G4Media.ro

15 ţări, printre care şi România, subliniază urgenţa unui acord asupra bugetului…

15 ţări, printre care şi România, subliniază urgenţa unui acord asupra bugetului UE post-Brexit

Reunite la Beja, în Portugalia, 15 ţări din Europa de Sud, Centrală şi de Est au afirmat sâmbătă, la Summitul Grupului „Prietenii Coeziunii”, nevoia de a se ajunge rapid la un acord asupra viitorului buget european după Brexit, relatează AFP, citată de Agerpres.

Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria au semnat comunicatul final al summitului care a avut loc în acest oraş situat la 180 de kilometri sud de Lisabona.

„Este urgent să se ajungă la un acord asupra viitorului buget european, iar statele membre reunite astăzi şi-au afişat dorinţa fermă de a încheia un acord definitiv la 20 februarie”, a anunţat premierul portughez Antonio Costa într-o conferinţă de presă la sfârşitul discuţiilor.

Summitul Grupului ‘Prietenii Coeziunii’ vine cu trei săptămâni înainte de un summit excepţional convocat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a încerca să se decidă bugetul UE pentru perioada 2021-2027.

„Mai mult ca oricând trebuie afirmată coeziunea Uniunii Europene, în contextul în care ea este acum mai fragilă odată cu ieşirea Marii Britanii”, a adăugat Costa.

Cele 17 ţări care s-au reunit în Portugalia se tem ca viitorul acord să nu ducă la importante reduceri bugetare, accentuate de oprirea contribuţii Marii Britanii, care a părăsit oficial Uniunea Europeană vineri.

De asemenea prezentă, Croaţia a preferat să îşi păstreze neutralitatea în calitate de ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în timp ce Italia nu a făcut parte dintre semnatare.

Summitul din Portugalia a fost a treia reuniune a Grupului ‘Prietenii Coeziunii’, după o primă întâlnire la Bratislava în 2018 şi o a doua întâlnire la Praga în noiembrie anul trecut.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Intr o lume globalizata,ptr Anglia e posibil sa fie mai bine fara UE.Ei fac bussines la nivel planetar cu mult inainte de aparitia UE.

  2. Bine ,rusnakule,haraso si lasa-ne.

  3. A pierde Anglia ptr UE e echivalent cu a pierde toate statele central si est europene,de la Cehia pana n Grecia.Anglia o tara de 66 mil de oameni,cu o economie (nu numai) de top.

  4. A pierde Anglia ptr UE e echivalent cu a pierde toate statele central si est europene,de la Cehia pana n Grecia.Anglia o tara de 66 mil de oameni,cu o economie (nu numai) de top.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.