G4Media.ro

Ucraina testează importul de electricitate din România

Sursa foto: Parlamentul European

Ucraina testează importul de electricitate din România

Compania ucraineană de tranzacţionare a energiei EKU a anunţat că a efectuat duminică un import de probă, de un megawatt de energie electrică, din România, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de electricitate după ce Rusia a accelerat în octombrie atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, ceea ce provocat întreruperi de energie în multe zone.

„Importul de electricitate poate deveni un instrument suplimentar pentru stabilizarea sistemului energetic al Ucrainei”, se arată într-un comunicat al EKU postat pe site-ul său.

Context

„Aproape completă” este restabilirea alimentării cu energie electrică, apă și căldură, precum și a telecomunicațiilor mobile la Kiev, conform celor transmise de administrația militară a capitalei ucrainene pe Telegram, scrie publicația grecească Proto Thema, citată de Rador.

„În dimineața zilei de duminică, 27 noiembrie, majoritatea locuitorilor orașului au lumină și ne îndreptăm spre stabilizare, fără întreruperi de urgență”, se arată în informarea respectivă.

„Totul datorită alimentării constante, restabilite și a consumului redus de energie electrică de către consumatori. La nivelul capitalei, alimentarea cu apă, furnizarea de căldură, comunicațiile – totul funcționează normal. E posibil să existe doar situații de urgență locale”, a adăugat administrația militară.

Între timp, potrivit Ukrinform, Compania de Energie a Ucrainei (EKU) plănuiește să efectueze un import de probă de energie electrică din România, după cum a anunțat directorul general Vitali Butenko, afirmând că „am început, într-adevăr, importul de probă de energie electrică din Europa. De asemenea, plănuim să facem o nouă probă din România (pentru că precedentele au fost din Slovacia) pentru a ne asigura că importul este posibil din punct de vedere tehnic”.

El a mai explicat că aprovizionările cu energie electrică din Europa, pe care EKU le-a realizat deja, nu sunt în scop comercial, ci de probă. „Sunt necesare pentru a confirma capacitatea tehnică a sistemului energetic de a efectua importuri în caz de nevoie”, a menționat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Odâr pot4ie rusească! Orice ajutor pentru Ucraina este ajutor pentru România! Putin in ianuarie 2022 a cerut oficial României si Bulgariei să iasă din NATO! Dacă ar fi luat Ucraina in 3 zile acum ar fi avut justificarea de a invada si România. Acum ar fi fost rachetele trase in România, copiii uciși in România, femeile violate in România, frigiderele furate din România.
    Orice ajutor, financiar, militar, de electricitate dat Ucrainei este o asigurare pentru România. Noi poate vom sta fără energie electrică 6 ore, poate vom avea bani mai putini, dar ucrainienii au copii mai putini, părinți, tați mai putini!