G4Media.ro

70 de containere cu deșeuri ilegale, aduse în România din Belgia de…

70 de containere cu deșeuri ilegale, aduse în România din Belgia de două firme din București și Prahova

70 de containere cu deșeuri aduse ilegal în România de două firme locale au fost descoperite de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în Portul Constanța, potrivit unui comunicat de presă. Deșeurile erau aduse de două firme – una din Prahova, alta din București, acuzate că fac import ilegal de deșeuri în România. Mărfurile erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind resturi din material plastic, respectiv produse de uz casnic, uzate, însă în realitate erau deşeuri inutilizabile.

Primul control a fost făcut la cinci containere descărcate de pe o navă sub pavilion liberian, aflată în Portul Constanța Sud Agigea. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar mărfurile proveneau de la o societate din Belgia. Polițiștii au observat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerele conţineau produse din material plastic inutilizabile, în interior au fost constatate deşeuri lemnoase, metalice, precum şi deşeuri periculoase (acumulatori şi componente metalice, scule electrice).

Tot în 7 aprilie, poliţiştii de frontieră și procurorul de caz, împreună cu agenții Gărzii de Mediu au mai controlat un alt container descărcat în Portul Constanța Sud Agigea de pe o navă, pavilion Liberia. Containerul a fost încărcat în Canada. Ei au constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerul figurează ca fiind umplut cu articole de uz gospodăresc, familial, uzate, s-a stabilit faptul că, mărfurile erau de fapt deșeuri inutilizabile.

În cele două cazuri a fost luată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.

Alte 50 containere aflate în terminalul portului Constanța Sud Agigea, precum şi alte 15 containere ce vor fi descărcate în cursul zilei de astăzi au fost identificate ca având același tip de deșeuri. (Foto: Deseuri ilegale in Portul Constanta – sursa Politia de Frontieră)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Lege: pușcărie 30 de ani plus amenzi de sute de mii de lei pentru șmecheri!?unde e legea???

 2. Probabil în spatele importurilor se afla persoane cu relații la nivel înalt in mediul potitic. Nimeni nu pățește nimic. Peste câteva luni nimeni nu-si va mai aminti de ele.

 3. ce se-ntampla? intr-adevar domnul 2Tin a observat corect. la un numar x de sute sau mii de containere, doua – trei containere „cad” preventiv in plasa garzii de „mediu” pentru a raporta un succes rasunator. mafia face acelasi lucru cu containerele de droguri ce inunda marile porturi europene. cand nu mai tine cu ei teoria probablitatilor atunci corup pe cine trebuie sa controleze. gunoiul e o afacere de zeci si sute de milioane. ca Romania sa nu devina groapa de gunoi a UE trebuie urgent intarit controlul si inasprite legile. trebuiesc insa si oameni onesti in sistem. parlamentarii trebui sa fie extrem de responabili in aceasta chestiune. altfel riscam sa schimbam sa intonam patriotic „muntii nostri ..gunoi poarta”, n-asa nene Iancule?

 4. ce se-ntampla nene Iancule? cine sunt firmele si de ce nu se ia foarte in serios acest „trafic” de gunoaie. e de domeniul critic „apararii intereselor nationale” si al sanatatii publice. ce fac serviciile foarte bine platite din tara noastra? se lupta cu virusul lenii sau incompetentei? romania educata, deci curata. deja ca suntem sufocati de propriile neputinte in a gestiona gunoiul din tara, ce ne mai trebuie altul? avem uzine de procesare de gunoi performante si nepoluante?

 5. de cel putin 20 ani, de cand s-a prins melteanu’ ca poate sa aduca gunoaiele europei pe bani buni in Romania; nu m-as mira ca in spate sa fie si niste politcieni care si-au inlesnit afacerile prin acte normative

 6. Toți coategoale își dau cu părerea pe acilea. Lăsați reaqu de filme și ieșiți la aer.

 7. Ministrul de resort ar trebui să facă cel puțin următoarele :
  Să amendeze usturător firmele românești și să le retragă autorizația de funcționare. Deșeurile să fie retrimise în țările de origine, pe cheltuiala firmelor ”importatoare” românești.
  Să înștiințeze oficial țările de origine a deșeurilor cu privire la identitatea firmelor ”exportatoare” de deșeuri și să ceară insistent măsuri împotriva lor, similare cu cele aplicate firmelor românești. Totodată va solicita rambursarea contravalorii transportului plătit de firmele românești. Acești bani vor fi folosiți pentru finanțarea parțială a celor 32 de instalații de prelucrare a deșeurilor, program cu care România este rămasă în urmă nepermis de mult.
  Dacă măsurile de mai sus, sau similare nu se pot aplica din cauza lipsei de legislație, va iniția acte normative în această direcție. Succes domnule ministru. !

  OFF : Povestea este veche ca drumul de țară. Trebuie ruptă pisica. Vă dația seama că pentru firmele din țările străine și această modalitate este mai ieftină, decât conformarea la legislația lor internă. România trebuie să arata ferm că nu va deveni halda de gunoi a Europei !

 8. Astea trebuiau sa ajunga la firmele securiste de la iasov, cei mai mari importatori de gunoaie si deseuri chimice din Europa! Brasovul si proximitatea lui sunt cele mai mari centre de procesare a deseurilor chimice, cu bazine de decantare, cu tot ce presupune acest lucru! Firme care sunt direct legate de administratie si serviciile romanesti de securitate, tradatoare!
  De-asta la iasov nu se mai poate respira aer de munte!

 9. Astea sunt IMM-eurile dupa care pling pesedake ca nu sunt subventionate. Si cite mai sunt din astea

 10. Cum domnule, se întâmplă așa ceva în timpul guvernării de centru noaptea? Moaaa, nici nu vreau sa-mi imaginez ce era pe acest site daca era PSD-ul la Guvernare. Aici curgeau sute de comentarii și injuraturi la adresa puterii, pe facebook se mobiliza lumea să iasă în stradă. Luați bo$$ cu salam. Cîțu ne-a împrumutat într-un an aproape cât s-a împrumutat Romania in 30 de ani, Bucureștiul a ajuns Iglu, Horeca este în mocirlă cu ambele picioare, sportul este pe butuci, spitalele ard ca niște torțe, anul trecut, în pandemie s-au ras ce au mai ramas din padurile țării, romanii stau arestați în casă dupa orele 20, aia care nu stau in arest, mor în spitale, utilitățile s-au scumpit enorm, la fel și prețul la alimentele de bază. Ce pot să zic, sună promițătoare guvernarea asta liberală. In 4 ani de zile or să mai rămână doar politicienii si rudele lor in țară asta, alaturi de speciali și magistrați. Să trăiți bine, găozarilor, cum ne zicea un fost președinte turnător, tot liberal la origini. Asta meritați mă proștilor, să fiți sclavi și să munciti pe salariul minim, dar nu pe acesta crescut de PSD la 2200 de lei, ci pe ala a lu Boc de 850 de lei. Ooo, dar stai că nu vă rămân bani nici de utilități.

 11. Bine ați venit în marea familie europeană, ăsta este motivul să ia tot ce se poate lua de la noi și să-și verse lăturile la noi în cap De ce nu se sechestrează nava, la fel cum fac cu deșeurile din construcții?

 12. Puscarie pentru patronii celor 2 firme,confiscate averile si trimise inapoi containerele!