G4Media.ro

Regele Spaniei și-a încheiat consultările cu partidele politice în privința învestirii premierului

sursa foto captura video

Regele Spaniei și-a încheiat consultările cu partidele politice în privința învestirii premierului

Regele Spaniei, Filip al VI-lea, şi-a încheiat marţi consultările cu partidele politice pentru a decide cine – şeful guvernului aflat la sfârşit de mandat, socialistul Pedro Sanchez, sau liderul dreptei, Alberto Nunez Feijoo – are cele mai bune şanse de a fi învestit prim-ministru de către deputaţi, informează AFP.

La finalul întrevederilor celor doi cu regele, Sanchez şi Feijoo au reiterat ambii că sunt gata să se supună unui vot de învestitură, dacă regele îi va alege.

Decizia suveranului este însă una delicată, pentru că niciunul dintre cei doi nu poate dispune în prezent de majoritatea necesară, din cauza rezultatelor alegerilor anticipate din 23 iulie.

Filip al VI-lea, care a demarat aceste consultări luni, l-a primit marţi dimineaţa pe liderul partidului de extremă dreapta Vox, apoi pe Sanchez, înainte de a discuta după-amiaza cu Feijoo, liderul Partidului Popular (dreapta).

„Sunt candidatul partidului care a câştigat alegerile”, a declarat Feijoo în timpul unei conferinţe de presă după întrevederea sa cu regele Filip al VI-lea, pentru a explica de ce revendică dreptul de a se prezenta la un vot de învestitură.

El a refuzat să spună dacă suveranul i-a propus să-l desemneze, precizând că îi revine lui Filip al VI-lea de a anunţa acest lucru.

Potrivit Constituţiei spaniole, suveranul trebuie acum să o primească pe noua preşedintă a Congresului deputaţilor, socialista Francina Armengol, pentru a-i aduce la cunoştinţă decizia sa.

Congresul a anunţat că Francina Armengol este pe drum spre palatul Zarzuela, pentru a fi primit acolo de suveran.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează