G4Media.ro

Robert Bowers, condamnat la moarte de un juriu federal, pentru cel mai…

Foto: Congregația Tree of Life Pittsburgh

Robert Bowers, condamnat la moarte de un juriu federal, pentru cel mai grav atac antisemit din istoria SUA, soldat cu moartea a 11 evrei în 2018

Un juriu federal a votat miercuri pentru condamnarea la moarte a lui Robert Bowers pentru uciderea a 11 credincioși la sinagoga Tree of Life din Pittsburgh în 2018, cel mai grav atac antisemit din istoria SUA, relatează New York Times.

În iunie, juriul l-a găsit pe Bowers, în vârstă de 50 de ani, vinovat de zeci de infracțiuni federale de ură în procesul desfășurat la Tribunalul districtual american din Pittsburgh, în vestul statului Pennsylvania. Bowers a fost declarat vinovat de 63 de capete de acuzare, inclusiv 11 capete de acuzare pentru obstrucționarea liberului exercițiu al convingerilor religioase care au avut ca rezultat moartea.

În urmă cu două săptămâni, în timpul primei faze a părții de condamnare a procesului, juriul a considerat că Bowers este eligibil pentru pedeapsa cu moartea. Jurații au ascultat apoi mărturii și argumente atât din partea procurorilor, cât și din partea avocaților apărării, cu privire la faptul dacă acesta merita să fie condamnat la moarte pentru crimele comise.

La 16 iunie, juriul l-a găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare. Avocații apărării sale nu au contestat faptul că a planificat și a comis atacul, dar au susținut că acesta suferea de o boală psihică și că avea iluzii.

Jurații au ascultat mărturiile unora dintre supraviețuitorii atacului și li s-au prezentat dovezi ale antisemitismului lui Bowers, inclusiv mai multe postări de atac la adresa evreilor făcute pe un site de extremă dreapta în lunile premergătoare atacului.

În cazurile federale de pedeapsă capitală, pentru a condamna un acuzat la moarte este necesar un vot unanim al juraților într-o fază separată a procesului, iar judecătorul nu poate respinge votul juraților.

Dacă juriul nu ar fi putut ajunge la o decizie unanimă, Bowers ar fi fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare.

Judecătorul districtual american Robert Colville urmează să îl condamne oficial pe Bowers la moarte în cadrul unei audieri joi dimineață, în timpul căreia se așteaptă ca unele rude ale victimelor lui Bowers să se adreseze instanței, a relatat Times.

Decizia juriului de miercuri marchează prima dată de la preluarea mandatului de către președintele american Joe Biden, un democrat, în ianuarie 2020, când procurorii federali au cerut și obținut cu succes pedeapsa cu moartea.

Nu este clar când va fi executat Bowers, dacă acest lucru se va întâmpla vreodată. Departamentul de Justiție al SUA a instituit un moratoriu privind efectuarea execuțiilor federale în timp ce revizuiește pedeapsa cu moartea, pe care Biden s-a angajat să o abolească atunci când a candidat la președinție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează