G4Media.ro

16 situații în care legea este încălcată: Lista străzilor cu nume de…

16 situații în care legea este încălcată: Lista străzilor cu nume de criminali de război condamnați / Unde mai sunt amplasate busturi ale acestora în România

În România se întâlnesc la ora actuală 16 încălcări ale Ordonanței de urgență 31/2002 care interzice numirea străzilor, a instituțiilor publice sau amplasarea în public a statuilor persoanelor condamnate pentru crime de război sau crime împotriva umanității, în temeiul legii 312/1945, potrivit unei liste întocmite de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, “Elie Wiesel”.

Numele care apare cel mai frecvent este cel al lui Mircea Vulcănescu, de cinci ori, urmat de Albert Wass, de trei ori, în timp ce numele lui Ion Antonescu dat unei străzi a rămas într-o singură localitate, Bechet, județul Dolj.

Cea mai recentă schimbare s-a produs la Constanța, acolo unde consiliul local a votat în unanimitate pe 31 iulie 2021 schimbarea numelui străzii Ion Antonescu, denumire care data din anul 2000.

Lista completă a celor 16 denumiri care contravin OUG 31/2002:

Alba, Aiud: Strada Mircea Vulcănescu
București, Sector 1: Strada Mircea Vulcănescu
București, Sector 2: Bust Mircea Vulcănescu
București, Sector 4: Liceul tehnologic, Mircea Vulcănescu
Cluj, Cluj: Strada Radu Gyr
Constanța, Mangalia: Strada Vintilă Horia
Covasna, Odorheiu Secuiesc: Bust Albert Wass
Dolj, Bechet: Strada Ion Antonescu
Dolj, Rast: Strada Gheorghe Jienescu
Dolj, Rast: Școala gimnazială Gheorghe Jienescu
Dolj, Segarcea: Liceul tehnologic Vintilă Horia
Iași, Păun: Strada Radu Gyr
Maramureș, Bârsana: Școala gimnazială Mircea Vulcănescu
Mureș, Biserica din Lunca Mureșului: Bust Albert Wass
Mureș, Biserica romano-catolică din Reghin: Bust Albert Wass
Suceava, Mănăstirea Putna; Bust Visarion Puiu

G4Media a arătat cum încalcă legea autoritățile, minimalizând rolul criminalilor de război din România anilor ’40, publicând lista străzilor, instituțiilor și monumentelor din țară care încă poartă numele Ion Antonescu, Mircea Vulcănescu, Radu Gyr ș.a.

Potrivit articolului 13 al OUG 31/2002

Articolul 13(1) Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.(2) Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor organizații, cu sau fără personalitate juridică.

Citește și

Majoritatea PNL dintr-o comună din Ilfov a schimbat numele străzii Ion Antonescu. Consilierii PSD au votat împotrivă / Și Constanța are o stradă cu numele fostului mareșal antisemit. De ce ezită primarul liberal și ce spun istoricii

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

 1. Le uram succes primarilor nostri, Clotilde, Mihaiu, Baluta, Chirica, Boc, etc. Au lista strazilor ale caror denumiri ar trebui schimbate conform legii. Spor la treaba!

  • Sa vedeți în Odorheiu Secuiesc ce busturi și nume de străzi controversate sunt dar de, când depinzi de udmr atunci compromisul este inevitabil

 2. Ar convinge cetățenii dacă s-ar publica lista „crimelor de război” comise de Gyr sau Vulcănescu. Prevederea citată nu cuprinde sancționarea atitudinilor, articolelor publicate,, etc. Nu pot considera toate sentințele date de tribunalele comuniste: tata a intrat cu „omisiune de denunț” și a ieșit cu „uneltire contra statului”.

  • Aveți aici explicația crimelor de război comise de Gyr și Vulcănescu https://www.rfi.ro/cultura-131223-de-ce-sunt-radu-gyr-si-mircea-vulcanescu-criminali-de-razboi

  • “În ceea ce privește moneda din Transnistria, o vom lua pe gratis … Dacă nu mi se dă moneda de aceștia, atunci am să viu cu moneda noastră, va aceiași (sic!) valoare … Prin urmare, problema monedei este clară … Am fixat cursul de un leu pentru o rublă ca să nu vină jidanii încoace și să facă contrabandă cu ruble … Rublele pe care le avem le vom da jidanilor care vor trece în Ucraina la cursul de 8 lei o rublă … Deci dl ministru al finanțelor și dle Vulcănescu, vă rog să luați măsuri ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat după războiul trecut, când tot felul de corbi au făcut contrabandă cu monede. Am să introduc și pedeapsa cu moartea pentru cei care vor fi prinși că fac contrabandă de monedă … Cred că avem interesul ca să retragem, cu o monedă care nu are nicio valoare, o monedă care are valoare. Statul rusesc va reprezenta ceva. Și atunci, va trebui să ridicăm pe nimic aceste ruble. De ce? Pentru că noi avem zeci de mii de jidani, pe care am intenția să îi arunc în Rusia și care vor avea nevoie de ruble. Vom face deci o operațiune dublă: vom cumpăra ieftin rublele și e vom vinde scump.” (Ion Antonescu ședința Consiliului de Miniștri, Marcel Dumitru Ciucă, Stenogramele guvernului Antonescu, pag. 598 – 599

  • @ petru clej….Mircea Vulcanescu a fost cel mai tenace negociatori ai României cu cel de-al Treilea Reich, a reușit, între 1941 și 1944, să obțină pentru Banca Națională a României 8 vagoane de aur (confiscate de URSS imediat după 23 august 1944) și înzestrarea Armatei a 4-a cu echipament militar german nou….in 1992 a aparut la Humanitas cartea lui -Ultimul Cuvant, ai tot contextul istoric

  • Mircea Vulcănescu a fost condamnat pentru implementarea politicii de jefuire a lui Antonescu a evreilor deportați în Transnistria, după cum rezultă și din citatul prezentat. Mulți dintre ei au murit de foame și de frig acolo, fiind deposedați de mijloacele de subzistența de politica ordonată de Antonescu și pusă în practică cu zel de Vulcănescu, în fapt o crimă împotriva umanității.

  • Pentru cine nu a aflat încă: Ion Antonescu a fost condamnat în 1946, printre altele, pentru crime împotriva umanității. Decizia de vinovăție a fost confirmată îm 2008 de Înalta Curte de Casație și Justiție https://www.mediafax.ro/justitie/reabilitarea-numelui-maresalului-antonescu-respinsa-2616337

  • @Petru Clej, oamenii astia or fi facut multe rele, dar nu au avut parte de un proces echitabil, asa ca nu aveti niciun drept sa spuneti ca sunt sau nu criminali, pana cand o instanta INDEPENDENTA, IMPARTIALA SI PREVAZUTA DE LEGE nu se pronunta in acest sens.

  • Până la proba contrarie acești oameni rămân niște criminali de război condamnați. Și dacă tot vorbiți de un proces echitabil, aflați că justiția s-a pronunțat în 2019 în cazul lui Vulcănescu, confirmând decizia de condamnare din 1947, printr-o decizie definitvă pronunțată de Curtea de Apel București. Vulcănescu a fost complice la un genocid al cărui autor principal a fost Ion Antonescu. Iar legal numele său nu poate fi dat unei străzi, liceu sau bustul său nu poate apărea în public.

  • Este exagerat. O exagerare pe care unii si-o permit din cauza lasitatii (sau inexistentei) unei elite intelectuale, dar si politice, in Romania.
   Unde dragoste nu e, nimic nu e. Dar cand lipsesc caracterele, e si mai rau!

 3. Visarion Puiu?

  am cautat pe wikipedia si nu am gasit mai nimic!

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Visarion_Puiu

  pentru ce este Visarion Puiu considerat criminal de razboi?

  se spune de o reabilitare in 1990 nu se intelege daca este juridica sau teologica!

