G4Media.ro

79 de persoane au fost arestate în Grecia pentru incendiere premeditată /…

Sursa foto: Valerie GACHE / AFP

79 de persoane au fost arestate în Grecia pentru incendiere premeditată / Poliția: Au existat mai multe încercări din partea piromanilor de a declanșa noi incendii pe Muntele Parnitha, la nord-vest de Atena

Poliția grecească a efectuat 79 de arestări din cauza incendiilor care au devastat țara, transmite BBC.

Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a declarat că au existat mai multe încercări din partea piromanilor de a declanșa noi incendii pe Muntele Parnitha, la nord-vest de Atena.

Incendiul este unul dintre sutele de incendii din țară, unde incendiile de vegetație au ucis deja cel puțin 20 de persoane în această săptămână.

„Comiteți o crimă împotriva țării”, a declarat dl Kikilias.

„Gunoaiele piromanilor provoacă incendii care amenință pădurile, proprietățile și, mai presus de toate, viețile oamenilor”, le-a spus dl Kikilias grecilor în timpul unei ședințe de urgență televizate joi.

„Nu veți scăpa nepedepsiți, vă vom găsi, veți fi trași la răspundere”.

Incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, iar oamenii de știință au legat frecvența și intensitatea tot mai mare a evenimentelor meteorologice extreme, inclusiv a valurilor de căldură, de schimbările climatice.

Stefan Doerr, care conduce Centrul de cercetare a incendiilor sălbatice de la Universitatea Swansea, spune că peisajele mai inflamabile – din cauza vremii calde sau a gestionării deficitare a vegetației – înseamnă că incendiile și alte incidente se pot transforma mai ușor în incendii cu deplasare rapidă.

Poliția și serviciul grec de informații EYP investighează incidentele, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, a declarat pentru televiziunea publică elenă ERT că din cele 140 de arestări legate de incendii, 79 au fost legate de incendii provocate.

Sute de pompieri din întreaga Grecie au luptat cu incendii de vegetație mortale.

Marele front de foc care a izbucnit sâmbătă în apropierea orașului portuar Alexandroupolis a devenit cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE, potrivit comisarului european Janez Lenarcic.

Între timp, pe muntele Parnitha, în apropiere de Atena, incendiile au făcut ravagii într-o pădure învecinată cu capitala, amenințând un parc național.

La începutul acestei săptămâni, cadavrele a 19 persoane despre care se crede că ar fi migranți, printre care și copii, au fost găsite în apropiere de regiunea Evros din nord-estul Greciei.

De asemenea, un cioban și-a pierdut viața în incendiile din regiunea Boeotia, luni.

Dl Kikilias a declarat miercuri că țara trece prin cea mai grea vară de când au fost introduse hărțile de risc de incendiu în 2009.

Chiar luna trecută, mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea incendiilor de pe insula grecească Rodos, după ce incendii de vegetație au izbucnit acolo și în alte părți ale țării.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...