G4Media.ro

VIDEO Marșul pentru autostrada Moldovei: Jandarmii nu i-au lăsat pe protestatari să…

VIDEO Marșul pentru autostrada Moldovei: Jandarmii nu i-au lăsat pe protestatari să intre cu mașinile în Piața Victoriei. Organizator: „Noi suntem moldovenii proști care au rămas în România să plătească taxe, și uitați cum ne tratează”

Câteva sute de șoferi care au participat la marșul ”Moldova vrea autostradă” au fost împiedicați sțmbătă seară de jandarmi să intre cu mașinile în Piața Victoriei pentru a protesta față de pasivitatea Guvernului față de lipsa infrastructurii care să lege Moldova de restul țării. Jandarmii i-au ținut pe oameni blocați pe bulevardul Kiseleff ore în șir. Purtătorul de cuvânt al jandarmeriei a declarat pentru G4Media.ro că nu i-a lăsat să intre cu mașinile în Piața Victoriei pentru că ”accesul mașinilor în piață ar putea periclita siguranța persoanelor care participă la Muzeul Antipa la Noaptea Muzeelor”. Organizatorii au declarat pentru G4Media.ro că au informat din timp jandarmeria și primăria că vor veni în fața Guvernului.

Reamintim că grupul de inţiativă civică „Împreună pentru A8” şi Asociaţia „Moldova vrea autostradă” au organizat sâmbătă un marş motorizat spre Bucureşti, la care au participat sute de vehicule, cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că Moldova nu se poate dezvolta fără autostradă.

UDATE 19.52: Daniela Simionovici a declarat pentru G4Media.ro că ”jandarmii ne-au promis că ne lasă să dăm ocol Pieței Victoria de două ori, dar după prima tură vor să ne scoată din București, râd de noi că nu știm orașul”.

UPDATE 19.30: Dorin Dobrincu, organizator, a declarat pentru G4Media.ro că ”am inștiințat din timp Primăria Capitalei și jandarmeria, dar jandarmii abia ieri ne-au spus indirect că s-ar putea să fie o problemă cu intrarea mașinilor în Piața Victoriei. A fost o comunicare absolut defectuoasă din partea lor, ne-au spus practic cu mai puțin de 24 de ore înainte de protest”.

UPDATE 19.10: Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat pentru G4Media.ro că protestatarii nu ar avea autorizație să intre cu mașinile în Piața Victoriei. ”Parcarea în Piața Victoriei este ilegală, iar accesul mașinilor în piață ar putea periclita siguranța persoanelor care participă la Muzeul Antipa la Noaptea Muzeelor”.

UPDATE 19.00: Nu vor să ne lase. Noi suntem moldovenii proști care au rămas în România să muncească și să plătească taxe, și uitați cum ne tratează jandarmii, plătiți din banii noștri, a declarat pentru G4Media.ro Doina Simionovici

UPDATE 18.40: Protestatarii nu sunt lăsați de jandarmi să intre în Piața Victoriei de pe Bd. Kiseleff, blocat de mașini ale autorităților, au declarat pentru G4Media.ro doi dintre organizatorii marșului. Dorin Dobrincu a spus că ”le e frică de orice protest, nu vor să se vadă mașini multe în fața Guvernului. Nu am mai văzut atâta poliție de la marile summituri internaţionale. De când am intrat în București, la Afumați ne-au oprit să ne verifice. Noi am respectat strict legislaţia. În cele din urmă am ajuns în Piaţa Victoriei câţiva, am luat-o pe străduţe”.

Pe de altă parte, Doina Simionovici, altă organizatoare, ne-a declarat că zeci de maşini venite la protest sunt blocate acum de jandarmi, după cum arată şi fotografia.

UPDATE 17.25: Coloana auto a intrat în Bucureşti. Protestatarii au fost aşteptaţi de dispozitive importante ale forţelor de ordine.

Maşinile au fost trase pe dreapta. Un jandarm notează plăcuţele de înmatriculare a tuturor autoturismelor. Şi o veste bună: protestatarii au (re)primit “OK”-ul să continue marşul până în Piaţa Victoriei.

UPDATE 15.20: Reprezentaţii ministerului de Interne încep să pună beţe în roate marşului. La Buzău, poliția le-a interzis protestatarilor să treacă prin zona centrală a oraşului şi a dirijat convoiul pe şoseaua de centură. Organizatorii şi-au dorit să treacă prin oraş pentru a afla mai multă lume de protest, cel puţin maşinile mici să fie lăsate să treacă. În final, protestatarii au decis să nu intre în conflict, importantă fiind destinaţia finală… Capitala.

