G4Media.ro

REPORTAJ Senseiul din Tulcea care antrenează peste 200 de tineri karatiști: ”În…

Nicolae Pănuță/Facebook

REPORTAJ Senseiul din Tulcea care antrenează peste 200 de tineri karatiști: ”În lipsa susținerii autorităților, trebuie să fii mamă, tată, prieten, psiholog, șofer, doctor, nutriționist, preparator fizic, maseur”

Sensei Nicolae Pănuță, originar din Sulina (Tulcea), antrenează peste 200 de sportivi de vârste diferite, la care se mai adaugă încă 50, pregătiți de ceilalți instructori din cadrul clubului Nippon Budo Sport, un club privat susținut de părinți și diverși sponsori de evenimente, scrie Info Sud Est.

Karatiștii lui Pănuță au obținut de-a lungul timpului sute de medalii și premii la competiții naționale și internaționale desfășurate în țări ca Spania, Turcia, Grecia sau Japonia- “țara soarelui răsare”- și în același timp, locul de unde a plecat acest sport.

Nicolae Pănuță a povestit pentru Info Sud-Est când a început pasiunea sa pentru sportul japonez. “Am început să practic arte marțiale în anul 1984 după o carte de shotokan karate cu un bun prieten. Doi ani mai târziu, mi-am făcut stagiul militar, acolo am continuat sa practic karate shotokan cu un coleg care avea centura maro, elev al regretatului Dan Stuparu (n.r. unul dintre pionierii karate-ului în România).

După Revoluție, senseiul tulcean a urmat cursurile de instructor, antrenor și o facultate de educație fizică și sport. În primăvara anului 1990 deschidea primul club și prima sală în orașul său natal, Sulina, iar trei ani mai târziu, o altă sală de karate în municipiul Tulcea.

“Ca sensei trebuie să fii mamă, tată, prieten, psiholog, șofer, doctor, nutriționist, preparator fizic, maseur”

Întrebat ce presupune profesia de sensei, acesta ne-a spus: “Deoarece nu suntem susținuți de autorități, ca sensei trebuie să fii mamă, tată, prieten, psiholog, șofer, doctor, nutriționist, preparator fizic, maseur, etc. Trebuie să ai pasiunea în ceea ce faci, să cunoști un pic din educația și cultura japoneză, să iubești copiii, să-i înțelegi, să te cobori la nivelul lor, să fii oricând pregătit să faci sacrificii și compromisuri pentru copii”, ne-a povestit Nicolae Pănuță.

Citește restul reportajului pe Info Sud Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează