G4Media.ro

130.000 de euro a risipit Primăria Bucureşti pe Monumentul Marii Uniri dedicat…

Sursa foto: Captură video

130.000 de euro a risipit Primăria Bucureşti pe Monumentul Marii Uniri dedicat Centenarului care ar fi trebuit să fie amplasat în Piaţa Alba Iulia

Cunoscut şi ca „Ariciul”  sau „Cactusul” lui Bolborea, Monumentul Marii Uniri, ar fi trebuit să fie gata până anul trecut de 1 decembrie.

Primăria Generală s-a angajat, în 2007, pe vremea primarului Adriean Videanu, că va plăti pentru acesta nu mai puţin de 42.894.360 lei (9.126.500 euro), la care se adaugă TVA.

Din cauza criticilor din rândul opiniei publice care contestau valoarea artistică a edificiului, invocând şi faptul că nu va fi terminat la timp, primarul Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a dispus în 2017 retragerea finanțării acestui proiect și redirecționarea sumelor respective către alte obiective de investiții.

„Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit, și avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său și nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înțelege situația și, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament și, poate, la o altă scară.” declara Gabriela Firea, potrivit unui comunicat din 2017.

Numai că, până în momentul în care a fost luată această decizie, banii bucureştenilor au fost risipiţi deja. Deşi până acum se ştia că primăria a plătit pentru acest monument doar 30.000 de euro pentru realizarea machetei de 1:10, ies la iveală alte detalii neştiute.

Primăria nu a cheltuit doar 30.000 euro pentru machetă, ci 130.000 de euro.

Potrivit unui răspuns al Primăriei Generale, remis G4Media.ro, „Până la data prezentei au fost achiziţionate două machete din material intermediar –ipsos, astfel: în anul 2007 – in timpul mandatului dl Primar General, Adriean Videanu, 30.000 euro si în anul 2009 – în timpul mandatului dl Primar General Sorin Oprescu-100.000 euro. Menţionam că în anul 2017, în timpul mandatului dnei Primar General, Gabriela Firea, s-a semnat un acord cadru cu dl. Ioan Bolborea pentru realizarea monumentului şi subsecventul nr. 1 al acestuia.”

În perioada următoare însă, contractul subsecvent nr. 1 a fost sistat din cauza identificării unor vicii în procedura de achiziţii.

Mai exact, din documentele avute la dispoziție, noua conducere a Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) a sesizat diferențe între cele două soluţii, respectiv cea pentru care s-a semnat contractul şi soluţia declarată câştigătoare în urma organizării concursului de soluţii din anul 2007.

În aceste condiții, AMPT a decis să solicite Oficiului Român pentru Drepturile de Autor o expertiză asupra soluției artistice pentru care a fost semnat în anul 2017 acordul cadru cu Ioan Bolborea, rezultând din aceasta, faptul că este o soluție diferită de cea cu care a câştigat concursul de soluţii din anul 2007.

În privința neconcordanței între machetă și planulul final al monumentului Marii Uniri, Ioan Bolborea a declarat pentru G4Media.ro: ”Un artist evoluează. Au fost două comisii care au confirmat macheta. Dar a venit Firea cu gașca ei și acum susțin că nu ar mai fi aceeași lucrare”.
De asemenea, spune Primăria Generală, „între data semnării contractului subsecvent şi data sistării acestuia, dl. Ioan Bolborea a depus o factură cu lucrări şi manopere, nereuşind însă să demonstreze că lucrările, a căror plată se regăseşte în factură, au fost derulate în perioada contractuală şi nu înainte de semnarea contractului. Precizăm faptul că aceasta factură nu a fost plătită.
În prezent, proiectul Marea Unire este reziliat unilateral de AMPT, existând mai multe litigii cu artistul plastic Ioan Bolborea, atât de natură civilă cât şi de natură penală, ce urmează a fi soluţionate de către instanţele de judecată abilitate.”
„La acest proces, am câștigat în fond, ei au zis că vor să rezilieze unilateral, dar fără un motiv serios din contract.” a declarat artistul plastic, pentru G4Media.ro.

Bolborea a fost contestat încă de la început, chiar de către colegii de breaslă. „Este de discutat neapărat de ce aceleaşi nume în permanenţă de două decenii domină monumentul de for public din România? Şi mai ales preţul acestor monumente”, spunea Ioana Ciocan, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici pentru româniacurată.ro.

Monumentul Marii Uniri ar fi trebuit să fie realizat din sticlă şi bronz, să aibă un diametru la sol de 38 m şi o înălţime de 15 m.  „Monumentul aduce cu o cupolă a cărei origine este o entitate organică, un cactus. Este o plantă pe care o apreciez foarte mult pentru faptul că ştie să se apere pe sine şi să dăinuie în imensitatea şi vitregia deşertului. Cupola aceasta cu nervuri şi sute de oameni înlănţuiţi ţine la adăpost idealul unităţii naţionale pe care noi, românii de azi şi cei care ne vor urma, trebuie să nu contenim a-l proteja”, îşi descria Bolborea opera de artă, pentru Adevărul.ro.

Pe numele artistului plastic Ioan Bolborea, Primăria Capitalei a depus o plângere penală pentru înşelăciune.

Potrivit unei expertize, sculptorul ar fi făcut patru statui comandate de primărie, din alamă şi nu din bronz, aşa cum prevedeau contractele.

Citiți și: Scandalul statuilor din alamă se extinde: Primăria îl acuză pe Ioan Bolborea că ar fi falsificat alte patru opere de artă. Artistul califică plângerile drept ”prostii”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Deh, asa e cu artistii astia, „ievolueaza” permanent.
  Iti promit un Lamborghini din bronz, si dupa ce incaseaza banii iti livreaza o Dacie din alama.

 2. Scolile bucurestena NU au apa si sapun, in schimb Holinesdeniel primeste bani la Marea Betoneala a Neamului + acest Kitsch! In fapt Kitsch ul s a Nascut in Moldova la Bacau si s a impreunat cu Kitsch ul de Voluntari!

 3. Asta o fi tronul de fier din ”Game of trones ”

 4. Unul dintre cele mai hidoase proiecte propuse vreodată. Foarte urât, mare și scump.

 5. Stai sa vezi acum bani la biserici,monumente!
  Sanatatea cautati o numai in spitale performante.
  Chiar ii doresc sanatate acestei femei.

 6. Mănareli și furaciuni bugetarești .Asta știu asta fac .Pe banii noștrii . Bineînțeles.

 7. de suma asta mananca gadea rahat doar 4-5 luni.
  ce ne trebe monumente? cultura romanichii e coruptia, spaga. aia cultura.

 8. Nu cumva Ioan Bolborea e „maestrul” despre care s-a descoperit că transformă bronzul în alamă?

  Țepele centenare ar fi fost cel mai mare tun al lui Vulgorea

 9. Un monument dedicat centenarului trebuia făcut din timp, ceva monumental, un simbol al tuturor românilor, da’ nu un cactus ! Bine că nu ați făcut un babuin pe o cămilă, iar în fotografia de mai sus, parca este un macrameu.