G4Media.ro

100.000 de măști FFP 2 și 3 au fost aduse în țară…

100.000 de măști FFP 2 și 3 au fost aduse în țară cu un avion militar/ Premierul Orban a estimat că alte 2,5 milioane vor ajunge în următoarele șapte zile

O aeronavă C-27 J Spartan a aviației militară a adus din Turcia, în cursul acestei seri 100.000 de măști de protecție de tip FFP 2 și 3. Premierul Ludovic Orban a estimat, într-o intervenție la Digi24, că în următoarea săptămână vor sosi mai multe transporturi care, în total, vor aduce peste 2,5 milioane de măști.

”Măștile de protecție au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren”, a precizat Ministerul Apărării Naționale în comunicatul prin care a anunțat sosirea aeronavei din Turcia.

Potrivit calendarului anunțat de Ludovic Orban, alte 200.000 de măști vor ajunge vineri, iar în zilele următoare vor veni încă 500.000. Însă cel mai consistent transport, din China ar trebui să sosească din pe 9 aprilie, fiind vorba de 2 milioane de măști FFP 2, prima tranșă a unui contract de 12 milioane.

Șeful Guvernului a estimat că, din 15 aprilie, se vor produce și în România măștile FFP 2 și 3, iar producerea de măști chirurgicale a început deja.

”În funcție de capacitățile de producție care se dezvoltă, vor fi și la dispoziția cetățenilor români, cel puțin măștile chirurgicale produse îmn România vor fi disponibile. Prioritatea 0 este protecția perosnalului din spitale și din ambulanțe, toți cei care sunt în prima linie a bătăliei: jandarmi, polițiști, lucrătorii din vămi”, a spus Ludovic Orban.

El a precizat că sincopele de aprovizionare cu echipamente de protecție au fost provocate de interdicțiile la export impuse de țări ca Turcia sau Germania sau de decizii administrative ale autorităților din China care au hotărât recertificarea companiilor producătoare de echipament medical.

”Am intervenit pe linie politico-diplomatică (…) S-au deblocat cantitățimari, dar au apărut întârzieri la livrare. Va fi extrem de dificil să estimăm că vor fi respectate termenele”, a conchis premierul.

Foto: Aeronava Spartan la întoarcerea din Turcia/ Facebook – MApN

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Astea sunt mastile cumparate la suprapret prin firma bucataresei din Calugareni (aka Sanimed) despre care s-a tot scris in presa si MAPN se lauda cu ele? Si Orban?
  Sa va fie rusine! Se produc deja masti in Romania ai voi aduceti la preturi uriase din Turcia si China (ce ironie!).

  • Unde se fabrica in Ro masti FFP3? Ne documentam si noi inainte sa aberam aiurea pe net? Cine si in cat timp ar putea face in Ro 200.000 masti FFP2 si FFP3? Dar 500.000? Dar 2.500.000? Sunt doar declaratii momentan (despre cele din Ro), „se vor putea fabrica, undeva in aprilie” – pana atunci e nevoie de cateva sute de mii de FFP3 doar pentru a acoperi necesarul din spitale – de fapt, era nevoie de ele in luna martie, chiar si acest transport e venit prea tarziu.

  • Lumea fierbe de virusul galben si desteptii stau si clevetesc pe margine: ce conteaza bine ca sunt masti cite sunt si vin, fiecare roman poate confectiona masti acasa zilnic daca isi pune mintea, mai bine decit sa stea pe facebook si news.

 2. Estimez ca minte. Nu ..sigur minti boule

  • Tu vorbesti singur, sau cum?
   Minte asa in general, sau cu ceva anume, concret? Sa stii ca ce e mai sus in articol se poate verifica, nu e ca si cum totul e secret.

 3. UNDE ESTE HOHA SI TILICA, RARES CUR ROZ SA BAGE CAPUL ÎN POZĂ

  • Bun. Din materialul de pe mediafax nu am inteles daca fabricile romanesti pot fabrica mastile incepind de miine. Ca acum arde.
   Sau, daca sint unele care fabrica acum si exporta, pot rupe contractele. Cu italienii de pilda.
   Daca noua ne-ar fi facut asa turcii sau chinezii, nu le-am mai fi avut nici macar pe astea aduse ieri. Apoi explica-le medicilor romani ca aia le pastreaza pentru ei, iar noi o sa producem peste 19 zile. Noaptea mintii.

  • Totuși zice acolo în articol cineva: ” Sunt 388 de fabrici în România care pot produce echipamente, care-şi pot adapta liniile de producţie la nevoia actuală a sistemului de sănătate.”
   Și practic, se vrea ca statul să provoace toată schimbarea asta… Și apoi omologate…
   Practic, articolul ne spune că avem fabrici de textile în țară. Știam asta, nu?

  • fuck
   am dat reply din greșeală la alt comentariu mai sus. Vezi acolo că am găsit o știre că producem și la noi măști…

 4. Ce buni sunteti la achizitii…
  Ditamai avionul pentru un coletel. Daca gandeau din sfarsit de ianuarie nu mai aruncau atatia bani pe geam si nu poluau mediul cu zboruri aiurea.