G4Media.ro

13 miniştri de externe avertizează Israelul să oprească ofensiva împotriva Rafah

Sursa foto: Wikimedia

13 miniştri de externe avertizează Israelul să oprească ofensiva împotriva Rafah

Miniştrii de externe din 13 ţări au avertizat Israelul, într-o scrisoare, împotriva unei vaste ofensive militare în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, informează vineri DPA, citând o relatare din presa germană, transmite Agerpres.

Publicaţia germană Süddeutsche Zeitung scrie în ediţia sa de vineri că semnatarii scrisorii au cerut, de asemenea, mai mult ajutor pentru populaţia palestiniană.

Toţi miniştrii de externe din ţările care fac parte din Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) au semnat scrisoarea de patru pagini datată miercuri, cu excepţia Statelor Unite.

În această scrisoare adresată ministrului de externe israelian Israel Katz, semnatarii subliniază dreptul Israelului la autoapărare şi condamnă atacurile teroriste comise de gruparea Hamas şi de alte grupări islamiste la 7 octombrie 2023.

În acelaşi timp, ei fac apel la guvernul premierului Benjamin Netanyahu să facă tot ce îi stă în putere pentru a atenua criza umanitară devastatoare şi care se înrăutăţeşte în Fâşia Gaza.

Potrivit Suddeutsche Zeitung, aceştia au cerut, de asemenea, Israelului să deschidă toate punctele de trecere a frontierei în zona de coastă pentru furnizarea de ajutoare, inclusiv punctul de trecere din Rafah cu Egiptul.

În urmă cu puţin peste o săptămână, armata israeliană a avansat dinspre est spre Rafah, în pofida avertismentelor internaţionale puternice. De atunci, armata controlează şi partea palestiniană a punctului de trecere a frontierei din Gaza către Egipt.

Astfel, importantul punct de trecere a frontierei a fost închis pentru ajutorul umanitar, Israelul şi Egiptul dând vina unul pe altul pentru această situaţie.

Scrisoarea a fost semnată de miniştrii de externe din statele G7 – Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Canada – precum şi de omologii lor din Australia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Suedia.

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a anunţat joi desfăşurarea de trupe suplimentare la Rafah. Sute de ţinte au fost deja lovite acolo şi mai multe tuneluri au fost distruse, potrivit armatei israeliene.

Potrivit ONU, aproximativ 600.000 de persoane au fugit deja din acest oraş de la graniţa cu Egiptul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dar nu vor sa ajute Israelul sa opreasca Hamas pana la final? Ce nebunie.

  2. Niciunul din cei 13 nu a cerut eliberarea ostaticilor

  3. Da, cu alte cuvinte le zice sa se lasa omorati fara sa faca nimic pentru ca o organizatie terorista care terorizeaza atat palestina cat si alte state. Pentru ca Palestinienii sun in primul rand victime ale politicii HAMAS, chiar daca acum este folosita de netanyahu ca oportunitate sa ramana la putere.