G4Media.ro

Cum explică Marcel Ciolacu faptul că a început facultatea la 24 de…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Cum explică Marcel Ciolacu faptul că a început facultatea la 24 de ani și și-a luat licența după nouă ani: Am început facultatea mai târziu pentru că am picat la admitere și am plecat în armată / Mi-am terminat studiile după ce m-am plictisit să fac afaceri

Marcel Ciolacu a dat explicații joi legate de golurile din cv-ul său legat de studii, după ce G4Media a arătat că el a luat licența la nouă ani de la absolvirea unei facultăți private, autorizată provizoriu. Ciolacu a spus că ”mi-am asumat decizia, am făcut lucrurile în ritmul meu”, spunând că după ce a terminat facultatea a intrat în afaceri și și-a finalizat studiile cu licență după ce ”s-a plictisit să facă afaceri”.

El a mai spus că motivul pentru care a început facultatea la 24 de ani este că după ce a terminat liceul în comunism a picat primul examen de admitere la facultatea de drept, ceea ce a avut ca efect încorporarea în serviciul militar (în perioada comunistă, stagiul militar era obligatoriu, durând de obicei un an pentru bărbații fără facultate – n.red.).

”După ce am terminat liceul am dat admitere la facultatea de drept și nu am intrat. Pe vremea aceea a fost obligatoriu să mă duc în armată. A venit Revoluția (din decembrie 1989 – n.red.), m-a căsătorit, apoi am făcut facultatea. Între timp frații mei s-au căsătorit, au apărut nepoții și am mers spre zona privată. Am lucrat ca angajat la o firma româno-israeliană de import-export, am muncit și ca muncitor, apoi mi-am făcut propria companie. După ce am cumpărat toată concurența, după 7 ani, a apărut copilul și ne-am luat un apartament cu două camere pe strada Viitorului și ne-am închis balconul, m-am hotărât că m-am plictisit să fac afaceri. Mi-am terminat studiile, am intrat în administrația locală, am devenit prefect interimar, am pierdut alegerile, am devenit viceprimar, am condus cea mai mare companie municipală. Acesta e marele secret, marile lucruri ascunse. Deciziile mi le asum. Am luat nota 9 la licență (…) La doctorat am fost exmatriculat. E singurul lucru neterminat din viața mea. Vă promit că îl termin când ies din politică”, a spus Ciolacu după ce guvernul pe care îl conduce a primit votul de învestire în Parlament.

Derularea studiilor premierului desemnat Marcel Ciolacu ridică o serie de întrebări. O analiză G4Media.ro indică faptul că acesta s-a înscris la studii postuniversitare înainte de a obține diploma de licență, document obținut la o distanță de nouă ani de la absolvirea unei facultăți private, autorizată provizoriu. Și studiile doctorate au fost cu poticneli pentru politicianul PSD, în final fiind exmatriculat.

Conform CV-urilor sale oficiale, din care lipsește orice referință la liceul pe care l-a terminat și anul în care a avut loc acest lucru, Marcel Ciolacu a devenit student în anul 1991, la vârsta de 24 de ani. În acel an, a fost înmatriculat la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București (UEB). ”Domnul Ion Marcel Ciolacu a fost student la învățământ cu frecvență”, se arată într-un răspuns al UEB către G4Media.ro.

De asemenea, în CV nu apare și o informație-cheie legată de facultate: Ciolacu a menționat faptul că a absolvit în 1995, dar, într-un răspuns trimis G4Media.ro de universitate, se precizează că ”A susținut și promovat examenul de licență în 2004. Examenul a fost susținut în cadrul UEB.” Erau primii ani în care Universitatea Ecologică organiza sesiuni de licență după ce, cu un an înainte, fusese acreditată de Ministerul Educației și primise acest drept.

O întrebare fără răspuns rămâne aceea dacă Marcel Ciolacu a mai susținut examene de licență între 1995 și 2003, în cazul unui răspuns afirmativ reieșind că le-a picat, de vreme ce a obținut diploma în 2004. Conform legii, absolvenții facultăților private autorizate provizoriu susțineau examenul de licență la universități de stat. Din informațiile disponibile pe Internet, reiese că, cel puțin în anul 2000, absolvenții de Drept de la UEB mergeau pentru a-și lua această diplomă în urma unui examen la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. Nici UEB și nici Academia de Poliție nu au răspuns unei solicitări în care erau întrebate dacă politicianul a susținut examene de licență între 1995 și 2003.

De anul 2003 se leagă alt mister din studiile lui Ciolacu. CV-ul indică faptul că, în acel an, el s-a înscris, tot la UEB, la ”studii postuniversitare de specialitate”. În principiu, înscrierea la astfel de cursuri se poate face prin depunerea unei diplome de licență, pe care, însă, Ciolacu a obținut-o un an mai târziu, în 2004. O solicitare din 5 mai 2023 trimisă UEB, pe marginea acestui subiect, nu a primit răspuns în ciuda insistențelor, inclusiv la nivelul rectorului universității. G4Media a solicitat și Ministerului Educației să transmită care erau, în anul universitar 2003-2004, studiile necesare înscrierii la acest nivel de cursuri. Până la ora editării acestui articol, nu am primit răspuns.

Din informațiile disponibile public, au existat și există anumite studii postuniversitare la care înscrierea poate avea loc doar prin depunerea diplomei de absolvire, dar acestea trebuie să vină, tematic, în continuarea studiilor din facultate. Or, Ciolacu a absolvit Dreptul, iar studiile sale postuniversitare de specialitate, conform CV-ului, au fost în domeniul ”Management şi finanţare locală”.

La capitolul Educație și formare, Ciolacu a mai menționat în CV cursuri postuniversitate în domeniul securităţii şi apărării naţionale, la Colegiul Național de Apărare (2008-2009) și un masterat de Bazele sectorului public. Managementul finanţelor publice, la SNSPA (2010-2012).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Studiile lui acum nu mai pot fi investigate de ziaristi,ci cercetate asiduu de istorici.Domnia sa🤣 face parte acum din istoria Romaniei,pentru ca asa a fost voia astrelor.Ce,Ceausescu a avut carte si ati vazut ce „geniu”a fost!?

  2. Ce legatura or fi avut ‘studiile’ lui cu faptul ca SI-A INCHIS BALCONUL?
    Cind cineva da astfel de detalii aberante atunci este extrem de posbil ca vinde gogosi (sau ma rog, covrigi in cazul asta).