G4Media.ro

Turismul rusesc în Crimeea este în scădere, dar mulți continuă să ignore…

Sursa foto: Captură video - Twitter

Turismul rusesc în Crimeea este în scădere, dar mulți continuă să ignore riscurile războiului

În anii trecuți, siberianul Viktor Motorin putea să urce într-un avion și să ajungă în Crimeea patru ore mai târziu, pentru a se relaxa în apartamentul său de vacanță. Acum, el trebuie să zboare la Moscova și apoi să petreacă o zi și jumătate cu trenul, scrie Reuters. Războiul din Ucraina, care durează deja de 18 luni, îngreunează accesul multor ruși la locurile lor preferate de vară din Crimeea, regiunea de la Marea Neagră pe care Moscova a confiscat-o și anexat-o de la Ucraina în 2014.

Iar siguranța este un factor important pentru unii, mai ales după două atacuri ucrainene majore din octombrie anul trecut asupra Podului Crimeii, de 19 km (12 mile), care leagă Rusia pe șosea și pe calea ferată de peninsulă.

Dar, după ce a cântărit astfel de îngrijorări, Motorin, din orașul Khanty-Mansiysk din vestul Siberiei, a declarat că a decis că vacanța sa anuală este în continuare un risc pe care merită să și-l asume.

„Am calculat că era rezonabil de sigur, mai ales că colegii mei veniseră deja aici în iunie, la începutul lui iulie. Ei au spus că totul a fost calm aici, fără probleme pe podul Crimeei. Mărfurile, prețurile, totul este ca înainte”, a spus el.

Noi provocări

Rușii au fost atrași de peisajele luxuriante și de coasta stâncoasă a Crimeei încă din perioada țaristă, dar acum alegerea locului unde să meargă în vacanță este complicată de mai mulți factori legați de război.

Sancțiunile au întrerupt zborurile către Occident, iar slăbiciunea monedei rusești, rubla, a crescut costul călătoriilor către alte destinații populare, precum Turcia și Thailanda.

Spațiul aerian comercial deasupra Crimeei a fost închis de când Rusia a lansat ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina în februarie 2022, ceea ce înseamnă că vizitatorii trebuie să ajungă fie cu mașina, fie cu trenul. Călătoriile dificile sunt adesea agravate de cozile lungi la pod.

„Am venit cu trenul: a durat două zile și patru ore – foarte mult în acest an, pentru că ne-a fost frică să luăm mașina. Este al cincilea an în care venim aici în vacanță”, a declarat Olga Morskova din Rybinsk, la nord de Moscova, la aproximativ 1.370 km de Crimeea.

Alexei Volkov, președintele Uniunii Naționale a Industriilor Ospitaliere, a declarat într-un interviu că se așteaptă ca numărul turiștilor din Crimeea să scadă cu 20-30% în acest an, ajungând la 6-6,5 milioane de persoane.

„Ceea ce este special în acest an este numărul de dificultăți cauzate de operațiunea militară specială și noile provocări pentru industria ospitalității și pentru rezidenții locali, atunci când situațiile (de urgență) au avut loc mai des”, a spus el.

„Este cel mai dificil sezon din ultimii nouă ani de când facem parte din Rusia”, a adăugat el, referindu-se la anexarea din 2014, considerată ilegală de majoritatea țărilor și pe care Ucraina a promis că o va anula.

Alte stațiuni rusești de la Marea Neagră, mai puțin expuse riscului de atacuri, au înregistrat o creștere a cererii. Volkov a declarat că gradul de ocupare a hotelurilor din Soci a fost de 100% și chiar și orașul portuar Novorossiysk a înregistrat o creștere de 6% a numărului de vizitatori.

Mai puțini vizitatori în Crimeea au însemnat mai mult pentru Kaliningrad, la Marea Baltică, și Daghestan, în regiunea Caucazului de Nord al Rusiei, a spus el.

Traversare fatală

Pentru un cuplu rus, alegerea Crimeei ca destinație de vacanță s-a dovedit fatală. Bărbatul și femeia au fost uciși, iar fiica lor în vârstă de 14 ani a fost rănită, când mașina lor a fost surprinsă de o explozie în momentul în care au traversat podul pe 17 iulie, călătorind noaptea pentru a evita blocajele din trafic.

Șeful serviciului de securitate ucrainean SBU, Vasyl Maliuk, a revendicat ulterior responsabilitatea pentru acest atac, precum și pentru unul anterior, care a provocat daune grave podului în octombrie anul trecut.

Săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus 42 de drone lansate de Ucraina deasupra Crimeei într-o singură zi. Guvernatorul său numit de Rusia a declarat că alte două au fost doborâte luni.

Cu toate acestea, în ciuda proximității războiului, unii ruși intervievați de Reuters au ținut să minimalizeze pericolele sau să le respingă în totalitate.

„Nu, absolut nicio teamă. Am plecat fără să ne gândim de două ori, nu ne temem de nimic; totul este bine”, a declarat Alexander Semashko din Stavropol, în sudul Rusiei.

„Scopul călătoriei noastre este, bineînțeles, să ne odihnim și să sprijinim operatorii de turism ruși, hotelierii și turismul rusesc, fără îndoială.”

Serghei Lenkov, din Vologda, la nord de Moscova, a declarat că are încredere în sistemele de apărare aeriană ale Rusiei.

„Nu există riscuri cu adevărat. Cerul este protejat. Așa că nu este nimic de care să ne îngrijorăm”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Rusii merg in Crimeea sa mance si sa bea, la Moscova e gol la rafturi. Nu au treaba ei cu plaja sau marea.

  2. Adevarul este ca se vad frumos de pe plaja ciupercile exploziilor. Si mai ai si șansa să faci scufundari la submarinul Moscova…