G4Media.ro

VIDEO Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia. Spectacole de reenactment, ateliere, concerte și…

sursa foto g4media

VIDEO Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia. Spectacole de reenactment, ateliere, concerte și expoziții, în Cetatea Alba Carolina

Istoria prinde viață la Alba Iulia, la Noaptea Muzeelor 2022. Sute de persoane participă în Cetatea Alba Carolina, la Muzeul Unirii, Sala Unirii, Muzeul Principia, Museikon și Biblioteca Batthyaneum, unde au loc spectacole de reenactement, de muzică, ateliere de creație și expoziții, relatrează alba24.ro

Pentru ca invitația lansată de municipalitatea din Alba Iulia să sune și mai convingător, Muzeul Principia va deveni, tot în Noaptea Muzeelor, sală de concert pentru un duet instrumental local devenit deja clasic – Liviu Cernat și vioara lui magică, alături de pianistul Cristian Alexievici.

Programul Muzeului Principia va fi, la rândul său, unul modificat special pentru Noaptea Muzeelor și se va întinde până în ziua următoare, la ora 01:00.

„Ne-a lipsit foarte mult publicul, în perioada aceasta de incertitudini, așa că profităm de orice moment și ocazie pentru a fi din nou împreună. Noaptea muzeelor vine ca o oportunitate cum nu se poate mai bună pentru ca Principia să își deschidă, din nou, toate porțile până după miezul nopții pentru toți pasionații de istorie și de frumos.” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Noaptea Muzeelor 2022: Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia va fi deschisă pentru vizitatori

De asemenea, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia este deschisă pentru vizitatori, sâmbătă, 14 mai, între orele 18.00 și 23.00. Vizitatorii se pot bucura de o expoziție desfășurată pe trei săli (Aula Magna nu va intra în circuitul de vizitare), au precizat reprezentanții bibliotecii.

Vor putea admira o parte din instrumentele astronomice ale vechiului Observator astronomic batthyanian, alături de multe documente spectaculoase care pun în scenă legăturile episcopului Igantius de Batthyán cu primul director al Observatorului astronomic, ucenicul Antonius Martonfi, și corespondeța acestora cu unii dintre cei mai străluciți astronomi ai secolului XVIII.

Intrarea este liberă, nu este necesară vreo aprobare specială prealabilă.

Vizitatorii sunt rugați să aibă asupra lor actul de identitate. Grupurile nu pot fi mai mari de 15 persoane odată.

Program Noaptea Muzeelor 2022 la Alba Iulia:

Noaptea Muzeelor 2022: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

  • ora 19:00 – deschiderea oficială, reprezentație Garda Apulum
  • orele 20:00 – 01:00 – istoria prinde viață în muzeu, peste 40 de personaje istorice (Mihai Viteazul, Avram Iancu, Horea, Camil Velican, etc.)
  • orele 20:00 – 01:00 – ateliere antice (confecționat opaițe, prelucrare os, pielărie, monetărie, scriptoria)
  • ora 22:00 – dansuri romane – Magna Nemesis / lupte de gladiatori – Ludus Apulensis
  • ora 23:00 – povestea încoronării
  • ora 24:00 – moment muzical – Laura Orian

Noaptea Muzeelor 2022: Sala Unirii

  • orele 20:00 – 01:00 – expoziții temporare (Corpul voluntarilor ardeleni, bănățeni și bucovineni de la Kiev, istoria orașului Alba Iulia, Liliecii – stăpânii nopții)

Noaptea Muzeelor 2022: Museikon

  • orele 20:00 – 01:00 – ateliere (Ars Calligraphica istoria scrisului de la tăblițele de lut la penițele cu cerneală și scrierea modernă, atelier de pictură pe sticlă, inițiere în tehnica picturii icoanelor pe sticlă, atelier de gravură
  • expoziții temporare (Triticum, De la cavalerul trac la Sfântul Gheorghe)

Noaptea Muzeelor 2022: Spațiul muzeal Principia

  • ora 19:00 – 01:00 – tur ghidat, ateliere antice de pielărie, scriere, signacule
  • ora 21:00 – concert vioară și pian Liviu Cernat & Cristian Alexievici
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. – Cum te cheama, pui de dac?
    – Shaquil ONeil.

  2. Misto poza… sigur burebista umbla la frizer sa-si tunda barba si se epila pe piept. Poate si pe picioare. Ca doar nu era sa iasa pe strada ca un barbar…

  3. ”VIDEO Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia. Spectacole de reenactment, ateliere, concerte și expoziții, în Cetatea Alba Carolina ”

    Ati vrut sa scrieti ,, historical reenacment ” dar ati uitat .
    Termenul in limba romana este ,, reconstituire istorica ” – de ce va rusinati sa va exprimati romaneste ? Va pute limba romana ?