UPDATE 14.20: Convoiul urmează să se regrupeze la Buzău. Se merge, în medie, cu 50 de kilometri la oră. Organizatorii au felicitat pentru curaj, prin staţie, “tiriştii” care au fost întorşi din drum şi le-au mulţumit pentru că s-au alăturat acestui protest. Nici ploaia nu îi opreşte pe protestatarii hotărâţi să ajungă în Piaţa Victoriei.

UPDATE: 12.50: Coloana care a trecut prin Vaslui a ajuns la Tişiţa, unde aşteaptă “unirea” cu convoiul dinspre Roman. Ieşenii, vasluienii, brăilenii, gălăţenii îi întâmpină cu pancarte pe care scrie „România, trezeşte-te”, ” Vrem autostradă” ,  „Vrem infrastructură”. “

UPDATE 10.50. Coloana care a ales drumul spre Vaslui a ajuns în localitatea Bădeană şi face o mică pauză. Pe drum s-au mai alăturat câteva zeci de autoturisme. Cealaltă coloană, care a trecut de Roman, se întinde pe o distanţă de aproape 15 km. Printre ieşenii care au plecat spre Bucureşti se numără profesori, ingineri, pensionari, it-işti. (sursa Ziarul de Iași)




Context.

Grupul de inţiativă civică „Împreună pentru A8” şi Asociaţia „Moldova vrea autostradă” organizează, sâmbătă, un marş motorizat spre Bucureşti, la care sunt aşteptate peste 1.000 de vehicule, cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că Moldova nu se poate dezvolta fără autostradă. Sâmbătă, 19 mai a.c., la ora 17:00 vom fi în Piața Victoriei, București!~, anunță organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ziarul de Iași scrie că la ora 7.00, în Piaţa Unirii din Iași erau în jur de 50 de şoferi. Printre ei, deputatul PNL, Marius Bodea, pe motocicletă, dar şi primarul Mihai Chirica. Edilul a venit doar ca să le ureze drum bun protestatarilor. “ Iaşul are nevoie de o legătură cu Vestul pentru progres”, a spus Chirica. La ora 7.30 coloana de maşini s-a pus în mişcare. Grupul de protestatari se împarte în două, unii vor merge spre Bucureşti prin Vaslui, alţii prin Bacău.

Potrivit organizatorilor, deplasarea celor care vor participa la marș se va face în două coloane de autovehicule, printre care vor fi autoturisme, motociclete, furgonete, autocare, urmând ca fiecare dintre coloane să plece din Iași spre București pe drumuri diferite, unul spre Târgu Frumos și celălalt prin Vaslui. La ora 13:00 cele două coloane se vor întâlni la Tișița, în județul Vrancea, și la ora 17:00 vor fi întâmpinați de susținători la intrarea în București, urmând să meargă împreună spre clădirea Guvernului pentru a cere echitate pentru Moldova.

Partidele de opoziție și-au anunțat sprijinul pentru acest marș motorizat, mai mulți parlamentari, primari și consilieri locali anunțând că se vor urca în mașini și vor lua parte la protest.

Proiectul autostrăzii Târgu-Mureș – Iași a început în 2007, dar de atunci și până astăzi s-au făcut și refăcut numeroase studii de fezabilitate pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de lei. În prezent, tot la stadiul de studiu de fezabilitate se află proiectul, fără a se fi făcut niciun pas concret în realizarea autostrăzii.

În ultimii ani au avut loc numeroase manifestații pentru construirea autostrăzii Târgu-Mureș – Iași. În toamna lui 2017 a fost organizat un protest motorizat pe drumurile care leagă cele două orașe (Iași și Târgu Mureș), la care oamenii au participat cu peste 200 de autoturisme.  La începutul acestui an, pe 24 ianuarie, în ziua aniversării a 159 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, oamenii prezenți la manifestațiile din Piața Unirii din Iași au huiduit politicienii, scandând ”Vrem autostradă, nu penali pe stradă”.

Deputatul PMP de Iași, Petru Movilă, a inițiat chiar un proiect de lege care să oblige Ministerul Transporturilor să construiască autostrada Târgu-Mureș – Iași. Proiectul care prevede realizarea investiției din credite externe și fonduri europene în termen de patru ani de la intrarea în vigoare a legii a fost adoptat tacit de Senat la finalul anului trecut și, de atunci, este blocat în comisiile Camerei Deputaților.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Liderul PSD fiind mai unionist decât diplomaţia ALDE, dacă protestul va fi asumat de o iniţiativă cetăţenească, avem cu ce construi, pe un teren destul de neted, şi Autostrada Reunirii, Bucureşti-Iaşi-Chişinău.

