G4Media.ro

China avertizează Estonia să abandoneze planurile pentru deschiderea unui birou al Taiwanului…

Sursa foto: AFP / Philip FONG

China avertizează Estonia să abandoneze planurile pentru deschiderea unui birou al Taiwanului la Tallinn

China a intensificat miercuri presiunea diplomatică asupra Estoniei, avertizând națiunea baltică și membru UE să nu permită Taiwanului să deschidă un nou birou în țară, relatează Politico.

Ministrul taiwanez de externe Joseph Wu și-a început miercuri vizita în cele trei țări baltice, cu prima oprire în Letonia.

Estonia investighează, de asemenea, dacă o navă care sub pavilionul Hong Kong-ului a fost implicată în daune provocate recent la infrastructurile submarine dintre Estonia și Finlanda.

Beijingul nu era fericit. „China îndeamnă partea estonă să își respecte angajamentul solemn față de principiul «O singură China», să nu permită Taiwanului să înființeze organizații oficiale și să protejeze în mod eficient baza politică a relațiilor bilaterale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Wang Wenbin, într-un comunicat de miercuri.

Când Taiwanul și-a înființat un birou în Lituania, Beijingul a pedepsit Vilnius cu un embargo comercial, ceea ce a determinat UE să accelereze finalizarea instrumentului anti-coerciție, un instrument comercial pentru a combate țările care agresează membrii UE.

Estonia a insistat că biroul Taiwanului va fi în conformitate cu politica UE.

„La fel ca multe alte țări ale Uniunii Europene, Estonia este pregătită să accepte înființarea unei reprezentări economice sau culturale nediplomatice a Taipeiului pentru a promova astfel de relații”, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, într-un comunicat de săptămâna trecută, potrivit mass-mediei din Estonia, subliniind că Tallinn nu recunoaște Taiwanul ca stat.

„În același timp, considerăm că este importantă stimularea relațiilor cu Taiwan în domeniile economiei, educației, culturii, relațiilor dintre organizațiile societății civile și alte astfel de domenii”, a spus el. „Susținem, de asemenea, participarea Taiwanului la afacerile internaționale în domenii de interes global, cum ar fi lupta împotriva pandemiilor și participarea Taiwanului la Organizația Mondială a Sănătății. Revigorarea relațiilor cu Taiwan nu contrazice politica «One China»”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Gun0aiele comuniste incep sa ameninte democratiile europene!

  2. De unde vine chestia asta cu One China, Taiwan-ul provincie istorica a Chinei etc?!?
    China are o istorie mai mult decat respectabila, glorioasa s-ar putea zice, intinsa pe multe mii de ani…. dar Taiwan-ul a fost parte din ea pentru nici 200 de ani, perioada terminata inca din secoolul 19. Hai sa cerem si noi niste bucati din tarile din jur, pe considerentul ca le-am stapanit cativa ani pe vremea lui Stefan cel Mare…
    Si, cumva similar cu dementa asta din Ucraina – la ce le trebuie chinezilor Taiwan-ul, un teritoriu cu o suprafata sub jumatate de procent din cea a Chinei?!? Pentru ca e clar ca, daca il vor lua cu forta, vor capata un teritoriu devastat, lipsit de resursa lui principala – taiwanezii insisi…