G4Media.ro

Primarul municipiul Sfântu Gheorghe despre urși: „Problema de fond este locul în…

Sursa foto: Arhivă / Captură video

Primarul municipiul Sfântu Gheorghe despre urși: „Problema de fond este locul în care se ia decizia. În Cișmigiu încă nu a fost urs. Cuvântul-cheie în ecuația asta e încă / Dincolo de simpatiile mele față de urși, pe mine mă interesează să nu vină ursul în oraș

Problema de fond în ceea ce privește gestionarea populației de urs brun din România pornește de la faptul că deciziile sunt luate de autoritățile din București care nu se confruntă cu astfel de probleme, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád, care afirmă și că nu este normal ca decizia de a ucide sau nu un animal să cadă în sarcina unui primar, relatează We Radio Sfântu Gheorghe.

”Problema e că nu știm câți urși sunt în România. Vânătorii spun că sunt 12.000, verzii spun că sunt 4.000. Eu, sociolog fiind, cred că exagerează și vânătorii, pentru că au interesul să vâneze mai mult, și exagerează și verzii care au interesul să primească bani de la UE să protejeze urșii (…) Este evident că trendul este în creștere, este evident că ursul nu are loc în pădure. Eu sunt un iubitor al ursului, sunt mândru că în Secuime sunt urși, este un simbol al zonei, dar mie îmi place ursul în pădure, nu în oraș sau cerșind la marginea drumului, nu-mi place ursul care este lovit de tren sau mașină. Trebuie văzut ce e de făcut ca să nu mai fie urs în oraș, să nu mai fie urși loviți de tren, sau care cerșesc la marginea drumului”, a spus primarul.

Edilul a explicat că ursul este un animal teritorial iar în momentul în care animalul recoltat nu și-a mai făcut simțită prezența în zonă, locul i-a fost luat de un alt urs.

„Problema de fond este locul în care se ia decizia, iar locul unde se ia decizia nu se confruntă cu această problemă, pentru că în Cișmigiu încă nu a fost urs. Cuvântul-cheie în ecuația asta e încă. Nemaivorbind de absurditatea situației, nu cred că treaba unui primar la 1:30 noaptea este să stea prin păduri sau la marginea orașului să se uite la un urs și să ia o decizie. Eu nu sunt nici vânător, nici biolog, sunt un amărât de sociolog și mă cheamă acolo specialiști și mă întreabă ce facem cu ursul”, a mai spus primarul.

Conform legii, primarul sau viceprimarul se află în fruntea Comitetului de intervenție, din care mai fac parte gestionarul fondului de vânătoare, reprezentanți ai jandarmeriei și un medic veterinar. Edilul spune că Guvernul nu își asumă deciziile delicate, pasându-le în sarcina autorităților locale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. UDMR am inteles ca stie motivele invaziei urșilor . Functionarea exagerata a Kerestoy Gaterszag SRL a determinat distrugerea Padurilor in HarCov .

    • Cu paduri sau fara, principala cauza este inmultirea necontrolata a nr. de ursi, despadurirea „pica” pe locul 2 (pe timpul lui ceasca padurile erau „la locul lor” dar si hranirea si controlul nr. de ursi erau, in primul rand, tot acolo adica „la locul lor”). Despadurirea o datoram, in primul rand, unui roman, senator PNTCD-ist Vasile Lupu, cu legea lui catastrofala de la inceputul anilor ’90, politicienii maghiari au contribuit si beneficiat/beneficiaza umar la umar cu „bastinasii”, ca singuri…ca nici americanii cu Bechtelul lor n-aveau nici-o sanasa fara A. Nastase „al nostru” si clica inconjuratoare….

    • Stimata @Adriana Negureanu
      inteleg ca nu ati auzit si citit despre Drujba lu Dumnezoo ? Padurea NU este doar un habitat pentru ursi, este si Bucatarie, Camara si Loc de Joaca. Ei bine, Drujba lu Dumnezoo a facut din 4 camere al unui apartament ( exemplificativ scriu ) in o garconiera cu baie si bucatarie in aceeasi camera. Ursii au simtit sufocarea, de aceea s au apropiat de Comunitatile Umane.

    • @Adriana Negureanu
      Dacă nu-i mai hrănești și izolezi zona, numărul de prădători se limitează singur.

  2. Simpatiile domnului primar sunt pentru urșii împușcați și împăiați.