  2. Pana una_alta sa termine ce nu au terminat inca!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. TOT RESPECTUL DIN LUME , MOLDOVA MINUNATA !
    Indiferent cum pare si care e motivul , dar Moldova pare vesnic abandonata de Bucuresti si oprita sa se dezvolte ! Si nu e corect !
    Moldova are nevoie de autostrada A 8 cat mai repede ! Autostrada spre Vest , spre Europa ! Toata tara are nevoie sa se dezvolte si cel mai simplu ar fi sa facem o prioritate nationala , un PROIECT DE TARA , din construirea de drumuri bune , cai ferate moderne , trenuri rapide , AUTOSTRAZI – si cu prioritate din Moldova spre Europa !
    Destul cu certuri politice sterile , destul cu vorbe si promisiuni – FAPTE ! Autostrada A8 e finantata 75 % prin FONDURI EUROPENE DE CETATENII EUROPEI DEZVOLTATE pt ca si ROMANIA sa fie la fel de dezvoltata ca si tarile lor ! Si nu vrem NOI sa ne dezvoltam ? Nu vor politicienii nostri de 30 de ani sa ne dezvoltam ?!…
    – Avem legi strambe care nu permit sa se construiasca repede, ieftin si bine autostrazi si drumuri bune si cai ferate ?! Pai , VOI ati facut aceste legi strambe , dragi politicieni , SCHIMBATI -LE , indreptati-le repede ! Eliminati piedicile din ele ! Cei care fac contestatii peste contestatii sa-si piarda garantiile depuse daca se joaca de-a pune piedici contractelor /concurentilor ! Pana si Bulgaria ne saluta din mers si-si fac autostrazi cu bani putini, repede si bine , iar NOI ,Romania , ramanem ca prostii sa privim indurerati cum ne trece viata tot sperand ca politicienii nostri sa fie suficient de responsabili si sa faca niste afurisite de autostrazi pt ca cu autostrazi si drumuri bune PRIVATII , INTREPRINZATORII destepti stiu ce au de facut sa-si dezvolte afacerile , altfel economia va da chix , nu mai e timp de vorbe sterile , e timpul pt fapte reale ! E timpul sa ne concentram si sa luam repede fondurile europene puse la dispozitia noastra de EUROPA si sa CONSTRUIM AUTOSTRAZI !
    Daca nu gaseste statul forta de munca , EU ma ofer VOLUNTAR sa particip la construirea Autostrazii IASI – TARGU-MURES , asa cum au facut generatiile trecute la marile proiecte ( si MILIOANE DE ROMANI , sper !) . Si nu glumesc !
    Daca dl. ministru al Trasporturilor care este actual nu e trezit din motaiala , atunci trebuie schimbat , trebuie sa vina la Transporturi un ministru viu , energic , destept , determinat sa lase in urma lui o dara luminoasa de dezvoltare !
    SI MOLDOVA ESTE ROMANIA !
    SOLIDARITATE PENTRU DEZVOLTAREA TARII !

    Ma inclin cu respect , oameni minunati ! ….

  4. Nu aveti decat sa va faceti destepti .

  5. Daca vreti autostrazi iesiti in strada sa dam de pamant cu ciuma rosie si apoi sa-i bagam la puscarie cu confiscarea averilor. Pe viitor nu mai votati psd.

  6. Banii de autostrazi s-au furat deja, fraierilor. Unde va credeti aici? Intr-o tara normala? Nu, aici domneste PSD-ul de 21 din ultimii 30 de ani si a domnit 44 de ani inainte de Revolutie.

  7. oameni buni ei doar continua un comportament care e acceptat de noi toti. daca nu va convine, va vor baga sula in coaste, va vor pune pistolul la timpla, va vor ameninta ca va ucid rudele, prietenii sau pe studenti, iar daca asta nu va lamureste vor aduce minerii si vor schimba legile ca oamenii sa fuga. vor transforma populatia in asistati fara drepturi. infractorii or sa intre peste voi, va vor viola copiii, batrinii, intra in case, nimeni nu-i va pedepsi. o sa urlati de prostie dar prea tirziu.

  8. După ce s-a dat în folosința București-Ploiesti se putea continua din nodul prevăzut către Buzău și ar fi ajutat foarte mult DN2, care e foarte aglomerat până la Urziceni. Nu se pierdeau banii europeni, dacă continuau către Focșani si poate că acum s-ar fi lucrat la Bacău-Suceava. Ani întregi s-au pierdut fără să se facă nimic.

    • Pierderile sunt gandite „strategic” de PSD, nu este o intamplare sau un sir de tampenii facut de niste oameni incompetent ajunsi in mod aleator pe functii. Moldova trebuie tinuta „cu mana intinsa”, in subdezvoltare si dependenta de banii veniti de la Bucuresti; strategii din spatele PSD considera esential SA NU SE FACA AUTOSTRAZI IN MOLDOVA (spre Bucuresti, Chisinau sau Tg Mures) / o Moldova prospera si legata prin autostrada de Chisinau ar fi o mare problema si pentru propaganda rusa din Republica Moldova, asa ca iata consensul … pe care nici macar „marele prieten” al Moldovei (Basescu) nu l-a incalcat in cei 10 de ani de presedentie a Romaniei

      Ce demonstratie mai clara decat atitudinea comandata Jandarmeriei si Politiei Rutiere de catre D-na Ministru Carmen Dan Microfon fata de niste oameni veniti de la sute de km distanta ?
      Acum este in sfarsit clar ce doreste PSD pentru Moldova – SUBDEZVOLTARE !
      Nici macar nu s-au mai obosit sa invite la Guvern reprezentantii celor veniti ! In mod normal trebuia sa apara Duamna Prim-Ministru de mana cu Min transporturilor si sa promita marea cu sarea cum au facut-o de atatea ori guvernantii inepti ai Romanieii. ALDE PSDragnea, in aroganta care i-a cuprins nici asta nu s-au mai obosit sa faca !

  9. Trebuie felicitati toti cei care au organizat si au participat la marsul pentru autostrada Moldovei . Am vazut cu totii cum au fost primiti in Bucuresti . Acesti bravi oameni care si-au sacrificat din timpul lor ,pentru aceasta actiune reprezentau peste 7 milioane de oameni din aceasta zona a tarii plus altii de dincolo de Prut . Marsul in sine a fost civilizat iar dorintele clar exprimate ,atat prin benere cat si vocale .Actiunea fiind anuntata cu destul timp inainte ,suficient pentru cei din capitala sa le asigure traseul direct spre guvern .Bucurestiul insa nu a fost bucuros de oaspeti ,sau i-au considerat de mana a doua , tinandui la poarta cu cainii pregatiti . Ei (si aici ma refer la conducerea actuala in majoritate PSD ) au uitat ca de 28 de ani Moldova a reprezentat FIEFUL lor in campaniile electorale ,realizand mai mereu scoruri mari ,procentaje de 65-70 %. Lucru aproape normal daca ne gandim ca intotdeauna populatia mai saraca voteaza cu stanga . Asa s-a intamplat apoi satui de minciunile lui Iliescu au votat Conventia democratica care a demonstratca se poate si mai rau .PSD ul revine in forta cu procentajele ,si cele mai mari in Moldova ,Adrian Nastase mutand congresul partidului la Suceava . A venit Basescu : Sa traiti bine ‘ Moldovenii au votat promisiuni desarte ,minciuni ,ura ,bataie de joc ,hahaiala .Drumuri si autostrazi ioc ,banii mergand in campaniile lor electorale ,lichele precum Flutur sau Falca ar putea sa ne spuna mai multe daca ar fi luati la bani marunti . SI din nou saracii au votat PSD ul revenind la putere . Toti stim cum au evoluat lucrurile si nu cred ca e cazul sa avem mari mustrari de constiinta de felul cum am votat rezultatul fiind acelasi … PSD ul actual arata o fata sinistra ,multa incompetenta impusa cu forta ,nesimtire ,minciuna si indiferenta ,hotie . Dar e timpul ca toti oamenii de buna credinta sa isi consulte atent constiinta ,sa revina la gandirea normala .SI SA VA FIE FRICA MOLDOVA SE RIDICA !…MOLDOVA VREA AUTOSTRAZI ! MOLDOVA VREA LEGATURA DIRECTA CU FRATII NOSTRI DIN ARDEAL !…MOLDOVA VREA DEZVOLTARE ! Convingerea mea este ca MOLDOVA A AVUT SI ARE OAMENI CAPABILI SA DUCA LA BUN SFARSIT ACEST DEMERS SI IN TIMP SCURT A8 SA INCEAPA CONSTRUCTIA . Cei de la Bucuresti ne vor cauta ei la noi acasa ,sa le aratam aceiasi ospitalitate .Tatal meu fiindui tarana usoara imi spunea ca boierul nu -i da prea multe saracului care ii linge cizma ,dar nu are incotro cu cel al dracului care ii prada padurea .

  10. Numele doamnei este Daniela Simionovici. Nu Doina. Ati putea …corecta.