G4Media.ro

UPDATE Netanyahu anunță amânarea proiectului de lege privind reforma justiției

Sursa foto: Facebook / Benjamin Netanyahu

UPDATE Netanyahu anunță amânarea proiectului de lege privind reforma justiției

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat luni că va amâna proiectul de lege privind revizuirea sistemului judiciar până la următoarea sesiune parlamentară, care va avea loc peste câteva săptămâni, transmite The Guardian.

Acesta a precizat că va folosi acest interval de timp „pentru dialog”.

„Dintr-un simț al responsabilității naționale, din dorința de a preveni o ruptură în rândul poporului nostru, am decis să opresc a doua și a treia lectură a proiectului de lege”, a declarat el în fața legislativului.

După anunțul premierului, Confederația sindicală din Israel a precizat că pune capăt grevei generale.

„Salut [decizia domnului Netanyahu]. Mai bine mai târziu decât niciodată”, a declarat Benny Gantz (centru-dreapta), una dintre principalele figuri ale opoziției, anunțând că este gata să meargă „imediat” și „cu mâna întinsă” la discuții sub egida președintelui israelian Isaac Herzog, care a încercat până acum, fără succes, să medieze între susținătorii și adversarii reformei.

Statele Unite, un aliat important al Israelului, au salutat pauza anunțată, care „oferă mai mult timp pentru a găsi un compromis”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

Tensiunea crescuse din nou duminică, după anunțul lui Netanyahu privind demiterea ministrului apărării, Yoav Gallant, care se pronunțase public cu o zi înainte pentru o „pauză” a reformei pentru a promova un dialog cu opoziția în vederea obținerii unui text mai consensual.

Mii de israelieni au ieșit apoi în mod spontan în stradă la Tel Aviv, ceea ce a dus la ciocniri cu poliția în cursul nopții. După aceste incidente, președintele Herzog, care are un rol esențialmente ceremonial, a cerut guvernului să „oprească imediat” examinarea reformei în Parlament.

Tot luni, o mulțime, estimată la 80.000 de manifestanți potrivit presei israeliene, s-a adunat în jurul parlamentului din Ierusalim pentru a protesta împotriva reformei. În cursul serii, o contramanifestație, prima de acest fel, a avut loc nu departe de acolo, în fața Curții Supreme, reunind câteva mii de persoane, potrivit unui jurnalist AFP.

Alte manifestații împotriva reformei au avut loc la Tel Aviv și la Haifa, în nordul Israelului.

„Cerem guvernului să oprească această reformă nebună”, a declarat pentru AFP Keren Mimran, 57 de ani, un antreprenor în domeniul tehnologiilor de vârf.

Pentru guvernul lui Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, reforma vizează, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curții Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în beneficiul parlamentului.

Criticii reformei consideră că aceasta riscă să pună în pericol principiile democratice în uz în Israel și se tem că deschide calea spre o derivă autoritară.

„Restaurarea calmului” 

Luni, principalele organizații patronale s-au distanțat de apelul la grevă lansat de Histadrut, cerând în același timp dialog și o „oprire imediată a procesului legislativ”.

Dar, într-o mișcare rară, întreprinderile private – bănci, companii de asigurări, lanțuri de îmbrăcăminte și restaurante – au decis să închidă activitatea.

Greva a forțat Aeroportul Internațional Ben-Gurion să anunțe oprirea zborurilor de plecare, în condițiile în care zeci de mii de persoane urmau să părăsească țara luni.

Atunci când a pledat pentru o pauză în reformă, ministrul apărării și-a exprimat temerile pentru securitatea Israelului. Aceste temeri, potrivit dlui Gallant, sunt legate de participarea masivă a rezerviștilor din armată la mișcarea de protest și de angajamentul acestora de a nu merge la antrenamente și de a nu-și efectua perioadele de rezervă dacă reforma judiciară va fi adoptată.

„Guvernul israelian a suferit o preluare ostilă de către un grup mesianic, naționalist și antidemocratic. Ei nu se vor opri (…) Ceea ce îi va opri sunteți voi. Determinarea voastră”, le-a spus manifestanților liderul opoziției israeliene Yair Lapid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Halal indivizi au ajuns elite în aceste vremuri cam în toata lumea!