G4Media.ro

Legile antiavort din Ungaria determină tot mai multe femei să plece în…

Sursa foto: Pixabay

Legile antiavort din Ungaria determină tot mai multe femei să plece în Austria pentru procedură / Costul unui avort este cuprins între 500-600 de euro, excluzând deplasarea, adică jumătate din salariul mediu lunar

Avortul este legal în Ungaria, dar tratamentul umilitor și listele de așteptare le determină pe femei să își întrerupă sarcina în afara țării, au declarat pentru Euronews femei și experți. Principala lor destinație este Austria.

„Eram sigură că nu vreau să trec prin această procedură în Ungaria”, spune Adri, 32 de ani, care a cerut să fie identificată doar după prenume. Ea locuiește într-o aglomerație din Budapesta, lucrează ca antrenor de viațăși își crește singură fiul. A rămas din nou însărcinată, în urmă cu doi ani, și a decis să facă avort.

Avortul chirurgical este legal până în a 12-a săptămână în Ungaria, dar femeile sunt obligate să participe la două întâlniri obligatorii cu un serviciu de stat. Prima este pentru a le informa cu privire la alte posibilități, printre care și adopția, a explicat Réka Lebedi, avocat la Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile (TASZ), un ONG pentru drepturile omului. Scopul celei de-a doua este de a-i informa cu privire la pericolele operației.

Potrivit lui Lebedi, două probleme apar cu aceste consultări: „Aceste servicii de protecție a familiei sunt incredibil de ocupate”, a spus ea, ceea ce poate duce la faptul că femeile nu mai au timp. „Și, prin intermediul partenerilor noștri, știm că intonația de la aceste consilieri poate fi degradantă față de femei”.

Adri, care, după propriile cuvinte, a suferit abuzuri sistematice în timpul divorțului ei, „nu a vrut să se expună (la) alte abuzuri”. Așa că s-a înscris la o clinică austriacă pe care i-a recomandat-o o prietenă.

Între 10 și 15 femei în fiecare săptămână

„Nu există nicio lege în Ungaria care să interzică în mod clar călătoria pentru (un avort)”, a declarat Lebedi Christian Fiala, un ginecolog la clinica Gynmed din Viena, spune că unitatea administrează avorturi la zece până la 15 femei maghiare în fiecare săptămână. Gynmed este doar una dintre multiplele clinici care apar pe prima pagină a unei căutări pe Google. Un număr similar de femei frecventează Women and Health, o altă clinică, a declarat pentru Euronews Alexandra Kovács, reprezentant al serviciului clienți.

Women and Health are un site web și în maghiară, rusă și poloneză. Kovács, o germano-ungară care locuiește în prezent la Viena, se ocupă de clienții maghiari și a vorbit cu sute de femei, uneori trei pe zi.

„Multe ne aleg instantaneu pentru că nici măcar nu vor să treacă prin (sistemul maghiar)”, a spus ea. Asta în ciuda prețului.

În aceste clinici, costul unui avort este cuprins între 500-600 de euro, excluzând deplasarea, adică jumătate din salariul mediu lunar din Ungaria. Avorturile în Ungaria costă 100 de euro.

Reducerea lentă a drepturilor

În ultimul deceniu, au fost adoptate mai multe legi care îngrădesc accesul la avort în Ungaria.

Constituția a fost modificată în 2012 cu un paragraf potrivit căruia „viața fetală trebuie să fie protejată de la concepție”, care a fost folosit pentru a submina drepturile femeilor.

În septembrie anul trecut, partidul naționalist Fidesz al premierului Viktor Orbán a redus și mai mult dreptul la avort prin „legea bătăilor inimii”, care obligă femeile să asculte pulsul generat de monitorul cu ultrasunete, denumit în mod înșelător bătăile inimii fetale, înainte de a lua decizia de a avorta.

Cu toate acestea, numărul de avorturi administrate din septembrie a crescut cu până la 15% în unele zone, potrivit rapoartelor.

Potrivit lui Fiala, practica „extrem de lipsită de etică” de a obliga femeia să asculte bătăile inimii nu este o noutate, în ciuda faptului că a fost consacrată prin lege anul trecut.

„Timp de mulți ani, am fost exasperat de poveștile femeilor care mi-au spus că doctorii lor le-au pus să asculte aceste așa-zise bătăi ale inimii”, a declarat pentru Euronews medicul din Viena.

Emily, o profesionistă din Budapesta care a cerut să rămână anonimă, avea 24 de ani când a făcut avort, cu doar câteva zile înainte ca parlamentul ungar să adopte controversata lege.

Ea și-a descoperit sarcina în a cincea săptămână. Medicul de la o clinică privată i-a spus să revină peste 2 săptămâni și să asculte bătăile inimii, spune Emily. „Nici măcar nu a întrebat dacă a fost planificat”.

Sunând la serviciile de protecție a familiei, i s-a spus că va trebui să aștepte peste o lună pentru avort din cauza listei lungi de așteptare. Așa că a decis să opteze pentru o clinică din Viena, pe care a găsit-o în urma unei căutări pe Google.

Emily, la fel ca Adri, a optat pentru avortul medicamentos, legal în Austria până în a noua săptămână și administrat în majoritatea țărilor europene de la începutul anilor 2000.

În Ungaria, această practică este ilegală din 2012. Doar avorturile chirurgicale sunt permise, în ciuda lipsei severe de medici din țară, ceea ce duce la închiderea aripilor de spital, inclusiv a maternităților, în toată țara și la liste lungi de așteptare. Aceasta, a spus Fiala, a fost „o decizie politică”. „Toate țările din Europa de Vest consideră că este un tratament foarte bun și sigur. Dar (Viktor Orbán) vrea să forțeze femeile să pună pe lume cât mai mulți copii”, a spus el.

Comparație internațională

Sistemul de avorturi afectează și refugiații care trăiesc în Ungaria, potrivit unui raport recent al Centrului pentru Drepturile Reproductive.

Raportul organizației globale de advocacy subliniază faptul că multe femei ucrainene care au fugit din calea războiului și s-au stabilit în Ungaria sau Polonia nu au altă opțiune decât să „călătorească înapoi în Ucraina pentru a beneficia de servicii de avort”, astfel încât să poată comanda „medicamente pentru avort online de la servicii de telemedicină”. În caz contrar, ele trebuie să călătorească în alte țări europene pentru a primi îngrijiri.

În Polonia, măsurile anti-avort ale partidului conservator populist de guvernământ Lege și Justiție (PiS), implementate la începutul anului 2021, au interzis întreruperile de sarcină chiar și în cazul sarcinilor cu malformații fetale. Această interdicție de-facto a avorturilor a declanșat proteste în masă în întreaga Polonie și în Europa.

„Reglementările legale privind avortul din Ungaria sunt în regulă în comparație cu (asta). Cel puțin pe hârtie. Dar modul în care sunt implementate în practică este complet greșit”, a declarat pentru Euronews Krisztina Les, asistent social la Patent, o organizație maghiară pentru drepturile femeilor.

Cu sediul la Budapesta, Patent ajută 35-40 de femei ucrainene pe lună să acceseze avortul și alte servicii legate de sănătatea sexuală și reproductivă, spune Les.

„În comparație cu Europa de Vest, situația din Ungaria este problematică”, spune Les. Dacă ar putea, ar opri practica consultului obligatoriu, dar se feresc să ceară ceva.

„Din cauza comunicării continue a actualului guvern, ne putem doar imagina că legile se înăspresc.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează