G4Media.ro

LIVE Ziua 256 de război. Zelenski: S-a evitat agravarea crizei alimentare. Este…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

LIVE Ziua 256 de război. Zelenski: S-a evitat agravarea crizei alimentare. Este unul dintre cele mai semnificative rezultate internaţionale ale toamnei. Când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii că atunci când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă. El i-a acuzat pe iranieni că mint în privinţa dronelor trimise Rusiei. De asemenea, el a spus că se aşteaptă la veşti bune privind ajutorul pentru apărarea antiaeriană, transmite News.ro.

Ora 21.57 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023, relatează Agerpres conform DPA. Von der Leyen l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de planul său într-o discuţie telefonică avută duminică, se precizează într-un comunicat de presă al CE.

Ora 20.00 Forțele de ocupație ale Moscovei au declarat sâmbătă că au readus statuia lui Lenin în orașul Melitopol din sudul Ucrainei, la șapte ani după ce aceasta a fost dată jos în urma revoluției pro-UE de la Kiev, relatează themoscowtimes.com Șeful instalat de Moscova în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a postat o fotografie cu muncitorii din oraș care au reinstalat omagiul adus liderului bolșevic.

Ora 16.15 Oraşul ucrainean sub ocupaţie rusă Herson, ai cărui locuitori sunt evacuaţi la ordinul autorităţilor locale către zone mai sigure, a rămas fără energie electrică, au informat duminică funcţionari proruşi, citaţi de agenţia rusă RIA Novosti, preluată de EFE. „Nu este lumină electrică în tot oraşul. Aşteptăm informaţii (în legătură cu cele întâmplate)”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei de energie electrică HersonOblEnergo.

Ora 14.17 Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson (sud), controlată de forţele ruse, a fost avariat în urma unor bombardamente, despre care serviciile de urgenţă regionale au afirmat că au fost lansate de către ucraineni, au transmis duminică agenţiile de presă ruse, citate de AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Ora 12.47 Papa Francisc s-a rugat duminică în Bahrein pentru Libanul „atât de încercat” şi pentru „Ucraina martirizată”, la finalul primei sale vizite în acest regat musulman din Golf, relatează AFP. Suveranul pontif le-a mulţumit, de asemenea, autorităţilor pentru primire, în cadrul unei întâlniri cu clerul catolic la Biserica Sfintei Inimi a lui Isus din capitala Manama.

Ora 12.41 Noul ambasador al Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a avertizat că ameninţarea Rusiei cu folosirea armei nucleare în conflictul din Ucraina nu trebuie bagatelizată, transmite dpa. Preşedintelui rus Vladimir „Putin trebuie să i se spună că folosirea armelor nucleare nu este o opţiune”, a declarat Makeiev grupului media Funke care a publicat duminică afirmaţiile ambasadorului ucrainean. Rusia trebuie confruntată de pe o poziţie de forţă, a insistat Makeiev. „Altfel, Moscova va merge întotdeauna şi mai departe”, a adăugat el.

Ora 12.11 Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la Rusia să excludă fără echivoc folosirea armelor atomice în războiul din Ucraina, transmite duminică EFE, preluată de Agerpres. „Nu este permisă şi nu este legitimă folosirea armelor nucleare în acest conflict. Cerem Rusiei să declare că nu o va face. Este vorba despre o limită ce nu poate fi depăşită”, a declarat Scholz într-o intervenţie la o reuniune a formaţiunii sale, Partidul Social-Democrat (SPD), în acest sfârşit de săptămână.

Ora 11.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă seara Iranul că minte cu privire la livrarea de drone Rusiei care sunt folosite în războiul împotriva ţării sale, transmite EFE. ”Doborâm cel puţin 10 drone iraniene pe zi”, a spus Zelenski. Ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian a recunoscut sâmbătă în premieră că ţara sa a furnizat drone Rusiei, dar a insistat că trimiterea de drone s-a produs cu luni înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina.

