute în alte orașe italiene.

Ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a anunțat expoziția către aripa de tineret a partidului lui Meloni în luna iulie ca fiind „un cadou”. Miercuri, prezentând expoziția, Sangiuliano a declarat că spectacolul nu a fost „întâmplător, ci deliberat și dorit”. Ca răspuns la o întrebare adresată de Politico, el a insistat că Meloni nu a cerut expoziția, ci „a aflat doar mai târziu”.

În anii 1970, extrema dreaptă organiza festivaluri de „tabere Hobbit”; Meloni și-a amintit că prietenii ei erau porecliți Frodo, Gandalf și Hobbit, după personajele centrale din cărți.

Ea a citat cu generozitate din Tolkien de-a lungul carierei sale, de la unul dintre primele sale discursuri politice ca lider de tineret, în 2002, până la autobiografia sa din 2022. În 2015, ea a făcut apel la adepți să lupte împotriva acelui „dușman viclean pe care Tolkien l-a numit inelele puterii”, referindu-se la elita financiară globală.

După alegerea sa, sora lui Meloni, Arianna, a promis pe Facebook că îl va imita pe hobbitul Samwise Gamgee, însoțindu-l pe Meloni (reprezentând pe Frodo) la Muntele Doom.

Tolkien a plăcut generației Woodstock din anii 1960, dar o prefață la prima ediție italiană, publicată în 1970, l-a interpretat ca o voce a tradiției împotriva progresului.

Pentru activiștii de extremă dreapta care au crescut cu Meloni, Tolkien este un pilon intelectual care reprezintă lupta pentru apărarea identității creștine și occidentale împotriva modernizării, globalizării și invaziei popoarelor străine.

Sangiuliano a declarat că Tolkien a fost un catolic și „un conservator autentic și sincer” care a apărat valorile tradiționale „uitate” în Occident: „Simțul comunității, tradiția naturii, opoziția față de aspectele cele mai dezumanizante și controversate ale modernității… sacrificiul de sine, prietenia, curajul, onoarea”. El a afirmat că Tolkien era „împotriva fascismului, dar și împotriva comunismului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează