G4Media.ro

Robert De Niro împlinește 80 de ani / Lista celor mai bune…

Sursa foto: Facebook

Robert De Niro împlinește 80 de ani / Lista celor mai bune roluri din cariera sa

Robert De Niro împlinește astăzi 80 de ani – și ce moment mai bun există pentru a sărbători cele mai mari roluri de film ale unuia dintre cei mai buni actori ai tuturor timpurilor?

Știm cu toții cât de bun a fost în Taxi Driver, The Godfather Part II, Raging Bull, The King of Comedy și există toate șansele să obțină un al treilea Oscar (după cel mai bun actor în rol secundar din 1975 pentru The Godfather Part II și cel mai bun actor din 1981). pentru Raging Bull) pentru viitorul Killers of the Flower Moon – pe care l-am văzut la Cannes anul acesta. Dacă o va face, de altfel, va stabili un nou record pentru cel mai lung decalaj dintre câștigurile Oscar – 42 de ani.

Echipa Euronews Culture a realizat o listă cronologică a celor mai bune rolurie din cariera lui Robert De Niro.

Jimmy „The Gent” Conway – GoodFellas (1990)

În filmul clasic GoodFellas al lui Martin Scorsese din 1990, Robert De Niro își asumă un rol cheie în cadrul unei distribuții excepționale. În timp ce Joe Pesci și Ray Liotta oferă performanțe mai dinamice, portretul lui De Niro despre Jimmy „The Gent” Conway este cel care reușește cumva să fure în liniște spectacolul. Există o scenă a lui De Niro în acest film care iese în evidență. Un Jimmy Conway din ce în ce mai psihopat stă la un bar, fumând o țigară, când un rânjet amenințător i se strecoară pe față. În aceste scurte secunde, De Niro reușește să comunice publicului planul personajului său de a-l scăpa de asociatul său Morrie, totul fără a rosti un singur cuvânt de dialog. Este o scenă perfectă și una dintre cele mai subtile, dar geniale scene de pe ecran.

Leonard Lowe – Awakenings (1990)

Oricât de mult am adorat munca lui De Niro, întruchipare a rolurilor de răufăcători ai lui Scorsese, partea cea mai apropiată de inima mea este cea plină de lumină. În Awakenings, De Niro îl interpretează pe Leonard Lowe, o victimă a encefalitei letargice. Când doctorul său (jucat cu blândețe de Robin Williams) îi dă medicamentul experimental L-DOPA, acesta îl trezește din starea sa catatonică. Bazat pe memoriile din 1973 ale neurologului Oliver Sacks, Lowe se confruntă cu o reintrare de scurtă durată, dar profundă, în viața de veghe. Vizavi de Williams, lui De Niro i se oferă o platformă pentru a realiza întreaga condiție umană, distilat în câteva luni petrecute într-o unitate spitalicească. Deși experimentarea lui Sacks cu L-DOPA a dus, în cele din urmă, la pacienții săi să recade în starea lor inițială, filmul își vinde mesajul despre frumusețea vieții datorită în mare parte manifestării umanitare a lui De Niro. Aceeași sclipire din ochiul lui care te face să empatizezi cu el chiar și atunci când joacă rolul celui mai îngrozitor gangster te aduce în pasiunea unui bărbat atât de aproape de libertate, dar totuși atât de departe.

Lorenzo Anello – A Bronx Tale (1993)

Debutul regizoral al lui Robert De Niro, A Bronx Tale din 1993, se adâncește în viața italo-americanilor dintr-un cartier muncitoresc din New York, în anii 1960. De Niro îl interpretează pe Lorenzo, un șofer de autobuz și tată al personajului principal Cologero, care se numește și „C”. Lorenzo este înconjurat de crima organizată în cartierul său și face tot posibilul să-și îndepărteze fiul de orice tentația de a se alătura sau de a participa. Acest lucru este îngreunat de șeful mafiei din cartier, Sonny, interpretat de Chazz Palminteri, care îl ademenește pe C să se alăture organizației sale. Personajul lui De Niro îți frânge inima în timp ce încearcă să echilibreze munca pentru a pune suficientă mâncare pe masa familiei sale și fiind singurul din film care are curajul să facă față organizațiilor criminale din jurul lui. De Niro joacă cu experiență rolul unui tată care încearcă cu disperare și nu reușește să-și ajute familia în fața forțelor externe care sunt mult mai mari decât el însuși. O realitate care a fost, și într-o oarecare măsură încă este prezentă în comunitatea italo-americană din New York, precum și pentru italienii din Italia. Dezamăgirea și umilința la care este supus personajul lui De Niro sunt suficiente pentru a-l face pe orice copil de imigranți să ajungă la cutia de șervețele și să le îmbrățișeze părinților lor.

Neil McCauley – Heat (1995)

Îmi voi aminti întotdeauna prima dată când am văzut Heat. Am vizitat pentru prima dată Parisul în 1995 cu părinții mei și am fost supărat. Ploaia a însemnat că ultimele zile pe care le-am avut le-am petrecut mai ales în interior, vizitând muzee și încercând să rămânem uscați. Părinții mei au rămas fără idei și au decis că excursiile la cinema erau o idee bună. Eram prea tânăr din punct de vedere tehnic pentru a fi văzut pe Heat. Dar afișul a fost atât de atrăgător încât am presat-o pe mama mea să o convingă că este în regulă. Văzusem deja The Exorcist pe VHS, așa că cât de rău ar putea fi acest film cu gangsteri pentru sensibilitățile mele delicate? Din câte, după cum se dovedește, epopeea crimei intense a lui Michael Mann a lovit puternic. De asemenea, nu știam la acea vreme ce ocazie importantă era să-i avem pe Al Pacino și Robert De Niro împărțind un ecran pentru prima dată. Dar, în timp ce toată lumea tinde să-și amintească filmul lui Mann pentru a alătura cele două legende ale ecranului pentru prima dată, Neil McCauley. Era precis, strâns rănit, dar puterea lui De Niro permitea să se uite, mai ales spre sfârșit, cu privirea subtilă a bărbatului din spatele gangsterului de oțel. Era rece ca gheața, dar crăpăturile părului din armura pe care a perfecționat-o De Niro erau ceea ce l-a făcut pe Neil un personaj atât de fascinant. Până în prezent, este una dintre cele mai de impact și măsurat performanțe ale sale, departe de unele dintre numeroasele creații mari De Niro pe care le prețuiesc și ele, care sunt definite de un sentiment de imprevizibilitate. Deci, mulțumesc pentru ploaie, Paris. Tânărul meu ar fi trebuit să aștepte până la VHS.

Jack Byrnes – Meet the Parents (2000)

În contrast puternic cu personajele feroce și frenetice care au definit o mare parte din cariera lui Robert De Niro, portretizarea lui Jack Byrnes, un agent de contrainformații CIA pensionat, cu o lipsă severă de limite, i-a atras atenția coletelor de comedie. După cum sugerează și titlul, Meet the Parents îl urmărește pe numitul, din păcate, Gaylord Focker (Ben Stiller), un asistent medical care se întâlnește pentru prima dată cu familia iubitei sale Pam (Teri Polo), cu intenția de a-și cere în căsătorie. Lucrurile nu merg bine – și cum ar putea atunci când te confrunți cu un tată prea suspicios care continuă să facă gesturi înfiorătoare. Rolul lui De Niro de bătrân nervos face acest film atât de distractiv. Sprâncenele lui tricotate și intensitatea exagerată, chiar și atunci când se confruntă cu banal, dau din cap la prostiile filmului, dar creează și momente cu adevărat hilare.

Fearless Leader – Aventurile lui Rocky și Bullwinkle (2000)

Numai Robert De Niro a putut reuși nu doar să joace un personaj numit Fearless Leader, ci să joace rolul dintr-un flop atât de spectaculos încât i-a câștigat titlul nedorit de una dintre cele mai mari bombe de box office din istorie. Cei mai mulți dintre voi au aruncat fără îndoială spectacolul de groază care este Aventurile lui Rocky și Bullwinkle din minte. Nu ne-ar deranja să pariem că De Niro a făcut exact asta. Jucând alături de titularii, animații Rocky și Bullwinkle – o veveriță zburătoare și, respectiv, un elan – alegerea câștigătorului Oscar de a-și asuma rolul protagonistului principal este încă derutant la 23 de ani de la lansare. Oare duoul veveriță și elan care și-au scos serialul de televiziune în 1964 chiar merita o repornire în secolul 21? Nu suntem siguri, dar De Niro a făcut-o clar. Nu doar a jucat în film, ci și a acționat ca co-producător, interpretarea sa a fost o abatere de la rolurile sale tipice, de obicei mai serioase, deoarece a îmbrățișat o persoană mai comică și exagerată pentru personaj. Juriul este încă în discuție dacă această alegere ușor necinstită a fost o idee bună. În ciuda puterii de vedetă a lui De Niro și a atracției nostalgice a materialului sursă, filmul a servit de mult timp ca o poveste de avertizare cu privire la adaptarea clasicelor animate la acțiune live. Deși nu este probabil să fie rolul preferat al lui De Niro pe marele ecran, performanța sa comică adaugă un strat interesant carierei sale super diverse. Dorința sa de a prelua roluri neconvenționale ca acesta a făcut ca el să rămână unul dintre cei mai mari de la Hollywood de-a lungul deceniilor sale în industrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează