G4Media.ro

Dosar penal după ce trei preoți din Vaslui au susținut o slujbă…

sursa foto: Captură video

Dosar penal după ce trei preoți din Vaslui au susținut o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a deschis un dosar penal după ce trei preoți au susținut la Biserica Sf. Parascheva din municipiu o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război, transmite publicația Vremea Nouă, care citează purătorul de cuvânt al instituției.

Procurorii efectuează “cercetări in rem, cu privire la fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de sâvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Dosarul penal a fost deschis după ce Alexandru Muraru, reprezentant special al guvernului pentru combaterea antisemitismului, a sesizat poliția și procurorul general după apariția imaginilor publice cu slujba de la Biserica Sf. Parascheva.

Muraru a citat un reportaj realizat de o televiziune locală la slujba din Vaslui, arătând că ”ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni, cele mai multe fiind o deșănțată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, la adresa a sute de mii de civili”.

”Considerăm că întreaga acțiune, desfășurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești. Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă. În acest sens, am adresat o sesizare către Ministrul de Interne și către Procurorul General, pentru a demara investigațiile ce se impun”, arată Muraru într-un comunicat de presă.

Oficialul român adaugă că, deși Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi o „ctitorie” a mareșalului Ion Antonescu, ”este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre și pogromuri și să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora”.

Foto: Ion Antonescu, alături de Adolf Hitler (Captură video)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Jegurile naziste au scos capetele din scorburi, dupa ani si ani de sobolaneala pe internet.. Acum sa dea cu subsemnatul la parchet, sa se invete minte. 🙂

  2. Nu exista slujba de comemorare ci „parastasul”, ce are alta semnificatie.

  3. Salut
    Crestinismul proclama faptul ca orice mort are dreptul la slujba de pomenire.
    Acuma , daca Muraru are alta parere, treaba lui, eu il suspectez ca stie sa scrie de la dreapta spre stanga.
    Da , nici o mie, nici un milon de murari, n-o sa distruga crestinismul.

    • si lu’ stalin ii tii slujba mai fraiere? din cauza lu’ antonescu am pierdut jumate din moldova , e de pomenit ?

    • pardon ? ce treaba are Antonescu cu pierderea Basarabiei?
      Ce el a cedat regiunea? sau nordul Basarabiei si tinutul Hertei tot el e de vina?
      Are el alte pacate dar nu e vina lui pentru asa ceva.
      daca e asa atunci si Finlanda e de vina ca a pierdut teritoriul si aliatii vestici au recunoscut rapturile bolsevicilor?
      Daca nai fi orb ai vedea ca istoria se repeta rappurile lui Putin sunt incet incet acceptate de aliatii nostri vestici la schimb cu ajutorul rusilor contra bau baului chinez.

  4. sper sa fie condamnati!

    • Vise. Probabil ca domnisoara procuror si-a cerut si scuze pentru deranj cand i-a chemat la parchet. O sa tina povestea asta cateva luni si dupa aia se claseaza.

  5. inteleg ca nici nostalgicii comunismului nu ar trebui „comemoreze religios” comunistii pentru ca risca dosare penale ?!?
    numarul mortilor din inchisorile comuniste s-ar putea sa fie apropiat de cel din cel de-al doilea razboi mondial
    sau se tine seama doar de etnia celor ucisi ?

  6. E cu privire doar la fapta….sa vedem daca vor incepe in personam.

  7. Titlul îmi pare tendențios. Nu cred că ceea ce li se reproșează preoților este slujba de pomenire, parastasul, ci elogierea făcută după. Pentru că nimeni nu are dreptul să interzică Bisericii să se roage pentru iertarea oricui (chiar și a lui Stalin, da).
    Nu știu cum a sunat discursul de comemorare de după parastas, despre care aflăm din presă că a fost elogios, dar adevărul trebuie asumat și rostit întreg. Antonescu merită respect pentru patriotismul său, pentru curajul de a-i înfrunta pe ruși în problema Basarabiei și a celorlalte teritorii românești. Însă trimiterea la moarte, pe criterii etnice, a unor mii de civili nu poate fi trecută cu vederea, rămânând o pată de neșters pe memoria sa.

  8. Arienii vor interzice asistența medicală și religioasă tuturor celor însemnați de ei ca fiind „contra” !