 4. @ Nicu. Cum puteti sa puneti sub semnul indoielii justetea procesului? Nu uitati ca seful statului atunci era Majestatea Sa Regele Mihai , care nu ar fi acceptat o nedreptate. In plus, tocmai pentru ca sentinta sa reprezinte vointa poporului, in completul de judecata au fost inclusi si muncitori strungari, zidari etc. D-aia sentintele nu pot fi contestate nici azi, pentru ca sunt demne de tot respectul.
  Cititi si articolul indicat cu rosu de dl. Petru Clej mai sus si va veti convinge.

  • Justiția nu se face în numele poporului, ci al legii. Iar Regele Mihai nu a avut nicio implicare, mai mult, el nu a putut aproba cererile de grațiere pentru Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Constantin Vasiliu și Gheorghe Alexianu pentru că acel act era de fapt aprobat prin contra-semnătura ministrului justiției, în speță comunistul Lucrețiu Pătrășcanu. În fapt, decizia Tribunalul Poporului nu putea lua o altă decizie în contextul istoric respectiv. Dar chiar dacă ar fi fost judecați în condiții perfect echitabile este greu de crezut că Ion Antonescu și colaboratorii săi nu ar fi fost găsiți vinoovați.

 5. Radu Gyr? a fost reabilitat de Tribunal, s-a stabilit ca a fost o condamnare politica. Chiar scrieti asa articole fara sa va iformati? institutul ala poate cere ce vrea, dar nu e corect ce fac, in anumite situatii.

  • Reabilitarea a fost pronunțată pentru condamnarea din 1958, nu pentru cea din 1945 pentru crime de război.

 6. Netta Gheron a fost ministru de finante in guvernul Antonescu-a fost condamnat si a murit in 1955 in penetenciarul Aiud ; in anul 2000-multumita eforturilor urmasilor- a fost reabilitat;Mircea Vulcanescu (condamnat si el,decedat tot la Aiud in 1952),a fost subalternul lui Gheron- el nu a fost rebilitat;”Cei doi au adus tone de aur României, reuşind să impună Germaniei să plătească aproape în totalitate, pentru aprovizionarea trupelor sale, printr-o bancă din statul neutru Elveţia”

  • Diferența esențială este că Gheron Netta a fost ministru între 1 aprilie și 23 august 1944 și nu a avut nicio implicare în crime împotriva umanității. Vulcănescu a fost subsecretar de stat la finanțe din 27 ianuarie 1941 până pe 23 august 1944 și în această calitate a participat la jefuirea evreilor deportați în Transnistria punând în practică ordinele lui Antonescu.

 7. Fondatorul Teatrului Evreiesc(singurul teatru evreiesc din tarile Europei intr-o perioada istorica aparte,fondat fiind la 1 martie 1941) si-a inceput activitatea in ziua de ! martie 1941 cu un spectacol de revista pentru a onora ziua de nastere a fondatorului sau,Radu Gyr ;”…atunci când s-a pus problema de cultură şi evreii au fost scoşi afară din teatre ş.a.m.d. el, în calitatea lui de ministru al culturii, a hotărât : NU! Actorii evrei nu pot ca să rămână aşa şi a înfiinţat Teatrul Evreiesc de Stat! „(Herman Victorov ,evreu,Canada-cuvintele sale pot fi gasite pe youtube)

 8. Se vede de la o posta ca definitia criminalului de razboi a fost mutilata special in legea aia ca sa-i poata cuprinde si condamna pe Radu Gyr si Mircea Vulcanescu. Deci, ai adoptat poztitii antisemite prin ziare si publicatii? Gata, esti criminal de razboi. Daca Eminescu nu era mort demult il scotea Institutul Wiesel si pe el criminal de razboi. Gaseau ei un razboi.

