G4Media.ro

82 de milioane de lei din fonduri UE pentru extinderea Portului Constanța

sursa foto: Info Sud-Est

82 de milioane de lei din fonduri UE pentru extinderea Portului Constanța

Administrația Portului Constanța a început derularea unui proiect finanțat din fonduri europene pentru extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din Zona Midia a portului, potrivit unui comunicat al instituției.

Investiția este finanțată prin Programul Infrastructura Mare 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 82.9 milioane lei (16,9 milioane euro), din care fonduri nerambursabile 59.5 milioane lei, diferența fiind suportată de la bugetul de stat.

În cadrul proiectui a fost semnat miercuri contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor, antreprenor fiind desemnat, în urma unei licitații publice, asocierea ABC VAL SRL & BETOANE ȘI PREFABRICATE SRL & ALMMA CONTRACTORS GROUP SRL.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru „Extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor” are o valoare de 51.188.073,37 lei, fără TVA, durata acestuia fiind de 24 luni (3 luni proiectare + 21 luni execuție), iar perioada de garanție este de 36 luni.

De asemenea, s-a semnat cu TPF INGINERIE SRL și contractul pentru consultanță și supervizare a execuției lucrărilor aferente obiectivului de investiții, în valoare de 1.414.376 lei (fără TVA).

Proiectul „Extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheuri-lor” este parte a unui proiect mai mare de modernizare a infrastructurii zonei Midia și alinierea aceste-ia la standarde europene.

În cadrul proiectului, se va realiza extinderea danei 10 cu un cheu din blocuri, pe o lungime de 53,90 m, perpendicular pe cheul existent și se va completa până la digul danei 9 cu un taluz protejat cu blocuri de același tip ca protecția digului danei 9. Astfel, se vor crea noi teritorii pentru exploatarea zonei Midia.

Prelungirea cheului danei 12 presupune lucrări pentru realizarea unui cheu din blocuri prefabricate din beton, pe o lungime de 306 m, precum și lucrări de dragaj pentru asigurarea adâncimilor de 8 metri, atât în lungul cheului, cât și pe șenalul de acces cu o lățime suficientă pentru manevrarea navelor. Materialul dragat se va utiliza pentru umpluturile din spatele cheului, pentru realizarea structurii viitoarei platforme. Noile cheuri se vor racorda cu uscatul existent prin lucrări de umplutură și terasamente. Se vor realiza, de asemenea, lucrări pentru racordarea și asigurarea alimentării cu apă și energie electrică a navelor.

Dezvoltarea infrastructurii de acostare din Zona Midia va face zona mai functională, prin dezvoltarea unui nod de transport al produselor petroliere și al mărfurilor lichide, precum și ca un cluster pentru serviciile conexe și furnizorii de întreținere a utilajelor petroliere.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. S-au trezit hoții din port și ministerele unde au cotizat 30 ani, că e varză portu

  2. Extinderea Portlui Constanța din Midia.Halal reporter.A terminat la Spirache Haram.Repetent la Geografie.Afara cu tine analfabetule.