G4Media.ro

Câte planete similare cu Pământul există în galaxia noastră? Cercetătorii NASA au…

sursa foto: Vicențiu Solomon/Unsplash

Câte planete similare cu Pământul există în galaxia noastră? Cercetătorii NASA au lansat un nou proiect pentru a descoperi planete locuibile

Căutarea vieții dincolo de Pământ continuă cu îndârjire. Astronomii care utilizează Observatorul Chandra cu raze X al NASA, precum și XMM-Newton al Agenției Spațiale Europene, contribuie cu noi cercetări la această vânătoare – și speră să pună bazele unor proiecte viitoare. conform Space.com.

Cercetătorii folosesc Chandra pentru a studia radiația emisă de stelele din apropiere, pentru a stabili dacă o exoplanetă care orbitează în jurul acestor stele ar putea fi sau nu locuibilă. Razele X și ultravioletele ar putea, la niveluri suficient de ridicate, să afecteze atmosfera unei exoplanete, reducând astfel posibilitatea de a susține viața (așa cum o cunoaștem noi, oricum).

„Fără caracterizarea razelor X de la steaua gazdă, am pierde un element cheie pentru a ști dacă o planetă este cu adevărat locuibilă sau nu”, a declarat astronomul Breanna Binder de la Universitatea Politehnică de Stat din California, care a condus acest studiu asupra exoplanetelor. „Trebuie să ne uităm la ce fel de doze de raze X primesc aceste planete.”

Până în prezent, echipa a studiat 57 de stele din apropiere, analizând luminozitatea și energia emisiilor lor de raze X, precum și rapiditatea cu care se modifică emisiile de raze X din cauza erupțiilor stelare. „Am identificat stele în care mediul de radiații cu raze X din zona locuibilă este similar sau chiar mai blând decât cel în care a evoluat Pământul”, a declarat cercetătoarea Sarah Peacock de la Universitatea din Maryland, Baltimore County, într-un comunicat de presă. „Astfel de condiții pot juca un rol cheie în susținerea unei atmosfere bogate precum cea găsită pe Pământ”.

În timp ce doar unele dintre cele 57 de stele au exoplanete locuibile cunoscute, probabil că există mult mai multe exoplanete locuibile – doar că nu le-am găsit încă. Au fost descoperite mai mult de 5.500 de exoplanete, dar mai există aproape 10.000 de candidate care sunt în curs de evaluare. În cele din urmă, există probabil miliarde de exoplanete doar în galaxia Calea Lactee.

„Nu știm câte planete asemănătoare cu Pământul vor fi descoperite în imagini cu următoarea generație de telescoape, dar știm că timpul de observare a acestora va fi prețios și extrem de dificil de obținut”, a declarat astrobiologul Edward Schwieterman de la Universitatea California din Riverside. „Aceste date cu raze X ajută la rafinarea și prioritizarea listei de ținte și ar putea permite obținerea mai rapidă a primei imagini a unei planete similare cu Pământul”.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...