  Pai asa au fost Ratko Mladici si Radovan Karadzici? Aia au ucis cu mina lor in timp ce amaritul de Radu Gyr iesea dintr-o puscarie ca sa intre in alta. Intre puscarii infiinta Teatre Evreiesti .

 9. !Kociujbey Les Deux Eglises

  ati iesit din sfera rationalului!

  daca nu facem distinctiile firesti, nu mai exista adevar!

  Eminescu, om de cultura, neimplicat in realizarea de politici publice!

  Mircea Vulcanescu, om politic, implicat in realizarea de politici publice antisemite, prin care guvernarea Antonescu s-a realizat in mod practic….si se stie acum ce contributie in mod real ce a facut Mircea Vulcanescu. ..

  cu parere de rau, dar asta este realitatea….

  nu inteleg ce este cu acest Visarion Puiu, de care nu am auzit pana acum….ca o fost ierarh bisericesc…

  • @ stefan cel mic de tot- Puteti sa veniti cu aceleasi argumente si in cazul lui Radu Gyr? Cum a fost Radu Gyr criminal de razboi cind pe timpul apartenentei sale la un guvern legionar ( 6 Septembrie 1940-21 Ianuarie 1941) Romania nu s-a aflat in niciun razboi? Razboiul l-a inceput guvernul Antonescu in iunie 1941. Ba chiar in acea perioada „criminalul de razboi ” Radu Gyr infiinta Teatrul Evreiesc. Halal criminal de razboi! Toate aceste argumente intaresc teza mea ca legea in care a fost definita notiunea de criminal de razboi a fost mutilata special pentru a include personalitati care si-au exprimat in scris idei antisemite. Nu care au comis crime ci care au scris doar CUVINTE.

 10. !Kociujbey Les Deux Eglises

  Nu cunosc cazul Radu Gyr, asta neinsemnand ca pun la indoiala informatiile pe care ni le-ati pus la dispozitie!

  eu m-am referit strict la Mircea Vulcanescu….*22* a facut pe vremuri o masa rotunda sau ceva similar, am pus o intrebare ca forumist si mi s-ar raspuns concret…

  este adevarat ca ar trebui studiata cartea dedicata lui Mircea Vulcanescu de Ionut Butoi,( un intelectual onest si care a studiat temeinic viata si opera ganditorului!), dar eu nu am facut-o!

  Cred ca raspunsul la intrebarea dumneavoastra ar trebui sa vina de la domnul Petru Clej caruia i-am pus si eu o intrebare legata de Visarion Puiu, despre care am cautat pe net si nu am gasit mare lucru, si nu mi-a raspuns!

  domnul Petru Clej este dintre putinii comentatori/analisti care raspund pe mail, tot respectul pentru aceasta atitudine, dar in acest caz a considerat necesar sa nu o faca.

  • În esență au fost două acuzații la adresa lui Visarion Puiu: 1) Că a făcut parte din guvernul marionetă înființat de naziști la Viena și condus de Horia Sima, acuzație pe care Puiu a dezmințit-o și 2) În calitate de episcop de Transnistria s-a implicat în spolierea evreilor. Jurnalistul William Totok a scris un articol pe această temă pentru Radio Europa Liberă în 2004 (care nu este pe internet) și a consultat documentele de la proces aflate în Arhiva CNSAS.

 11. Vulcanescu si-a dat viata in temnitele comuniste pentru poporul roman. Este incredibil acest abuz fata de Vulcanescu, Goga si altii din ultima perioada. Actiunille si declaratiile de atunci trebuie vazute in contextul de atunci – sa ii ostracizam in acelasi fel in care au facut-o comunistii nu ne onoreaza. Din pacate din cauza ca nu reusim sa facem vizibila la adevarata scara crima comunista noile generatii pica in astfel de capcane usoare..

  • Vulcănescu a pus în aplicare politica lui Antonescu de jefuire a evreilor deportați în Transnistria.

