G4Media.ro

Guvernul bulgar a dat „undă verde” pentru mutarea Monumentului Armatei Sovietice din…

Sursa Foto: Shutterstock

Guvernul bulgar a dat „undă verde” pentru mutarea Monumentului Armatei Sovietice din centrul Sofiei

Guvernul Bulgariei a dat „undă verde” pentru a se muta Monumentul Armatei Sovietice din centrul Sofiei. Consiliul de Miniștri a adoptat recent o decizie pentru schimbarea statutului monumentului – din proprietate publică a statului în proprietate privată a statului.

Prefectul de Sofia, Viara Todeva, a explicat pentru Mediapool că acest demers este necesar pentru a se demara procedura îndelungată de mutare a Monumentului Armatei Sovietice din Grădina Princiară la Muzeul de Artă Socialistă sau în alt loc. Todeva a precizat că urmează să aleagă varianta procedurală cea mai bună pentru relocare și dacă urmează să fie aleasă o modificare ulterioară a statutului din proprietate privată a statului în proprietate municipală.

Ce spune decizia guvernului?

În practică, o hotărâre de guvern modifică statutul construcției din Grădina Princiară, în care se află Monumentul Armatei Sovietice la Sofia. Din proprietate publică a statului se transformă în proprietate privată a statului. Decizia se ia la propunerea prefectului de Sofia, în a cărui administrare se află construcția. Aceasta ar trebui să reflecte modificarea Actului de proprietate a statului.

Ultima dată, la data de 9 martie, Consiliul Municipal Sofia a decis ca autoritatea locală să ceară statului să mute Monumentul Armatei Sovietice din centrul Sofiei. Monumentul este proprietate a statului, iar municipalitatea nu-l poate muta singură.

Totuși, premierul interimar de la acea dată, Gâlâb Donev, a anulat practic decizia consilierilor, cerând politicienilor să amâne subiectul până după alegeri și, de fapt, nu a făcut nimic în acest caz după aceea. Viara Todeva a precizat pentru Mediapool că decizia actuală este legată exact de această hotărâre a Consiliului Municipal Sofia de a muta monumentul.

Soluții nenumărate

Propunerea de mutare a monumentului Armatei Sovietice a fost făcută de GERB și de Bulgaria Democrată. Consilierii lor au fost cei care au susținut-o pe măsură ce a trecut prin Comisiile pentru cultură și educație și pentru amenajarea teritoriului, arhitectură și politica locativă, înainte de a fi depusă la Consiliul Municipal Sofia, în această primăvară.

Formal, documentul a fost depus acum 3 ani, dar a fost votat anul acesta, după ce liderul GERB, Boiko Borisov, a ordonat consilierilor de partid să-l susțină. În detaliu, conform deciziei, primarul Iordanka Fandâkova trebuie să ceară prefectului municipalității Sofia să mute monumentul la Muzeul de Artă Socialistă.

Cu toate acestea, ea și municipalitatea nu au putut face acest lucru singuri, întrucât monumentul este proprietate a statului.

Inițiativa

În urmă cu o lună, primarul raionului Sredeț din Sofia, Traicio Traikov, a anunțat că este gata să preia postul de prefect de Sofia. Ideea a luat naștere în timp ce a trecut pe lângă Monumentul Armatei Sovietice, a cărui înlăturare depinde de stat în persoana administrației regionale.

La acea dată, Traikov a reamintit pentru Mediapool că în urmă cu mai bine de un an i-a trimis o cerere prefectului de Sofia să pună în aplicare Legea proprietății municipale și să dezactiveze direct monumentul din proprietatea statului în proprietate municipală. Astfel, Primăria Sofia va avea dreptul de a dispune de acest spațiu.

Moscova a vrut să renoveze monumentul

În toamna anului 2021, a devenit clar că un prefect numit de GERB a vrut să dea cu titlu gratuit Moscovei pentru folosire monumentul și terenul din jurul acestuia. La începutul anului 2021, ambasadorul Rusiei în Bulgaria, cu o notă către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a solicitat ca Monumentul Armatei Sovietice situat în centrul Sofiei și terenul adiacent să fie pus la dispoziție Rusiei pentru o perioadă nedeterminată și pentru folosire gratuită în schimbul reparării monumentului.

Informația a fost dezvăluită exact de primarul raionului Sredeț, Traicio Traikov, iar apoi a fost confirmată și de deputații din cea de-a 48-a Adunare Națională – Martin Dimitrov și Petăr Slavov (Bulgaria Democrată), după o verificare efectuată în temeiul Legii privind accesul la informațiile publice.

La data de 10 martie 2021, MAE bulgar a trimis cererea de aviz prefectului de Sofia, Nikolai Pehlivanov, care a fost din partea cotei formațiunii Ataka și a fost numit în funcție de premierul de atunci Boiko Borisov. Pehlivanov a dat un aviz pozitiv pe 13 aprilie, când ambasador al Rusiei în Bulgaria era deja Eleonora Mitrofanova, dar în final, ministrul de externe Ekaterina Zaharieva a refuzat să finalizeze procedura.

Toate acestea s-au întâmplat cu aproximativ o lună înainte ca guvernul lui Boiko Borisov să predea puterea cabinetului interimar al lui Rumen Radev.

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează