G4Media.ro

Regizorul ucrainean Oleh Sențov, rănit pe frontul din Zaporijia

Facebook, Oleh Sentov

Regizorul ucrainean Oleh Sențov, rănit pe frontul din Zaporijia

Cineastul ucrainean Oleh Sențov, un fost deținut politic în Rusia care s-a alăturat trupelor de la Kiev după începerea invaziei rusești în 2022, a anunțat luni că a fost rănit într-un bombardament de artilerie pe front.

„La prima ieșire de luptă după întoarcerea noastră, în timpul debarcării, am fost atacați de artilerie. Bradley ne-a salvat din nou viața. Trei răniți, în principal șrapnel”, a scris regizorul de 47 de ani pe Facebook, referindu-se la vehiculul blindat de luptă Bradley, furnizat Kievului, potrivit Le Figaro.

Oleh Sențov, care are gradul militar de sublocotenent, a postat un selfie cu fața însângerată, făcută în interiorul unei ambulanțe. „Așchiile mi-au fost deja scoase din față, mici (așchii) în braț și picior vor rămâne cu mine pentru totdeauna. Și ceilalți băieți sunt bine, medicii din Zaporijia își cunosc meseria”, a adăugat Oleh Sențov.

Regiunea Zaporijia, în sudul țării, este una dintre zonele în care trupele ucrainene desfășoară de la începutul lunii iunie o contraofensivă lentă pentru a recuceri teritoriile ocupate de armata rusă.

„Am avut mai multe vieți și nu regret nimic”

Vineri, la Kiev, Oleh Sențov a fost decorat cu Legiunea de Onoare din ambasadorul Franței la Kiev, Étienne de Poncins, care l-a salutat pe Twitter ca fiind un „adevărat erou al Ucrainei”. La 9 iulie, cineastul a postat pe Facebook un videoclip în care apare întins la pământ, aparent incapabil să se miște, pe câmpul de luptă. Mai târziu în aceeași zi, el a anunțat că a fost internat în spital cu o contuzie.

Oleh Sențov a fost arestat în Crimeea și acuzat de „terorism” după ce a protestat împotriva anexării peninsulei ucrainene de către Rusia în 2014.

El a petrecut cinci ani în închisorile rusești înainte de a fi în cele din urmă eliberat în 2019, în cadrul unui schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, în urma unei mobilizări internaționale, în special în industria cinematografică, cu regizori precum Ken Loach, Pedro Almodovar și Wim Wenders.

Oleh Sențov a realizat mai multe filme, printre care Rhino, prezentat la Festivalul de Film de la Veneția (Italia) în 2021. „Am avut mai multe vieți și nu regret nimic”, a declarat el pentru AFP în iulie 2022, după ce și-a petrecut primele luni pe front.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...