G4Media.ro

Teodor Meleșcanu spune că președintele Iohannis reprezintă România la Consiliul European, deși…

Teodor Meleșcanu spune că președintele Iohannis reprezintă România la Consiliul European, deși Viorica Dăncilă a dat de înțeles că vrea să meargă ea

Există două decizii ale Curții Constituționale potrivit cărora „la Consiliul European merge președintele României”, a declarat duminică la Digi24 ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

„Răspunsul tehnic este dat de două decizii ale Curții Constituționale, de pe vremea președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora la Consiliul European merge președintele României. În cazul în care sunt probleme de tip economic și financiar poate să meargă primul-ministru. În ambele cazuri însă, este nevoie să existe un mandat din parte Parlamentului, atunci când se vine cu propuneri sau cu poziții noi din politica externă a României”, a spus Teodor Meleșcanu, la „Jurnalul de seară”.

Ministrul de Externe a făcut această declarație după ce premierul Viorica Dăncilă a dat de înțeles că ar vrea să reprezinte România la Consiliul European.

„Ar fi un lucru nefiresc. Am văzut când a venit cancelarul austriac Sebastian Kurz că a preluat ştafeta preşedinţiei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de primul ministru şi de către Guvern, este o regulă care trebuie respectată, deci tot ce înseamnă legislaţie europeană tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniştrii din guvern şi primul ministru conduce preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Viorica Dăncilă la Antena 3 în urmă cu o săptămână.

Reamintim că, pe durata președinției rotative a României la Consiliul UE (formatul care reunește miniștrii statelor membre), țara noastră va găzdui la Sibiu în luna mai și un summit al Consiliului European (formatul care reunește șefii de stat sau de guvern).

Foto: Teodor Meleșcanu (Sursa: MAE)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Dancila e prea proasta sa reprezinte o tara. E prea proasta sa se reprezinte pe sine, ce sa mai.

  2. Bun este Dragnea, îi face cu tabla de scris.

  3. Ca videleasa doreste sa mearga si sa reprezinte, este treaba ei si numai a ei. In cadrul UE, Romania este reprezentata oficial, de o singura persoana : presedintele tarii ales la sufragiul universal.
    Lafel ca in Franta.
    Datorita regimului politic romanesc : presedintele ales, isi dezvolta programul politic ptr care a fost ales, prin guvernul sau, condus de primul ministru.
    Iar in cazul in care, presedintele isi pierde majoritatea parlamentara (coabitare) tot el ramane reprezentanul tarii. Primul ministru, este cel care conduce politica interna si cam atat.
    Regimul politic romanesc, de tipul regimului politic francez, asa functioneaza.
    Nu este unul de tip german, italian, austriac, etc.

    Poate ii explica cineva si matracucei din Videle.

  4. Melescanu si-o cauta. Poate-i trage Veorica vreo doua palme!

    • Dimpotriva!
      Decrepitul Meleasca a declarat ca, de fapt, Parlamentul hotareste cine , unde si cand reprezinta Romania in UE.
      Asa ca Veorica nu are de ce sa fie suparata pe trogloditul Meleasca.
      Ceea ce a hotarat fosta CCR, acum 7 ani, nu mai are absolut nicio valoare in fata actualei CCR.

      Pe de alta parte, cred ca si PSD-istii il prefera pe Johannis pt ca au motive sa-l atace , indiferent ce pozitie va avea acesta in fata UE.
      Cu Veorica la inaintare, PSD-istii stiu din start ca aceasta se va face de rusine din secunda in care va incepe sa vorbeasca, indiferent pe ce tema.

  5. Daca Iohanis va reprezenta Romania, va vorbi cursiv limba engleza, germana, franceza si romana .
    Daca Viorica va face tot posibilul sa se mai dea odata in stambava vorbi he, he si iaba daba du.

  6. Daca Iohanis va reprezenta Romania, va vorbi cursiv limba engleza, germana, franceza si romana .
    Daca Viorica va face tot posibilul sa se mai dea odata in stamba va vorbi he, he si iaba daba du.