G4Media.ro

35 de ieșeni au ajuns la spital cu mușcături de căpușe, în…

Sursa foto: Pixabay

35 de ieșeni au ajuns la spital cu mușcături de căpușe, în ultimele zile / Niciunul nu a fost depistat cu boala Lyme / Cum trebuie îndepărtate din piele

De la începutul sezonului cald şi până acum, peste 35 de ieşeni au ajuns la spital din cauza muşcăturilor de căpuşă, anunță Ziarul de Iași. Până acum, în urma testelor efectuate, niciunul dintre pacienţi nu a fost depistat cu boala Lyme. Medicii avertizează însă asupra faptului că, atunci când suntem muşcaţi de căpuşă, trebuie să o îndepărtăm cât mai repede, dar nu oricum.

“Atunci când suntem muşcaţi de o căpuşă, în primul rând nu intram în panică şi ne adresăm celui mai apropiat spital. Dacă acest lucru nu este posibil trebuie să reţinem următoarele aspecte: doar o mică parte dintre cei muşcaţi de căpuşe ajung să fie infectaţi cu borrelia şi să dezvolte boala Lyme, pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare de spirocheţi (bacterii – n.r.). Este important ca insecta să fie îndepărtată cât mai repede posibil. Se consideră că agenţii patogeni pot ajunge în organismul uman, şi care pot fi transmişi de o căpuşă, doar dacă respectiva insectă a stat ataşată de piele prin muşcătură timp de cel puţin 36-48 de ore”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Pentru îndepărtarea căpuşelor este contra-indicată metodele folclorice, precum aplicarea de căldură la locul muşcăturii, sau de ceară, acetonă, ulei, vaselină, benzină. Orice astfel de agresiune poate determina intrarea în organism a potenţialelor bacterii aflate din abdomenul insectei.

“Pentru a desprinde căpuşa, este nevoie de o pensetă care se fixează pe capul acesteia şi cât mai aproape de piele posibil. Ideal este să extragem căpuşa cu tot cu cleşti. Mişcarea de extragere nu trebuie să fie bruscă sau prin răsucire. După extragere, se spală mâinile şi locul muşcat cu apă şi săpun şi apoi se aplică soluţie antiseptică. Se poate folosi local şi un unguent cu antibiotic”, spune medicul ieşean.

Boala Lyme, supranumită şi boala cu o mie de feţe, periclitează întregul organism şi este greu de depistat din cauză că simptomele sunt comune şi altor afecţiuni.

Netratată, pune în pericol articulaţiile, vederea, inima, poate duce la boli neurologice cronice şi, în cel mai rău caz, la moarte.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. „Cu muscaturi de capuse”- baaaaa! cum musca capusa daca n-are dinti, jurnalizdelor?! Meege capusa la dentist? Nu! Atunci cum sa muste?

    • „[…] este contra-indicată metodele folclorice […]”
      În primul rând că subiectul trebuie acordat cu predicatul. În al doilea rând, folclorul se referă la altceva. Când te abordează o căpușă, nu te apuci să-i cânți o doină ca să plece, nu?

  2. Să-l votați pe Chirică din nou, inteligenților. PSD=PNL

  3. Aici e vorba de căpușe, nu de politică. Piș-m-as pe tine, pe mă-ta, pe Chirica si pe mizeria de USR.