G4Media.ro

Nicușor Dan: Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a…

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Nicușor Dan: Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza / Decizia nu este definitivă

Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat, vineri, că Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza. Decizia nu este definitivă.

„După ce Curtea de Apel Suceava a anulat în 2010 autorizația de construire pentru Cathedral Plaza, proprietarul Millenium a solicitat în instanță obligarea Primarului Municipiului București la emiterea autorizației pentru intrarea în legalitate a clădirii. Litigiul a început în 2013 și s-a finalizat azi în primă instanță. Poziția mea constantă (inclusiv personal în fața instanței) a fost de respingere a cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii”, a precizat Nicușor Dan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Primarul general a menționat că dispoziția de desființare a Cathedral Plaza emisă de el a fost suspendată de instanță tocmai pentru că exista o incertitudine cu privire la posibilitatea intrării în legalitate a clădirii.

„Soluția pronunțată azi de Tribunalul București schimbă datele problemei”, susține Nicușor Dan.

Context. În octombrie 2022, reprezentanții proprietarului clădirii Cathedral Plaza au anunțat printr-un comunicat de presă că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea dispoziției primarului Nicușor Dan pentru demolarea clădirii Cathedral Plaza din centrul Bucureștiului. Primarul General a anunțat la rândul său că va face recurs la Curtea de Apel București și că există o hotărâre judecătorească defintivă pentru demolarea clădirii.

Primarul Nicușor Dan a anunțat miercuri că a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea, spune Nicușor Dan.

Cathedral Plaza este o cladire de birouri detinuta de Millenium Business Development SRL. Clădirea, constuită lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul Capitalei, a suscitat un scandal imens la momentul construcției.

Millennium Building Development (MBD), proprietarul Cathedral Plaza, spunea în 2017 că costurile demolării s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportați de municipalitate.

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrările au început pe 9 martie a aceluiași an, scria HotNews. În aprilie 2006, autorizația a fost contestată în instanță de reprezentanții Arhiepiscopiei Româno-Catolice din București pe motiv că afecta atât imaginea, cât și structura Catedralei Sfântul Iosif. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor dintre Arhiepiscopie și dezvoltatorii proiectului. Imobilul a fost finalizat în mod oficial în iunie 2011.

O lună mai târziu, în iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovată de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”.

În anul 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat pe Primarul Municipiului București să emită decizia privind desființarea turnului Cathedral Plaza. Sentința a devenit definitivă și irevocabilă în ianuarie 2013, în urma deciziei Curții de Apel Ploiești.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Se trage de timp pana parlamentarii vor vota noul Cod de organizare a teritoriului al carei prevederi vor face legale cladirile construite fara aprobare, un ajutor decisiv adus mafiei imobiliare.
    Practic nu fac nici o diferenta intre unii (parlamentarii) si ceilalti ( mafiotii imobiliari).