   “În ceea ce privește moneda din Transnistria, o vom lua pe gratis … Dacă nu mi se dă moneda de aceștia, atunci am să viu cu moneda noastră, va aceiași (sic!) valoare … Prin urmare, problema monedei este clară … Am fixat cursul de un leu pentru o rublă ca să nu vină jidanii încoace și să facă contrabandă cu ruble … Rublele pe care le avem le vom da jidanilor care vor trece în Ucraina la cursul de 8 lei o rublă … Deci dl ministru al finanțelor și dle Vulcănescu, vă rog să luați măsuri ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat după războiul trecut, când tot felul de corbi au făcut contrabandă cu monede. Am să introduc și pedeapsa cu moartea pentru cei care vor fi prinși că fac contrabandă de monedă … Cred că avem interesul ca să retragem, cu o monedă care nu are nicio valoare, o monedă care are valoare. Statul rusesc va reprezenta ceva. Și atunci, va trebui să ridicăm pe nimic aceste ruble. De ce? Pentru că noi avem zeci de mii de jidani, pe care am intenția să îi arunc în Rusia și care vor avea nevoie de ruble. Vom face deci o operațiune dublă: vom cumpăra ieftin rublele și e vom vinde scump.” (Ion Antonescu ședința Consiliului de Miiniștri, Marcel Dumitru Ciucă, Stenogramele guvernului Antonescu, pag. 598 – 599)

   Goga, primul premier de extrema dreaptă din România, a adoptat împreună cu adjunctul său, patriarhul antisemitismului din România, AC Cuza, decretul 169/21 ianuarie 1938, care a avut ca rezultat retragerea cetățeniei unui număr de 225.222 de evrei din România. În fapt este prima măsură a antisemitismului de stat, precursoare a Holocaustului din România.

 12. Desi a facut parte din guvernul Antonescu, Mircea Vulcanescu a fost subsecretar de stat la Ministerul Finantelor. A fost condamnat la 8 ani inchisoare in 1946 de o instanta numita de comunisti. Nu a fost implicat in crime de razboi. Va bazati pe varianta comunista, ceea nu este obiectiv. Din pacate parchetul general nu a declarat revizuirea.

  • Fals. 1) Parchetul nu poate „declara” revizuirea, poate cel mult cere instanței. 2) Curtea de Apel București, printr-o decizie definitivă, a constatat în noiembrie 2019 (deci în condiții de democrație) că decizia din 1946 a Tribunalului Poporului nu a avut caracter politic. Vulcănescu a pus în aplicare directiva lui Antonescu de jefuire a populației evreiești deportate în Transnistria, care a a avut în mod cert ca efect moartea a mulți oameni. “În ceea ce privește moneda din Transnistria, o vom lua pe gratis … Dacă nu mi se dă moneda de aceștia, atunci am să viu cu moneda noastră, va aceiași (sic!) valoare … Prin urmare, problema monedei este clară … Am fixat cursul de un leu pentru o rublă ca să nu vină jidanii încoace și să facă contrabandă cu ruble … Rublele pe care le avem le vom da jidanilor care vor trece în Ucraina la cursul de 8 lei o rublă … Deci dl ministru al finanțelor și dle Vulcănescu, vă rog să luați măsuri ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat după războiul trecut, când tot felul de corbi au făcut contrabandă cu monede. Am să introduc și pedeapsa cu moartea pentru cei care vor fi prinși că fac contrabandă de monedă … Cred că avem interesul ca să retragem, cu o monedă care nu are nicio valoare, o monedă care are valoare. Statul rusesc va reprezenta ceva. Și atunci, va trebui să ridicăm pe nimic aceste ruble. De ce? Pentru că noi avem zeci de mii de jidani, pe care am intenția să îi arunc în Rusia și care vor avea nevoie de ruble. Vom face deci o operațiune dublă: vom cumpăra ieftin rublele și e vom vinde scump.” (Ion Antonescu ședința Consiliului de Miiniștri, Marcel Dumitru Ciucă, Stenogramele guvernului Antonescu, pag. 598 – 599)