G4Media.ro

Cazul primarului etnic grec Fredi Beleri, judecat pentru corupție, inflamează scena politică…

Foto Facebook Fredi Beweri/Sali Berisha/Edia Rama

Cazul primarului etnic grec Fredi Beleri, judecat pentru corupție, inflamează scena politică din Albania

Liderul de facto al opoziției albaneze, Sali Berisha, fost președinte și prim-ministru al Albaniei, a spus că arestarea lui Beleri, ales primar în localitatea Himare, și procesul ulterior au fost organizate de poliție și de Parchetul Special, relatează cotidianul atenian Kathimerini.

În plus, Berisha a sugerat că prim-ministrul și liderul Partidului Socialist, Edi Rama, s-a aflat în spatele cazului și că acest lucru „ne-a condus la o confruntare cu vecinii noștri” – o referire la deteriorarea bruscă a relațiilor greco-albaneze după întemnițarea lui Beleri și interdicția de a-și exercita dreptul de a depune jurământul de primar înainte de a fi judecat.

Într-un interviu la Syri TV, printre altele, Berisha a spus că persoana folosită de poliție în dosarul de corupție împotriva lui Beleri a fost plătită cu 700.000 de lei (circa 7.000 de euro) din fondurile speciale ale poliției secrete.

„Această persoană se numește Arsen Rama”, a spus Berisha, descriind mișcările polițiștilor albanezi drept „scandaloase”.

El a spus că directorul poliției din Vlore și șeful Departamentului de Investigații Criminale din Poliția Albaneză au acționat contrar legii și circularei Ministerului de Interne pentru gestionarea fondurilor secrete.

Berisha a spus că această neregulă face ca mărturia lui Arsen Rama în instanță să fie invalidă.

Fost lider al Partidului Democrat (PD, centru dreapta), Berisha însuși a fost acuzat de corupție și are interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite și Regatului Unit.

Între timp, Tribunalul Special din Tirana, unde Beleri este judecat din 12 octombrie, încă nu a luat o decizie cu privire la fondul cazului. Cu toate acestea, este tipic pentru poziția generală a instanței că aceasta a respins anterior numeroase cereri preliminare ale avocatului lui Beleri.

Grecia și-a exprimat dorința de a bloca unele dintre fondurile UE de preaderare pentru Albania luna viitoare, în timp ce nu lipsesc sugestiile primului ministru Kyriakos Mitsotakis pentru măsuri dure și la nivel bilateral.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...