G4Media.ro

Fondatorul sud-coreean al criptomonedei Terra, inculpat în Muntenegru

Sursa Foto: Pymnts.com

Fondatorul sud-coreean al criptomonedei Terra, inculpat în Muntenegru

Fondatorul sud-coreean al criptomonedei Terra, Do Kwon, a fost acuzat de falsificare de documente și urmează să se prezinte vineri în fața unui tribunal din Muntenegru pentru a examina o cerere de extrădare, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Do Kwon, al cărui nume complet este Kwon Do-hyung, a fost arestat joi pe aeroportul din Podgorica împreună cu directorul său financiar, Hon Chang Joon.

Kwon, în vârstă de 31 de ani, este fondatorul Terraform Labs, compania mamă a „stablecoin” Terra, care s-a prăbușit în mai 2022.

El este acuzat de fraudă, într-un scandal care i-a costat pe investitori aproximativ 40 de miliarde de dolari (37 de miliarde de euro).

Referindu-se la arestarea „unei persoane suspectate de a fi unul dintre cei mai căutați fugari din lume”, ministrul de interne din Muntenegru, Filip Adzic, a declarat joi că cei doi bărbați au fost reținuți în baza unui mandat sud-coreean.

Potrivit autorităților muntenegrene, aceștia dețineau „documente falsificate din Costa Rica” în timpul unui control înaintea unui zbor spre Dubai, iar inspecția bagajelor lor a scos la iveală și documente belgiene falsificate.

Vineri, poliția muntenegreană a anunțat că ambii au fost acuzați de falsificare de documente.

În plus, „Kwon va fi prezentat vineri în fața Înaltei Curți din Podgorica, unde va fi audiată cererea de extrădare”, a declarat pentru AFP un oficial al tribunalului, fără a preciza din ce țară provine.

În Coreea de Sud, unde este căutat pentru încălcări ale normelor pieței financiare, procuratura anunțase anterior că va „lua măsuri pentru repatrierea lui Kwon Do-hyung”.

„Lucrăm la acest lucru”, a declarat pentru AFP Kim Hee-kyung, o purtătoare de cuvânt a biroului procurorului din sudul Seulului.

Agenția Națională de Poliție din Coreea de Sud a declarat pentru AFP că va colabora cu procurorii muntenegreni pentru extrădarea lui Do Kwon.

Procurorii au cerut ca Do Kwon să fie reținut pentru cel puțin 30 de zile în Muntenegru în legătură cu acuzațiile de falsificare de documente, a declarat pentru AFP avocatul său Branko Andjelic.

Fondatorul Terra a negat că ar fi deținut documente false, a adăugat Andjelic, precizând că o audiere privind acuzațiile este în curs de desfășurare.

La scurt timp după arestarea sa, un juriu federal american l-a pus sub acuzare pe Do Kwon pentru opt capete de acuzare, printre care fraudă cu valori mobiliare și fraudă online.

Potrivit US Securities and Exchange Commission (SEC), bărbatul de 30 de ani este acuzat că „a orchestrat o fraudă de mai multe miliarde de dolari cu active cripto”.

Do Kwon este suspectat că a fugit din Coreea de Sud în Singapore în momentul prăbușirii criptomonedei.

În septembrie, procurorii sud-coreeni au cerut Interpolului să emită o notificare roșie pentru el în cele 195 de țări membre ale organizației și i-au anulat pașaportul.

Poliția din Singapore a declarat la momentul respectiv că Kwon nu se afla în oraș.

Coreea de Sud, ca și Muntenegru, este membră a Convenției europene de extrădare, un acord multilateral care facilitează extrădările între țările semnatare, a precizat Ministerul Justiției într-o declarație.

Acesta „va urma procedura de extrădare în conformitate cu legile și acordurile internaționale”.

Criptomonedele au fost supuse unei examinări tot mai atente după o serie de prăbușiri, controverse și căderea FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare a acestora.

Mulți investitori și-au pierdut economiile de-o viață atunci când criptomonedele Terra și Luna, fondate de Kwon, s-au prăbușit. Autoritățile sud-coreene au deschis mai multe anchete penale la acea vreme.

În principiu, o așa-numită criptomonedă stabilă, sau „stablecoin”, garantează mai multă stabilitate pentru investitori în această lume extrem de volatilă.

Prețul său poate fi susținut de o monedă tradițională sau de active tangibile, dar nu a fost cazul cu Terra, care era legată de o altă cripto-monedă dezvoltată de Luna Foundation Guard, al cărei fondator este și Kwon.

Prețurile stablecoin-ului Terra și ale token-ului său soră Luna au scăzut foarte repede la zero după prăbușirea de la mijlocul lunii mai 2022.

Potrivit Bloomberg News, care citează SEC, Kwon și Terraform Labs au extras, de asemenea, peste 10.000 de bitcoini din proiectul lor eșuat și au convertit o parte dintre ei în numerar prin intermediul unei bănci elvețiene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...