G4Media.ro

Expert Forum: Subvenția acordată partidelor va urca la 265 de milioane de…

Foto: Pexels.com

Expert Forum: Subvenția acordată partidelor va urca la 265 de milioane de lei, peste recordul de anul trecut / Sumplimentarea, parte din campania internă pentru şefia PNL

 

Expert Forum cere guvernului să nu măreasca din nou suma pentru subvenţiile partidelor și susține că această sumă ar urma să fie mai mare în 2021 decât anul trecut, când subvenția a atins o valoare record de 253 de milioane de lei.

”Suntem mult peste ce se practica în epoca Dragnea, când actualii guvernanţi criticau mecanismul (…) Considerăm ca această suplimentare reprezintă un act motivat politic, parte din campania internă pentru şefia PNL – ceea ce e inacceptabil!”, se arată într-un comunicat transmis redacției G4Media.ro.

Expert Forum susține că acești bani sunt destinați în bună măsură ”cumpărării bunăvoinței presei”.

Redăm mai jos integral comunicatul EFOR

Se repetă sub guvernul Cîţu scenariul de anul trecut: subvenţiile au fost iniţial declarate ca reduse prin legea bugetului pe 2020, dar la finalul anului au fost mărite substanţial la 253 de milioane lei, cea mai mare valoare din istoria recentă a României! În 2021 suma ar urma să fie şi mai mare, întrucat legea bugetului prevede deja 162 de milioane de lei înainte de suplimentare; dacă ce a propus acum guvernul Cîţu se materializează, aceasta va urca la 265 milioane lei. Suntem mult peste ce se practica în epoca Dragnea, când actualii guvernanţi criticau mecanismul.

EFOR a arătat că partidele nu cheltuie mai mult de jumătate din sumele primite, iar peste 60% din bani merg spre promovare şi mai ales presă (https://expertforum.ro/secretele-subventiilor-politice/). Considerăm ca această suplimentare reprezintă un act motivat politic, parte din campania internă pentru şefia PNL – ceea ce e inacceptabil! Alocările suplimentare nu se justifică şi pot ajunge să dezechilibreze şi mai mult viaţa politică, afectând în paralel independenţa jurnalistică prin cumpărarea bunăvoinţei presei.

Potrivit standardelor internaţionale subvenţiile bugetare au rolul de a susţine funcţionarea şi dezvoltarea partidelor, dar ele nu trebuie să devină sursa principală sau chiar exclusivă de finanţare a acestora. În plus EFOR a arătat că aceşti bani se cheltuie netransparent, controalele fiind insuficiente.

Solicităm insistent partidelor de la guvernare şi în special premierului Florin Ciţu să anuleze astfel de iniţiative clientelare, periculoase pentru jocul democratic, şi să nu transforme finanţarea politică într-un mecanism de cumpărare de influenţă. Mai mult, reamintim ca anul trecut premierul declara că va reduce subvenţiile, ceea ce nu a făcut – iar acum chiar le măreşte.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cine are date legate de subvențiile pentru partide acordate în țările dezvoltate? Ca să vedem dacă nu suntem pe primul loc, iarăși. Că noi suntem primii în toate, doar se știe.

  2. Reforma marca PNL-Zombilica #echipacastigatoare!!
    Din PIXul lui Zombie!
    Asa vom vedea Romania PeSeDista neschimbata!!!
    Bravo, Zombilica tepar penal si falsificator de CVuri!

    europalibera.org, 23.08.2021: „Premierul Cîțu MAJOREAZA Subvenția pentru partide după ce s-a lăudat pe Facebook că o va tăia.
    Premierul Cîțu a promis de mai multe ori că va reduce subvenția încasată de la bugetul de stat de partidele politice. În realitate, în perioada când a fost ministru de Finanțe și premier, conturile partidelor au încasat sume record, depășind chiar epoca PSD.

    Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunța, pe 28 noiembrie 2020, că lucrează la bugetul de stat pentru 2021 și că „propune economii reale la bugetul de stat” prin tăierea cu „un procent semnificativ” a subvenției pentru partidele politice. El se lăuda că a redus subvenția pentru partidele politice cu 30% și în 2020. Informațiile sale sunt contrazise de datele oficiale.

    „Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României”, scria Florin Cîțu pe Facebook, ca o replică la demisia din Parlament a președintelui PSD pentru a nu încasa pensie specială.

    Realitatea prezentată în datele Autorității Electorale Permanente (AEP) arată diferit față de postările de pe Facebook ale premierului.

    Subvenția pentru partidele politice nu a fost redusă nici în 2020, nici în 2021. Dimpotrivă, ea s-a majorat față de perioada Dragnea – PSD. Anul acesta s-ar putea va ajunge la un record istoric, conform propunerii de rectificare bugetară: 265 de milioane de lei (53 milioane euro) pentru partidele parlamentare sau care au aleși locali.

    La RECTIFICAREA bugetară propusă în acest an, Subvenția partidelor a CRESCUT cu PESTE 100 de Milioane de lei față de BUGETUL votat INITIAL în Parlament.
    „Reducerea” a fost doar pe Facebook.
    Conform Legii, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0.01% și cel mult 0.04% din PIB. Raportarea la produsul intern brut a fost făcută printr-un amendament susținut de PSD în epoca Dragnea și depus chiar de fostul trezorier, Mircea Drăghici, cel care a fost condamnat definitiv pentru modul în care a folosit subvenția partidului.
    Ce le-a promis Cîțu șefilor de organizații din PNL.
    Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că premierul Cîțu le-a făcut o promisiune colegilor înainte de Congres: dacă ajunge președintele partidului, jumătate din suma încasată ca Subvenție va fi trimisă în teritoriu.

    „Cîțu a promis că va schimba sistemul actual prin care banii încasați rămân doar la centru. Nici măcar nu știm ce se întâmplă cu sumele primite și pe ce sunt cheltuite. A discutat cu mai mulți șefi de organizații și a promis că dacă ajunge președintele PNL va trimite jumătate din suma încasată în teritoriu”, a declarat un lider de organizație pentru Europa Liberă.

    PNL a încasat anul trecut peste 70 de milioane de lei, după ce la RECTIFICARE s-a majorat suma alocată partidelor cu 80 de milioane de lei. Subvenția pe care trebuia să o încaseze, dacă nu apărea rectificarea, era de peste 47 de milioane de lei.
    PSD a primit anul trecut peste 124 de milioane de lei, în timp ce în conturile USR au intrat peste 19 milioane de lei.”

    Cu ce difera PIXul lui Zombilica de IXul lui Dragnea?!
    Cu NIMIC, sa va fie rusine, veti plati toata arognta si sfidarea asta aratata romanilor!

  3. Ia cititi, cum Zombilica face ce vrea din PIX cu BANII PUBLICI, fix ca PIXul lui Dragnea!
    Va amintiti, cum Dragnea, din PIX, facea ce voia cu BANII PUBLICI!
    https://romania.europalibera.org/a/citu-s-a-laudat-facebook-ca-taie-subventia-partidelor-dar-a-majorat-o/31424203.html

  4. Eu mă bucur că se întinde coarda la maxim!!

  5. S-a terminat reforma, a inceput cocălăreala
    Să vă dau pixu meu, zoaielor …

  6. Urmează reformele lui Câțu când toți vom trăi mai bine ca în Afganistan cu talibanii USR+UM0215.Totul se prăbușește dar Câțu vede altfel mai o liniuță mai o tărie și totul pare roz .

  7. CATU + partidele = minciunei. Isi bat joc pe față.

  8. Și johanis Numa rade,asta e pofta ce am poftit,guvernul “MEU” Nici Rușine nu mai au.

  9. S-a întins coarda la maxim. Sper ca românii să nu uite şi să sancționeze la alegeri aceşti mincinoși, pentru tot ce s-a promis și s-a întâmplat invers!