G4Media.ro

70 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste…

70 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste din Basarabia

Sâmbătă, 6 iulie, se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord, transmite RFI România. În Republica Moldova este zi de doliu național. În dimineața zilei de sâmbătă, drapelul de stat din faţa Guvernului a fost coborât în bernă, în prezența prim-ministrului Maia Sandu şi a membrilor Cabinetului de miniştri, în memoria victimelor deportărilor staliniste. Peste 35 mii de oameni au fost urcați în vagoane pentru vite și trimiși în Siberia sau Kazahstan, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, printre cei deportaţi se aflau 10.000 bărbaţi, 14.000 de femei şi 12 mii de copii. Vizaţi de operaţiune au fost în special chiaburii, ţărani înstăriţi care trebuiau eliminaţi în contextul colectivizării forţate.

De obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. ”Într-un sfert de oră să fiți gata!” era ordinul care li se dădea oamenilor cuprinși în spaimă de cele întâmplate, neînțelegând unde merg și de ce. Deseori, printre cei care veneau să ridice oamenii se găsea și ”binevoitorul sau binefăcătorul” care a denunțat familia și, astfel, ajuta NKVD-ul să depisteze ”elementele periculoase”.

Citește tot articolul pe RFI România

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Total neinteresant!!!!!
  C e ne privește pe noi ce a făcut NKVD-ul românilorîn Basarabia.
  Dacă nu erau români și erau de altă naționalitate s-ar fi făcut emisiuni, ceremonii și chiar muzeee.
  Mai mult s-ar fi declarat aceea fundație care se ocupă cu comerorea acelor evenimente ca fiind de utilitate publică.
  De ce se întâmplă așa fiindcă aici este Româniaunde copii foștilor prigonitori ai românilor iși bat joc de ei .
  Ar fi intervenit ambasade , guverne etc pentru ei dar așa apă de ploaie .
  Ce contează sutele de mii de victime noi nu am fost recunoscuți ca putere beligerantă în ce de-al doilea război mondial.Mai mult am fost pedepsiți deși am scurtat războiul cu cel puțin 6 luni.Zeci poate sute de mii de aliați au fost scăpați de la moarte.
  Dar bolșevicii majoritari neruși au decis românii trebuie peepsiți si au urmat 20 de ani de iad.
  Adică Sighet, Pitești , Cavnic…….Poarta Albă .. Periprava…
  Comunismul nu va fi judecat deoarece el vine din vest…Naționalismul este periculos deoarece luptă pentru valorile acestui neam.comunismul ( și copilul său neomarxismul) este internaționalist adică folositor.

  • Ai grija tovarase! Poate vine un cretin gen Harley si te acuza ca esti trimisul rusilor pe aici pentru ca scoti in evidenta suferinta romanilor la mainile unor forte care ne depaseau.

  • Numeste tari comuniste din vest!!

 2. Urmele Bolshevismului in Romania sunt Pastrate si Promovate cu Abnegatie de P$D in Bucuresti, ceea ce arata ca intre Kiseleffzece si Kiseleffshase Exista O Profunda Relatie!

  https://adevarul.ro/news/eveniment/rusii-deranjati-ideea-redenumirii-unui-parc-bucuresti-mae-rus-speram-romania-nu-permite-rescrierea-istoriei-1_5998142a5ab6550cb822758f/index.html

  P.s cine merge la corul armatei rosh mujice ce viziteaza Bucurestiul Anual el si familia lui sunt neamuri proaste !

 3. Vedem paiul si nu ne vedem barna…Totusi, Stalin nu separa copiii de parinti cum au facut autoritatile romane cu fetita rroma Sorina.

  • S-au mobilizat trolli rusi sa ne explice ca trebuie sa acceptam ca Stalin a deportat romanii. Nu domnule, nu vom accepta nicioadata.

  • Trebuie sa fii un mare excrement bolsevic incat sa banalizezi milioanele de crime ale lu’ tactu Stalin, comparandu-le cu aproape nimic. Stiu ca in inima ta suspini dupa el, dar hei, inca mai ai ocazia sa mergi in pelerinaj la moastele lu’ tactu Lenin, sau nu iti permiti un bilet de avion pana la Moskva din indemnizatia de asistat social?
   Imi este evident faptul ca voi, leprele pesedisto-comuniste, nu posedati mai mult de doi neuroni functionali, atunci cand nu sunteti in stare sa deosebiti calitatea de parinte de meseria de asistent maternal platit. Nu mai am nicio pretentie de la voi, sunteti afectati cerebral iremediabil.

 4. Una una alta-i alta
  Norvegia este un stat care după opinia multor specialiști poate fi considerat socialist.
  Am spus că marxismul s-a născut în occident, Marx , Engels ,chiar și Lenin s-au format ideologic în vestul Europei.Capitalul nu s-a scris în Bulgaria după câte știu eu.
  Lenin a fost finanțat de serviciile secrete germane și sprijinit să ajungă în Rusia pentru a distruge Imperiul Tarist.Politica corectă și alte minunății vin din occident.Intelectualii din majoritatea universităților din SUA sunt adepti ai comunismului sau neomarxismului ,

  • Ai mai multe identități postac?

  • Dupa memoria istoriei am fost un popor de barbari, hoti, legionari, fascististi, comunisti si penali ce ne-am canibalizat unii pe altii cu o cruzime de nedescris.

  • Tot ce e rău vine din occident, am înțeles. Dar din răsărit ce vine? Si binele, ce-or fi făcut cu el postacii ăștia triști și proști făcuți grămadă, l-au pierdut pe drum? Normal,dacă-s imbecili, le cade si capul din buzunar și calca pe el.

 5. Dacă n-ar fi de plâns ar fi de râs!!!!
  Stalin n-a separat copiii de părinții???
  Poate cel mai mare criminal din istorie are pe conștiintă milioane de adulâi și copii morti de foame în Geocidul ucrainian , în gulag.
  Dar surpriză nimeni nu v-a condamna așa ceva decât teoretic.
  RUșii, ucrainiienii, georgienii , balticiii polonezii nupot fi comparați cu minunații.
  Asa că cine nu cunoaște istoria o va repeta.
  Comunismul sub noua sa formă neomaxismul cu politica corectă, politica de gen bate la ușă.

 6. Nu se putea gasi alta poza? Imaginea se referea la evreice din Chişinău, înainte de execuţie (septembrie 1941) | Credit foto: Ilustraţie volum / Arh. USHMM. Ce legatura au totusi evreii din Chisinau asasinati de nazisti cu romanii deportati de rusi?

 7. Cum apare un articol despre Rusia, cum apar zeci de postaci postati de Kremlin sa ne explice ca rusii bine au facut ca ne-au deportat stramosii, ca noi am fost mult mai barbari etc. Ne mai explica ca tot ce vine din Vest e rau si ca lumina vine de la rasarit. Voi va dati seama ca sunteti ridicoli?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.