Ora 09.53 Administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă la negocierile cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere, a informat sâmbătă cotidianul american The Washington Post, citat de Reuters şi EFE. Potrivit ziarului american, care citează surse la curent cu discuţiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se aşeze la masa negocierilor. Mai degrabă decât o formă de presiune asupra Ucrainei, această strategie caută să se asigure că executivul ucrainean îşi păstrează sprijinul de care are nevoie din partea altor naţiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflaţie şi preţuri la energie în continuă creştere, potrivit The Washington Post.

Ora 9.30 Alimentarea externă cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată din martie de trupele ruse, a anunţat duminică Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), transmite dpa, citată de Agerpres. Două linii au fost afectate după bombardamentele din zonă, obligând centrala să folosească generatoare diesel timp de două zile, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Ora 7.32 Kievul s-ar putea confrunta cu pene de curent şi cu întreruperi ale reţelei de alimentare cu apă şi căldură din cauza atacurilor ruse asupra reţelei energetice ucrainene, a declarat sâmbătă seara primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, la postul naţional de televiziune, transmite dpa, citată de Agerpres. Locuitorii capitalei ar trebui să economisească energie şi să ia în calcul să se mute temporar, a adăugat el.

Ora 7.24 Redăm integral discursul președintelui ucrainean ținut sâmbătă seara:  „Trebuie să asigurăm protecţia totală a cerului Ucrainei şi vom continua să facem tot ce este posibil şi imposibil pentru asta. Săptămânile viitoare, ne aşteptăm la veşti bune cu privire la apărarea antiaeriană şi apărarea anti-rachete.

Apropo, astăzi au fost mesaje din Iran, de la reprezentanţi oficiali. S-au hotărât să recunoască faptul că au furnizat drone pentru teroarea rusă. Dar chiar şi în această mărturisire au minţit. Am doborât cel puţin zece drone iraniene în fiecare zi şi regimul iranian susţine că a trimis puţine şi înainte de startul invaziei. Doar ieri au fost distruse 11 drone Shahed. Ştim sigur că instructori iranieni i-au învăţat pe teroriştii ruşi să folosească dronele, iar Teheran tace în legătură cu asta.

Şi dacă Iran continuă să mintă în privinţa a ce este evident, înseamnă că lumea va face şi mai multe eforturi pentru a ancheta cooperarea teroristă dintre regimul rus şi cel iranian şi cât îi plăteşte Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare. Nu există aşa ceva în lumea modernă, ca teroriştii sau complicii lor să nu fie pedepsiţi.

În această săptămână a fost posibil să asigurăm continuitatea operaţiunii coridorul cerealelor pe Marea Neagră. Conform datelor înregistrate în şapte zile, au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk şi Pivdenny 28 de nave cu peste 800.000 de tone de alimente. Destinaţiile sunt Egipt, Libia, Maroc, Algeria, Oman, Turcia, China şi Etiopia. În plus, nava care a plecat spre Etiopia cu 30.000 de tone de grâu este parte a Programului Alimentar al ONU.

A fost un exemplu că lumea poate garanta stabilitatea iniţiativei în ciuda ameninţărilor prezentate de Rusia. Lumea nu a cedat şantajului Rusiei, actorii cheie au acţionat ferm şi, drept urmare, s-a evitat agravarea crizei alimentare. Este unul dintre cele mai semnificative rezultate internaţionale ale toamnei. Când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Natiunile care continua sa faca comert liber cu Rusia cuprind 7 miliarde de oameni. Delirul lui Biden nu a atins pe nimeni in Asia, America de Sud, Africa, si nu poate fi impus decat in tarile ocupate de trupe americane.

  2. Ma rș dr acu pe sputnik, putinisti spu rcati. Sunteti intoxicati dar nu ratati nici-o stire cu sau despre Ucraina/Zelenski.

  3. Tot o scursură rusească ești. Cu antifurt pe conservele de carne, ca ultimul sărak.