G4Media.ro

Carul TVR care a filmat căderea lui Ceauşescu în 1989 a fost…

Foto: Paginademedia

Carul TVR care a filmat căderea lui Ceauşescu în 1989 a fost casat și a ajuns la parohii din judeţul Giurgiu

Zeci de maşini, printre care şi două foste Care de transmisiuni ale Televiziunii Publice, au ajuns la mai multe parohii din judeţul Giurgiu, transmite PaginadeMedia. Printre acestea, şi fostul Car 3 (acum dezechipat tehnic) care a filmat căderea lui Nicolae Ceauşescu şi evenimentele din decembrie 1989 din Piaţa Revoluţiei. Cum şi de ce?

„S-a dus copilăria…”, se aude o voce pe imaginile în care se văd, ieşind din curtea TVR, fostele Care 2 şi 3 ale Televiziunii Române. Angajaţii au filmat momentul în care cele două maşini părăsesc curtea instituţiei pentru a ajunge la parohii din judeţul Giurgiu.

Carul 2 şi Carul 3 (însă fără echipamentele tehnice video) sunt doar două dintre cele 43 de maşini casate de TVR. După casare, autoturismele au ajuns la Protoieria Giurgiu, mai exact la parohiile din localităţile Goştinu, Hodivoaia, Vieru şi Talpa.

Cum? A explicat pentru Paginademedia.ro Sorin Torică, şeful transporturilor din TVR.

„Am vrut să-l păstrăm ca piesă de muzeu”
Carul 3 al TVR este unul cu încărcătură istorică. În 1989, a filmat căderea lui Ceauşescu şi a transmis în direct evenimentele din Piaţa Revoluţiei. De ce nu a fost păstrat?

„Iniţial, ideea era să păstrăm Carul 3 ca piesă de muzeu”, a declarat Sorin Torică, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro.

„Am căutat în TVR şi nu am mai găsit echipamentele care utilau acest car pe atunci. Acum 20 de ani, s-a scos tehnica originală de pe aceste care şi a fost casată”, a completat acesta.

„Din păcate, nu am recuperat nimic din tehnica de transmisiuni originală (cum spuneam, a fost casată demult), iar fără această tehnică nu se mai poate face nimic. Este o maşină goală”, a mai explicat Torică.

Citește tot articolul pe Paginademedia.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează