G4Media.ro

EXCLUSIV Patriarhul Daniel, propunere fără precedent pentru ierarhii Bisericii Ortodoxe: Să permită…

Foto: Basilica.ro

EXCLUSIV Patriarhul Daniel, propunere fără precedent pentru ierarhii Bisericii Ortodoxe: Să permită participarea credincioșilor la slujbe, dar să amâne Sfânta Împărtășanie până când autoritățile vor permite utilizarea unei singure lingurițe pentru toți

Patriarhul Daniel le-a cerut printr-o scrisoare oficială membrilor Sfântului Sinod să își prezinte poziția față de o propunere fără precedent, potrivit documentului consultat de G4Media.ro.

Astfel, președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române arată că utilizarea unei singure lingurițe pentru sfânta împărtășanie, deși este o practică veche de nouă secole, nereglementată în niciun Sinod, paradoxal, nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, în ciuda cererilor medicilor epidemiologi.

Ca urmare, Patriarhul arată că, dacă și ceilalți membri ai Sfântului Sinod vor fi de acord, „se va solicita autorităților de stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”.

Această propunere este văzută de unii membri ai clerului ca o „dezertare diplomatică” a Bisericii față de obligativitatea administrării Împărtășaniei credincioșilor. De asemenea, unii clerici au declarat pentru G4Media.ro că propunerea reprezintă un moment al dezicerii conducerii Bisericii față de scopul Liturghiei și de interesul credincioșilor, acela de a primi Sfânta Împărtășanie, indiferent de mijlocul de administrare a ei (a se vedea practica diversă a Bisericilor Ortodoxe din diaspora).

Scrisoarea a fost trimisă membrilor Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române – BOR), iar aceștia a trebuit să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu propunere Patriarhului până luni, 11 mai, ora 20.00, urmând ca pe baza răspunsurilor să fie făcută publică poziția oficială a BOR.

Context. În februarie 2020, chiar la debutul epidemiei de coronavirus, Patriarhia Română a transmis printr-un comunicat că fiecare credincios care crede că este bolnav de gripă sau coronavirus poate să evite sărutarea icoanelor și poate cere ca Împărtășania să fie făcută cu lingurițe aduse de acasă. A urmat o replică dură din partea multor teologi și preoți, iar Patriarhia a făcut un pas înapoi și a respins utilizarea lingurițelor de unică folosință.

Foto: Patriarhul Daniel / Basilica.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

127 comentarii

  1. In afara de cheltuirea a miliarde de lei anual si de indobitocirea unora cu mansardele mai putin mobilate, poate sa-mi spuna cineva la ce e buna biserica si escrocii astia ce se dau „trimisii Domnului”?

    • Nu e usor sa iti raspund la aceasta intrebare, in scurt, doar cu o postare. Trebuie luat in calcul faptul ca omul este dual, trup si suflet. Unii se ingrijiesc doar de trup, mergand pe o cale strict rationala (atat cat poate omul si fiecare in sine cuprinde despre tot ceea ce ne inconjoara, sens, scop, etc), altii incearca si o explicatie spirituala, într-o comunitate. Ambele tin de liberul arbitru.
      Ceea ce deranjeaza la tine este inversunarea impotriva Bisericii si a optiunii alese de ceilalti. Daca ar fi doar asta, nu ar fi mare chin, dar mai releva faptul ca nici istoria nu iti este un lucru cunoscut, pentru ca daca ai fi citit… (pe langa aspecte minore care sunt evidentiate constant de „criticii de facebook” -precum inchizitia/cruciadele, etc, care si alea demonstrează ca nu se intelege pe deplin contextul istoric si politic) ai fi descoperit rolul Bisericii Ortodoxe in constructia neamului romanesc.
      Poate ca nu este doar vina ta, o parte este si a sistemului educational.
      Asa ca mai studiaza, mai usor cu „latratul”, acest timp l-ai putea umple cu lucruri cate iti sunt folositoare.
      Prin reducere la absurd, chiar crezi ca milioane de oameni credinciosi sunt prosti si tu esti, sau altii, detinatorii exclusivi ai inteligentei supreme?
      Ai libertatea de a crede in ceea ce vrei tu, dar lasa-i pe altii in pace cu ale lor credinte si comuniuni. Altfel nu esti decat un radicalist limitat si reductionist.

    • @Corect: Ai un calm deosebit in a da lamuriri darvinistilor! Te apreciez pentru acest lucru si iti voi urmari postarile in continuare! Succes!

    • „1. Dimineata, PREOTII CEI MAI DE SEAMA au facut indata sfat cu batranii, carturarii si tot soborul. Dupa ce au legat pe Isus, L-au dus si L-au dat in mainile lui Pilat.
      2. Pilat L-a intrebat: „Esti Tu Imparatul iudeilor?” „Da, sunt”, i-a raspuns Isus.
      3. PREOTII CEI MAI DE SEAMA Il invinuiau de multe lucruri.
      10. Caci pricepuse ca PREOTII CEI MAI DE SEAMA din pizma Il dadusera in mana lui.
      11. Dar PREOTII CEI MAI DE SEAMA au atatat norodul sa ceara lui Pilat sa le sloboada mai bine pe Baraba.
      31. Tot astfel si PREOTII CEI MAI DE SEAMA, impreuna cu carturarii, isi bateau joc de El intre ei si ziceau: „Pe altii i-a mantuit, si pe Sine insusi nu Se poate mantui!
      32. Hristosul, Imparatul lui Israel, sa Se coboare acum de pe cruce, ca sa vedem si sa credem!” Cei rastigniti impreuna cu El, de asemenea, isi bateau joc de El.” (Marcu 15)

      ..Se vede ca n-au fost dintr’ăia „simpli” – ci dintr’ăia, mai „de seamă…
      Ai răspunsul.

    • 1) Despre existenta sufletului n-ai niciun argument, si nici daca l-ai considera o parte a mintii, tot n-ai vreun argument convingator ca ar fi total separabil de trup.

      2) Inteligenta sau adevarul nu se stabilesc prin vot democratic.

      3) La faptul ca @Cip e radical si ar trebui sa-si foloseasca energia cu mai mult folos propriu, in alte cauze, ai dreptate.

    • @Corect:
      Cunoastem rolul Bisericii Ortodoxe in desvarsirea neamului romanesc !
      Dar se impiedica Biserica Ortodoxa de utilizarea mai multor lingurite pt Sfanta Impartasanie

      PS. Parca a coborat prea abrupt din sferele inalte la incapatanarea cocoseasca a teologilor !

    • @ Sanitarul

      -per a contrario nici inexistenta sufletului nu poate fi demonstrată, e un aspect ce tine de credinta
      – nu vorbeam de inteligenta stricto sensu, ci de cultura mai ales, or asta o pot verifica, daca exista sau nu.

    • @susufler,
      inteleg ce zici, eu nu sunt un practicant, contrar cu opinia lasata.
      Totusi as evidentia pozitia recenta a Curtii Constitutionale Germane, care a declarat neconstitutionala ingradirea accesului la slujbe (cautati pe net).
      Cred ca se pot gasi solutii de igiena, fara a folosi lingurite de plastic, nu stiu in ce forma…. e un aspect care trebuie lamurit in sanul comunitatii crestine si nu vad de ce ar face asta subiectul discutiilor unor persoane care nu experimenteaza aceasta forma de comuniune, atat timp cat nu ii afecteaza / pune in pericol (mai ales prin renuntarea la a impartasi)….

    • @corect: Nu cred ca e cazul sa comentam „povestea linguritei”. Ambitia unor clerici in privinta utilizarii aceleiasi lingurite, acum, in vreme de pandemie cu inalt grad de contagiune, mi se pare de o prostie monumentala. Indiferent ce simbolizeaza lingurita respectiva, indiferent de orice! E strigator la cer comportamentul acestora si ar trebui pedepsit cumva!
      Dar, de fapt, altceva vreau sa spun. Ce intelegi dumneata prin „traire spirituala”? A privi un tablou, o opera de arta, este ceva ce tine de spiritualitate? A admira claritatea si rigoarea unui text stiintific este o chestiune ce tine de spiritualitate? Sau numai ceea ce are legatura cu Dumnezeu consideri dumneata ca inseamna spiritualitate?
      Spiritul uman creator a condus la descoperirea multor lucruri importante pentru dezvoltarea omenirii, multe dintre ele contestate vehement de biserica. Ceea ce creeaza inteligenta si genialitatea umana tine de spiritualitate? Chiar daca rezultatele creatiei inteligentei umane arata ca chestia cu Dumnezeu este de fapt o mare minciuna colportata din nestiinta si ignoranta de-a lungul mileniilor?

    • @LS,
      probabil au aparut dovezi stiintifice pe care eu nu le stiu, mi/ni le poti prezenta pe acelea care spun ca Dumnezeu nu exista?. .. Sau probabil vrei sa spui ca nu sunt dovezi stiintifice care atesta existenta lui Dumnezeu… Ceea ce este cu totul altceva.
      Repet, nu sunt un practicant, iar dorinta ta de a conduce discutia pe un taram stiintific, in care imi ceri sa explic rational ce este credinta, unui ateu, este puerila, ar fi pierdere de timp sa iti explic ceea ce nu vrei sa accepti la altii. Credinta in divinitate nu se explica… Se traieste, nu eu (repet) si eu am multe intrebari si necunoscute la care nu am gasit raspunsuri, motiv pentru care nu pot fi atat de categoric ca tine.
      Cat despre.. prostia monumentala… se pare ca nu ai citit articolul… patriarhul tocmai spunea ca renunta la impartasit credinciosii….

    • @ls: Dupa felul in care ai pus acele intrebari, se poate vedea cu usurinta ignoranta de care dispui, de incultura si mai grav de perseverenta in nestiinta si necunostinta! Mai au rost raspunsuri? Ti-ai raspuns singur! Si apropos…”spiritul” uman, cum ai zis, vine doar de la Duhul Sfant! Fara acest spirit, nu mai creeai dumneata nici macar postarea asta! Ori dumneata te umpli de „spirit uman” de la o „Gioconda”?! Vezi ca doar confunzi niste termeni! Asta tot din nestiinta si incultura!

    • @corect – este credinta incompatibila cu stiinta? de exemplu, stiintific vorbind, exista un cod genetic, tot ce exista viu pe lumea asta (+ virusii, acestia nu sunt considerati organisme vii) este construit cu acest cod. este compatibila credinta cu genetica?
      apoi: „Prin reducere la absurd, chiar crezi ca milioane de oameni credinciosi sunt prosti si tu esti, sau altii, detinatorii exclusivi ai inteligentei supreme?”
      pai sunt milioane de oameni care cred intr-o entitate suprema, alte milioane care cred in alta, in total sunt multe credinte. pe rationamentul tau, care este cea corecta? sunt toate? sau e doar una si restul milioanelor chiar sunt prosti (ca sa te citez) pentru ca ei cred in ceva care nu exista?

    • @bug
      daca recitesti ce am scris, nici nu am exclus nici nu am conditionat credinta de stiinta, doar am afirmat faptul ca este pueril sa incerci sa demonstrezi stiintific ce este credinta unui ateu. Daca tot ai intrebat, cred ca se completeaza, fara a avea pretentia de a lamuri totul prin stiinta ( sau invers) , pentru ca… nu e asa?… stiinta evolueaza si ajunge uneori sa contrazica ce sustinea anterior. Plus ca stiintific vorbind a interpreta cele inca nedescoperite in cheia celor stiute la un moment dat (fara a pastra o rezerva) echivaleaza cu negarea celor ce vor fi descoperite, stiinta fiind într-o continua evolutie.
      Cat despre partea a doua, era contraargument la ceea ce sustinea primul comentariu, nu ceea ce cred eu. Nu era o demonstratie – per a contrario.

    • Citez: „Unii se ingrijiesc doar de trup, mergand pe o cale strict rationala (atat cat poate omul si fiecare in sine cuprinde despre tot ceea ce ne inconjoara, sens, scop, etc), altii incearca si o explicatie spirituala, într-o comunitate. Ambele tin de liberul arbitru.
      Ceea ce deranjeaza la tine este inversunarea impotriva Bisericii si a optiunii alese de ceilalti. ”

      Nu tin de liberul arbitru atita timp cit exista biserici si o sleahta de excroci care pacalesc si indoctrineaza pe alti.
      Si excroci astia tot ei sunt suparati cind ii demasca cineva.
      Si se mira de unde inversunarea impotriva Bisericii.
      Din faptul ca sunteti o sleahta de excroci cu Bisericile voastre prin care pacaliti oameni.

    • Citez: „Unii se ingrijiesc doar de trup, mergand pe o cale strict rationala (atat cat poate omul si fiecare in sine cuprinde despre tot ceea ce ne inconjoara, sens, scop, etc), altii incearca si o explicatie spirituala, într-o comunitate. Ambele tin de liberul arbitru.
      Ceea ce deranjeaza la tine este inversunarea impotriva Bisericii si a optiunii alese de ceilalti. ”

      Mai concret ce ne spune amicul:
      „Eu doar am spus povestea (pacaleala) mi-am facut treaba.
      Daca fraierul a pus botul tine de liberul arbitru, de optiunea aleasa de el.”

    • Tu se pare că ai mansarda mobilată în exces. Cu furnici si goange.

    • @corect da, stiinta nu explica totul si nici nu va explica nici acum si nici in viitor. tot timpul va fi ceva de descoperit, ceva nelamurit, nedemonstrat. de fapt, acum explica foarte putine. dar persevereaza, an de an reuseste sa faca lumina in tot mai multe aspecte intunecate. dar si religia se transforma. mai greu, dar se transforma.
      la intrebarea a doua chiar as vrea insa un raspuns. chiar sunt curios cum s-ar putea raspunde la aceasta intrebare. e curiozitate, nu rautate.

    • @corect
      Deosebite comentarii, cu adevarat civilizate si juste. Ma bucur ca mai citesc si asa ceva pe aici.

    • @bug,
      Primul comentariu aprecia credinciosii ca fiind putin mobilati la mansarda… de aici si acel comentariu.
      Nu as putea spune care religie e cea corecta, interesanta este totusi viata/opera lui Eliade in acest sens… considerat a fi cel mai mare istoric al religiilor, cu o universitate in State care ii poarta numele, a cutreierat lumea in lung si in lat, incercand si printr-o traire critica sa evalueze ce m-ai intrebat…. A gasit elemente comune in toate credintele/religiile… aspiratii, etc. Spre sfarsitul vietii din cate stiu se spovedea la pr. Staniloae-considerat a fi cel mai mare teolog sl sec XX.
      Sper ca ti-am raspuns.

    • @corect haha, ce haios esti :)) ce cuvinte mari – „cel mai mare” 😉 miroase a propaganda latrina 3 dude. esti haios cu stilul inocent-aluziv dar ar trebui sa iti dai seama ca asta miroase a aere de superioritate 😀 am citit si eu istoria ideilor si credintelor religioase dar recunosc, acum ceva zeci de ani … din ce-mi aduc aminte, Eliade oferea metoda comparata si asta i-a permis sa gaseasca tipare. un fel de data mining 🙂 nu cred ca si-a propus sa gaseasca raspuns la intrebarea care religie e cea corecta asa ca aluzia ta nu prea e adecvata. in fine, s-ar putea sa ma insel, oricum eu „m-am rupt” de foarte mult timp de astfel de lecturi. dar totusi intrebarea ramane. si evitarea raspunsului nu duce la disparitia ei. btw, am pus aceasta intrebare la diversi amici de diferite religii. banuiesc ca iti dai seama ce au raspuns. exact ce ai raspuns si tu insa pe religiile lor evident. fiecare crede ca religia lui e cea corecta 😀

    • Nu este scarbos si non igienic ca o lingurita sa umble din gura in gura?

    • @Corect are dreptate

      Trebuie intradevar sa dam fmm bor

  2. UIte asa se autodesfiinteaza singuri. De la lingurita. Sunt multi care ar merge la biserica, dar gura pe lingurita n-o mai pun ever.

    • Vezi tu, aia nu e o lingurita oarecare, e Lingurita care se afla in posesia lor si fara de care nu merge vraja.
      Azi le zici oamenilor ca merge si fara ea, maine o sa vrea oamenii sa se impartaseasca singuri la ei acasa, doamne-fereste!

  3. La slujbe- afara! in fata bisericii, respectand distanta si cu masti.

  4. care-i smecheria cu o singura lingurita ? eu unul nu pricep , scrie pe undeva prin biblie? poate ne explica cineva care e in tema , nu vreau sa provoc , pur si simplu nu inteleg ?

    • Obiceiul impartasaniei vine de la ultima cina a lui Iisus, doar ca apostoli nu au baut vin cu lingurita ci fiecare a băut vin din paharul sau.

      Biserica a introdus sfanta lingurita o mie de ani mai tarziu pentru a face economie la vin.

    • @Mihai: „care-i smecheria cu o singura lingurita ?”

      „Sfânta împărtăşanie” nu poate exista decât dacă aceeaşi linguriţă trece prin gâlcile tuturor enoriaşilor. Abia cu epidemia asta înţelegem şi noi de ce: în linguriţa aia este „sângele şi trupul” lui Cristos, iar dacă n-ar fi o singură linguriţă, atunci bunătate de sânge şi trup s-ar risipi fără rost. De aia!

      Ascultaţi aici: da, ăştia sunt rinoceri, dar sunt rinocerii noştri. Nu putem ignora asta şi vor trebui să treacă generaţii întregi de mers la şcoală şi multe zeci de ani de educaţie consecventă, ca să nu mai avem aşa ceva. In ce-i priveste pe rinocerii de astăzi, astia tot rinoceri vor sfârşi, fără nicio speranţă. Nu va mai agitati, ca va agitati degeaba!

      Iar dacă autorităţile n-ar manifesta răbdare şi înţelegere cu ei, ne-am trezi intr-o buna zi cu martiri în piaţa publică, cântând rugăciuni.

      Daţi-le pace, Dumnezeu cu ei!

    • In Biblie nu scrie de linguriță. In Biblie ucenicii erau cu Isus la masa , mâncau. A fost folosit 1 pahar din care au băut toti. Iar painea( care era fara drojdie) a fost ruptă. Contextul acestei cine – Sarbatoarea Azimelor,prima zi, loc-Israel. Cei născuți din nou ( nu mă refer la vreo religie ), din Duhul nu folosesc lingurite. Asta este o practica inventata de oameni.faptul că „sfanta împărtășanie” este dată cu o linguriță de plastic, de unică folosință sau din oricare alt material nu are nicio importanta (pentru suflet) deoarece atat cei ce sunt reprezentații clerului cat si cei ce sunt spectatori in „,biserica” (biserica adevarata, trupul lui Cristos, este alcatuita din oameni care s-au pocait, care sunt nascuti din nou,oameni călăuzire de Duhul Sfânt, oamenii sunt biserica. In trupul lui Cristos nu există o casta separată de preoți și oameni spectatori pentru ca toti sunt chemați să slujească celorlalți ) sunt oameni plini de pacate,nepocaiti . Ei nu-l urmează pe Isus adica nu sunt creștini. (Matei 26/17-30; Marcu 14/12-16; Luca 22/7-13)

  5. „o singura lingurita” – e ceva din genul science-fiction, cum de mai exista asa ceva in sec 21 ? nu am participat la ritualuri de astea niciodata si nu-i recomand nimanui

  6. sunt scumpe linguritele de unica, nu mai ajunge de benzina la S-Klasse

    • Cele de unică folosință sunt din plastic și nu strălucesc în soare, așa că pot provoca confuzie la numărătoare, că doar sutana nu e cusută cu fir de aur din dorință de mărire sau din opulență…

    • @Scara:
      Popimea romana este ecologista !
      Fiecare enorias cu lingurita lui de plastic nedegradabil inseamna un pericol major pt Planeta

      PS. Sunt de comparat riscurile si de ales ! :)))))

  7. Asta e opinia dlui Mihăescu sau a redacției:

    „Această propunere (…) reprezintă un moment al dezicerii ierarhiei față de scopul Liturghiei și de interesul credincioșilor, acela de a primit Sfânta Împărtășanie, indiferent de mijlocul de administrare a ei (a se vedea practica diversă a Bisericilor Ortodoxe din diaspora).”

    Nu înțeleg ce este acela „scopul liturghiei”. nu citesc o publicație teologică sper.

  8. Danny..cu alte cuvinte importanta este cutia milei..mai putin purificarea sufletului..nu mai bine faci o strângere de fonduri ca felix ..colegul de turnatorie.

  9. Un caraghios! De ce să se mai ducă credincioșii la biserică dacă nu pentru împărtășanie? Pe mult preafericitul îl pot urmări oricând la televizor. Să pui mai presus lingurița decât pe Christos asta doar la închinătorii mincinoși la altarul Moscovei pravoslavnice se putea întâmpla. Martorii linguriței să nu uite acasă contribuțiile bănești!

  10. Astia sunt atit de prosti incit se impotmolesc in propriile reguli. Mai rar atita birocratie stupida. Ce treaba are lingurita cu Isus Cristos? Si de cind un obicei e ceva bun numai pentru ca e obicei? Sunt obiceiuri bune si obiceiuri proaste. Iar cele proaste trebuie schimbate.

  11. Margaritas ante porcos!

  12. Saracul Manager! Sunt cu nervii la pamant, preasmecheritul Dani si tot BOR-ul sunt disperati ca pierd atatia bani, bani pe care fiecare credinciosiilasa la biserica weekend de weekend. De fapt ei au nevoie de oameni la biserica pentru bani, acei banuti dra amarati!

  13. De vis…aia isi inearca Independenta si asta vrea oameni la biserica……fiecare cu ce il doare banuiesc.

  14. Cred că din comunicatul asta trebuie sa înțelegem mai multe lucruri:1) Patriarhul nu e șeful Bisericii decât din punct de vedere administrativ,în rest nu are mai multa putere decât un episcop obișnuit.Sinodul hotărăște de mii de ani ce și cum trebuie făcut,deci biserica noastră este soborniceasca spre deosebire de cea catolica care trebui sa se supună unui om numit papa.Din acest motiv in ortodoxie nu au existat prostiile care au fost și sunt în Occident. 2)În ortodoxie și lucrurile minoare se schimba extraordinar de greu. Cu o linguriță sau cu mai multe nu înseamnă mare lucru,este doar o tehnica liturgică și atât,nimic mai mult,nu se schimba nicio dogma.Daca ar fi sa se schimbe vreo dogmă ar fi absolut imposibil.De asta biserica noastră a rămas curată,nu a permis invențiile pe parcursul mileniilor.Daca citi cartile NT și pe Sfinții Părinți ai primelor secole vezi vedea că Ortodoxia este singura păstrătoare a Tradiției. 3) Discuțiile aprinse pe diferite teme a fost un lucru obișnuit în Ortodoxie.Sute de ani se putea discuta un subiect.Pe la anul 100,primele controverse au fost despre data sărbătoriri Paștelui.Nici astăzi lucrurile nu sunt lămurite. 4)Supunerea BOR fata de Rusia este o gluma proastă a neobolsevicilor.Niciodata în istorie n_a existat acesta supunere. BOR este net superioara din toate punctele de vede Bisericii ortodoxe din Rusia. Biserica rusă a fost rasa de pe fața pământului,lăcașuri dărâmate și preoții omorâți. La un moment dat mai aveau un episcop și câțiva preoți. In Rusia exista enorm de mulți oameni nebotezati,foarte multi atei, Ortodoxia are 25%,musulmani au 15%,iar necredincioșii sunt majoritari, ceea ce se vede atât în politica statului rus cât și în populația îndobitocită de progrrsitii bolsevici.

    • Subscriu! Si uite-asa, evolutia darvinista nu mai evolueaza saraca, de atata stiinta si cunostinta! ca nu mai are din ce, zic!

    • „Ortodoxia e singura pastratoare a traditiei.” Hai nu zau? Daca ii intrebi pe copti, etiopieni si armeni, or sa zica ca sunteti eretici , conciliul de la Calcedon nefiind canonic din punctul lor de vedere. Dar ne place sa vedem paiul din ochiul altuia si suntem plini de ingamfare, ca bunii farisei.

    • Luca 18:11-14 „Fariseul, stând, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, adulteri, sau ca și acest vameș. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig. Iar vameșul, departe stând, nu voia nici ochii să-și ridice către cer, ci-și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului. Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța.”

      Ioan 17,20-21 (Rugăciunea lui Isus): „Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.”

  15. Pe la inceputul epidemiei m-a prins o vecina bisericoasa in curtea blocului plantand niste flori. Vazand ca eram cu harletul mi-a cerut sa o ajut sa ingroape niste paine sfintita de care uitase si intre timp era mucegaita. Dar fiind sfintita nu vroia sa o arunce la gunoi si trebuia musai sa o ingroape. Nu mi-au picat mie plombele ca a trebuit sa sap o groapa, dar m-am crucit in sinea mea.
    Acuma care ar fi problema daca ar sfinti popii la slujba 2 pungi cu lingurite si i-ar da fiecarui pacatos / credincios cuminecatura cu lingurita de unica utilizare? Credinciosii se impartasesc din trupul domnului, nu cu lingura domnului.
    Ar trebui sa renuntam la multe aiureli.

    • Fugi d-le de aici! ( scuze!) Cum să mucegăiască pâinea sfințită, când se stie că e stropită cu soluție antimucegai sfințită, aceeași soluție cu care e stropită și Satana înainte de a fi lovită in creștetul capului incornorat cu toaca…!?

  16. stie cineva unde in Biblie e mentionat ca Cina cea de taina s a facut cu lingurita? sau scrie undeva unde Isus a amestecat painea si vinul? pare ca popii nostri au sarit partea aia

  17. este o problema serioasa (pentru credinciosi, desigur, nu pentru altii, care oricum, nu merg la biserica)…va fi o chestiune care se va lamuri cu greu, asta cu impartasania…scrie cineva mai sus, ca viitorii apostoli, in joia mare, au baut fiecare din paharul sau!!!!!!! mai citeste omule: Iisus a frant painea (care era nedospita) si a dat fiecaruia, a baut din paharul sau (viitorul Sf Graal) si din acelasi vas au baut toti…..sigur ca e greu sa se mai faca si astazi la fel, avand in vedere nr. mult mai mare de persoane, care doresc impartasania…cum spuneam: va fi greu de gasit o cale…sa fie cea cu ,,azime” practicata de catolici ?

  18. Eu propun sa se amane pana cand e posibil sa-i linga credinciosii degetele preotului, cum a demonstrat ala care e si profesor la facultatea de teologie pe undeva…

  19. Nu ar fi nicio problema. Dar după cum am spus mai sus in ortodoxie lucrurile nu se schimbă peste noapte după cum hotărăște un comitet sau alții politruci.E nevoie de foarte multe discuții pt a ajunge la un consens.In America exista 30 000 de mii de secte .Cum unul visează ceva cum își face o biserică.La noi nu se poate așa.Deci hai sa nu ne amestecăm noi unde nu ne fierbe oala, să-i lăsăm pe cei 70_80 de episcopi să hotărască.

    • Banuiesc ca in ortodoxie cerseala nu a aparut de la bun inceput, ci mai tarziu. Au fost multe discutii pana s-a ajuns la consens?

  20. Ce frumos suna asta:
    Nu e o regula scrisa in Biblie, nu e o regula decisa intr-un Sinod, dar pentru ca se aplica de cand ne stim, nu poate fi schimbata.
    Nu scrie in Biblie ca biserica trebuie sa aiba post de televiziune, BOR nu a avut post de cand se stie, dar asta nu l-a oprit pe Danut SRL sa creeze postul de televiziune al BOR.
    Cat de frumos se indoaie logica si cat de suav se perverteste realitatea dupa intersul lui Danut SRL. Kafka a fost mic copil pe langa Danut SRL.

  21. Doar un ignorant sau un votac PSD ar accepta sa bage in gura o lingura cu saliva altuia pe ea, mai ales in perioada de criza pandemica.

    Daca nu vrem sa ne transformam intr-o teocratie, popii si membrii ”sfinti” ai sinodului invesmantati in aur si plimbati in mertzane luxoase trebuie taiati de la banul public.
    Sa se finanteze din donatiile si activitati proprii .

    • Spuse d…kul sectar si mai lua o gura de k…at!

    • tu esti Purice?
      Toti escrocii si habotnicii fanatici va credeti spirituali.

      Poate chiar ar trebui sa fiti lasati sa va exercitati libertatea de constiinta si sa va plimbati saliva de la unul la altul daca credeti ca asa o sa ajungeti in rai.

  22. (In)corect , santeti bugetari , parca nu platiti impozite , aveti supra sustinere politica , stii tu de ce .., in scoli predati dogme oarbe , ati colaborat si cu securitatea , lista calitatilor este lunga , poate continua . In tarile sarace si cu sistemul
    de educatie distrus afacerea inca merge bine . Este mizerabil insa sa vii tu din lumea basmelor sa ceri unora sa mai studize .

  23. De ce stau in drum de o lingurita?! Impartasania nu este simbol? Doar nu mananci trupul si sangele Domnului…totul este simbolistica. Nu cred ca lingurita are importanta! Se pricepe cineva la religie si la obiceiurile ancestrale ale BOR? Sa ne lamureasca un specialist echidistant cum sta treaba!

    • Pt ortodocșii Impartasasania nu este simbol,ferească Dumnezeu,pt noi Impartsania e 100% Trupul și Sângele Domnului.Noi credem că mâncăm din Dumnezeu.Daca dogma asta e greșită toată credința noastră e greșită.Intelegeti?

    • Bai moaca, daca DUMNEZEU ESTE TOTUL poti sa mananci si friptura de bou, ca tot aia e! Tot din trupul lui Doamne Doamne ai mancat! Pofta buna!

    • @lese: Iti citeam mai sus postarea ignoranta si inculta dar acu’ vad ca esti chiar pr…ost, baietica! Maimuta din tine inca nu a evoluat! Mai ai mult, ha..ha!

    • Cuvintele tale intelepte sunt pline de Duh Sfant…

    • Daniel, apa este simbol pentru botez? Sfintii Parinti, in desert, cand nu aveau apa, botezau cu nisip.
      Iar impartasania, in catacombele Romei, pe vremea prigonitorilor, se facea cu boage de grau…tot de la Sfintii Parinti citire.
      P.S. Mesajul mi-a fost dictat de un teolog, dar nu de un teolog habotnic!
      Daniel, te rog sa imi raspunzi la intrebarea cu botezul.

  24. „Gurile rele spun că pe la 1453, când Constantinopolul era asediat de armata turcească, iar ultimul împărat al Bizanţului, Constantin al XI-lea Paleologul se dădea de ceasul morţii să apere cetatea, călugării de acolo au încins o dezbatere aprinsă despre… sexul îngerilor. Sigur, potrivit unora, aceasta este doar o poveste lansată pe piaţă de catolici, pentru a-i discredita pe călugării ortodocşi.”
    Chiar daca povestea n-o fi reala povestea, ceva invataminte se pot trage din ea. Popii nostri in loc sa caute solutia si sa accepte varianta simpla a utilizarii linguritelor de unica utilizare prefera sa nu faca impartasania. Asa cum la 1453 era mai important sexul ingerilor decat cetatea, acum pare mai importanta lingura decat trupul domnului.

  25. Cel care zicea ceva de PREOTII CEI MAI DE SEAMA sub forma unor citate din Biblie trebuie sa tina seama de cateva aspecte importante:
    1 Nu erau preoti crestini, caci Biserica a fost infiintata la Cinzecime, dupa rastignirea lui Iisus.
    2 Biblia din care citeaza este falsificata prin traducere. Cornilescu a folosit biblii protestante din care lipsesc unele capitole si paragrafe. Acest individ a fost dat afara din Biserica pentru abateri imorale, traind in concubinaj cu printesa Raluca Calimachi. Deci…
    3 Multi preoti si episcopi ortodocsi au trupurile neputrezite si frumos mirositoare (fara a fi imbalsamate) pentru ca au refuzat inchinarea la idoli impusa de imparatii Imperiului Roman. Azi sunt in randul sfintilor. Aceasta arata ca Dumnezeu ii iubeste.
    4 Interpretarea rautacioasa arata duhul antihristic al celui care a postat, de tip sectar, intalnit la pastorii din casele de adunare protestante.

    • Poate am fost rautacios, poate e si un miez de adevar in pasajul cu preotii. Care, tot preoti sunt – si in Crestinism.

      Iar Dumnezeu ne spune, prin pasajele pe care le-am citat si care expun acelasi adevar in oricare dintre traduceri, incepand cu greaca/originalul, ca si ei, preotii sunt OAMENI; si ca pot gresi sau chiar mai rau (cazul Eli). Iar in cazul de fata (pasajele citate cu cei de pe vremea lui Iisus) – i-au rastignit Fiul; fapt consemnat in Cuvant – adica nu a fost lasat ascuns, tainuit, ci s-a decis de catre Divinitate sa se faca public intregii omeniri – ca tocmai preotii au gresit, cand n-au crezut in Fiul. (Aspect care ne invata ca toti oamenii sunt expusi greselii sau caderii; ca nu sunt infailibili).

      N.B – Deci:
      ok, sa fie armonie. (Toti gresim, intr-un moment sau in altul). Da, calea normala este sa nu se scrie rautacios sau in raspar: nici asupra Ortoxiei – domnu’ Gheorghe – nici asupra clericilor, nici asupra Bisericii.

      Pe de alta parte, trebuie precizat – si aici are conotatie cu utilizarea unei singure lingurite, la Sfanta Impartasanie – ca nu exista GARANTIA, ca Sfanta Impartasanie SCUTESTE de infectare. DIMPOTRIVA, NE AVERTIZEAZA – dand cazul unuia/sau altora (Iuda, respectiv cei din Corint), ca atunci cand a(u) luat bucatica – i’a/le-a pricinuit rau.

      Asadar, nimeni nu e scutit si nu exista nicio garantie ca nu i se va intampla cuiva nimic rau cand ia din Sfanta Impartasanie, daca in conduita persoanei respective exista nereguli. (Dealtfel, tot in traducerea Ortodoxa e scris ca: „27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat faţă de trupul şi sângele Domnului”.) In incheiere, multumesc pentru replica – mi-a fost de folos.

  26. Eu propun ca ministrul sanatatii si de finante/economie sa fie propus si ales din randul clerului BOR, indiferent de pregatire sau experienta in domeniu. De asemenea legile justitiei sa se aplice doar oamenilor saraci si celor din clasa de mijloc. Ultima sugestie ar fi sa introducem taxa pe aer pentru trupul fizic si taxa pe suflet pentru viata spirituala ( asta daca nu le platim deja sub alte denumiri).

  27. Este o noua depasire a normelor constitutionale impotriva bisericii, nimic nou. Astia il opreau si pe Hristos sa bea apa dupa femeia care scotea apa din fantana sau sa le dea apostolilor sfitnele taine direct din potir. Cea mai buna dovada ca statul nu stie despre ce vorbeste a fost ca nimeni nu a luat virusul dupa Pimen, culmea, desi multi si-ar fi dorit sa auda astfel de stiri.

    • @Cantacuzino
      Tocmai ca Pimen e un argument puternic pt. respectarea regulilor laice de igiena. Iata ca nici un inalt prelat nu e ferit. De fapt nimeni nu e ferit. Nu cred ca Pimen e vreun incrancenat care a tinut sa se impartaseasca cu lingurita comuna a manastirii. Sunt convins ca e curat in toate sensurile cuvantului. Dar virusul nu alege. Trebuie sa alegem noi daca ne ferim atat cat se poate sau ne aruncam cu capul inainte. Dar biserica trebuie sa fie responsabila pt. credinciosii ei.
      Cand Isus bea apa din aceeasi cupa cu apostolii nici nu era vreo epidemie si nici nu se cunostea vreun risc. Nu era nevoie sa lamureasca o problema pe care n-o cunostea nimeni.
      Daca riscul n-ar fi de data asta mai mare decat in zilele normale n-ar avea nimeni nici o grija sa-si paseze credinciosii lingura de la unul la altul.

    • Exact! S-au impartasit deodata si dupa logica sanitara, toti trebuiau sa se imbolnaveasca. Uite ca nici unul din cei care au slujit si s-au impartasit in acea zi!

  28. În răsărit nu doar la 1453 se discuta pe diferite teme ci încă de începuturile creștinismului. Și nu doar călugării discutau ci tot poporul participa la discuții.Pe strada când se întâlneau doi oameni simpli discutau și ei pe teme de religie. Daca o sa aveți curiozitatea să citiți cărțile sfinților din primul mileniu o sa aveți surpriza sa constati ca va uitați că mâță in calendar.Nivelul discurilor era unul elevat.La fel s-ar întâmplat și în mileniu următor. Și voi ii acuzațiile pe răsăriteni de habotnicie și neștiință? Citiți pe Sf Maxim Mărturisitorul (sec 6) și vedeți cât înțelegeți? Kant e mic copil!

    • Prefer sa-l citesc pe Stephen Hawking…The Theory of Everything….citeste-o si tu! Poate uiti de sf maxim marturisitoru’!

    • Mandria asta plina de autosuficienta a dus la caderea Bizantului sub otomani…da, bizantinii, mostenitorii Imperiului Roman, continuatorii vechii civilizatii occidentale, au fost la un moment dat cei mai luminati dintre europeni.

      A disparut Imperiul Bizantin, otomanii s-au pierdut si ei in istorie, dar iata ca unii sunt inca prinsi in secolul XV….trist!

    • @lese: sau poate citindu-l pe Hawking, uiti ca nu ai ajuns nici macar la stadiul de maimuta ci doar ai ramas o amiba care nadajduieste ca va ajunge o maimuta! Candva!

    • @Daniel
      Preacuvioase,
      filosofia e frumoasa. Dar ca sa poti filosofa cu intelepciune iti trebuie ceva liniste, ceva mancare si ceva sanatate. Sunt momente potrivite pentru filosofie si momente ale actiunii. Daca nu faci ce trebuie la vremea potrivita s-ar putea sa nu mai fie cine sa gandeassca filosofia. Poate ca daca puneau calugarii mana sa ajute aparatorii cetatii puteau mai apoi sa lamureasca si sexul ingerilor. Asa s-a dus si cetatea si a ramas in pom si filosofia.
      Acum e momentul ca biserica sa-si apere turma pe lumea asta.

  29. What if i told you, there is no spoon…

  30. @corect: Nu cred ca e cazul sa comentam „povestea linguritei”. Ambitia unor clerici in privinta utilizarii aceleiasi lingurite, acum, in vreme de pandemie cu inalt grad de contagiune, mi se pare de o prostie monumentala. Indiferent ce simbolizeaza lingurita respectiva, indiferent de orice! E strigator la cer comportamentul acestora si ar trebui pedepsit cumva!
    Dar, de fapt, altceva vreau sa spun. Ce intelegi dumneata prin „traire spirituala”? A privi un tablou, o opera de arta, este ceva ce tine de spiritualitate? A admira claritatea si rigoarea unui text stiintific este o chestiune ce tine de spiritualitate? Sau numai ceea ce are legatura cu Dumnezeu consideri dumneata ca inseamna spiritualitate?
    Spiritul uman creator a condus la descoperirea multor lucruri importante pentru dezvoltarea omenirii, multe dintre ele contestate vehement de biserica. Ceea ce creeaza inteligenta si genialitatea umana tine de spiritualitate? Chiar daca rezultatele creatiei inteligentei umane arata ca chestia cu Dumnezeu este de fapt o mare minciuna colportata din nestiinta si ignoranta de-a lungul mileniilor?

  31. E de-a dreptul hilar ca promotorii sexului anal sunt asa preocupati e utilizarea unei singure lingurite. Eu zic sa ne vedem fiecare de ale noastre.

    • Pai asta ziceam si eu, sa-ti vezi de gaini si capre, sunt satisfacute ori ba?!

    • Crestini din astia ca tine fac mai mult rau bisericii ortodoxe si religiei in general, decat ar reusi toti ateii radicali la un loc!

      Nu ai nici o urma de rusine?

    • Rusine fata de mai..mute? Nu! Cu siguranta! Trebuie tratate ca atare! Toate!

    • Din nefericire, promotori din astia gasesti puzderie pe la manastiri. De ei vorbeai?

  32. e păcat d-le 🙂 mai ales în ajunul alegerilor 🙂 să interpretezi greșit dorințele sfinților funcționari publici – aflați în subordinea secretariatului guvernului 🙂 afacerea lingurița & lumânarea trebuie să meargă mai departe …

  33. Daca inclusiv Patriarhul recunoaste ca nu exista o decizie a niciunui sinod sa se foloseasca o singura lingurita ( nicaieri Scripturi nu reiese ca Iisus le-a dat Apostolilor sa bea si sa manance cu lingurita) de ce se incapataneaza BOR sa continue cu practica asta?

    • Ca asa e traditia si ei nu vor sa schimbe nici macar un milimetru din ea. De asta se si numesc ortodocsi (dex: ortodox: conform cu principiile tradiționale ale unei doctrine, ale unei dogme)

  34. Și bolșevicii când au distrus libertățile oamenilor au venit tot cu progresul, modernizarea și visul de aur al omenirii și au adus sclavia cea mai cruntă când au reușit să facă religie din ideologia lor așa zis știintifică….

    Azi progresiștii in loc să-și vadă de focarele explodate prin aeroporturi, instituții și spitale se ocupă de linguriță și se cred ei pe val că modernizează astfel țara. Deloc. Eu care am votat ca prostul usr cand credeam că e despre anticoruptie n-o să mai votez never pentru că au devenit o sectă ideologică neomarxistă represivă obsedată de Biserică deși au jucat ca politrucii cand a fost cazul să preia puterea. Tot ce creează haterii este polarizare socială și vă garantăm că usr-ul o va sfârși rău de tot datorită războiului declarat valorilor profunde care au zidit această natiune, deși ei, educați cu filme SF se cred științifici, dar omul e despre multe alte lucruri decât progres la telefoane si internet. Moralmente omenirea nu progresează, dovadă sunteti chiar voi haterii care promovati discurs de ură socială și vă credeti toleranti.

    Dragi USR-iști – in loc să vă obsedati de Biserică amintiti-vă că in noaptea Invierii BOR s-a comportat exemplar, in contrast total cu haosul si eșecul administratiei de stat. Ar fi mai eficient să vă focalizați acolo pe spitale și centre de bătrâni, nu pe noi care suntem responsabili.

    In loc să vă obsedati de Biserică mai bine v-ati ocupa de Barna care vă trage clapa sistematic, cel mai recent prin bezele cu Cristoiu…

    Și să fiti sigur că oricâtă presiune socială puneti voi pe Biserică să isi schimbe ritul milenar nu veti reuși, așa cum nici bolșevicii progresiști n-au reușit. Momentat n-ati reusit decât să treziti niște milioane de oameni că tot felul de politruci ii hărțuiesc si se obsedează să le invadeze valorile sacre – da, fix ăia care trimit turme de muncitori la grămadă in țările roșii, fix ăia le dau lectii de igienă etc.

  35. Sfânta împărtășanie de COVID-19.

  36. Remarcati discursul dual al celor 2 care s-au pronuntat:
    – Patriarhul care zice mda, bine fie cum vrea statul dar doar pana cand decidem noi bisericile ortodoxe cum facem (unde mai e si ce e autocefalia BOR atunci????)
    Siii
    – incrancenatul purtator de cuvant Banescu, care cu mimica legionaroida ne spune ca vocabularul credinciosului nu stie ce e aia obiect de unica folosinta. Aici intervine institutia periculoasa a „obstei” care nu, nu este tot aia ce ce „comunitatea”.
    Pe fond cei doi joaca teatru. Babele de tot felul ii aproba.

  37. Perfect de acord. O linguriță e suficient, cu condiția că după fiecare enoriaș să și-o bage în gură și prea sfinții popi.

  38. Patriarhul nu are putere să decidă nici măcar schimbări minore in ritualul Liturghiei.Fiecare episcop e „dumnezeu” în eliscopia lui.Ca atare nu avea altă soluție decât să consulte Sinodul .Vom vedea ce se va hotărî.Provocarile Covid 19 sunt numai bune pt biserica.Daca va imaginati ca BOR va executa orbește ordinele Sistemului va înșelați amarnic. BOR se comporta exemplar până acum și nu este cazul sa primească sfaturi din afara mai ales în probleme liturgice.

    • Romania e stat laic, nu e teocratie. Nu e vorba de ordine ci de lege !
      Daca vor actiona contrar ei si vor zadarnici regulile pentru oprirea raspandirii virusului exista forte de ordine care pot inchide toate lacasurile cu paza militara, se pot institui amenzi , popii care incalca legea pot fi arestati .

      Sa vedem daca ”credinciosii”, babele superstitioase, fanaticii si corifeii ortoxisnului verde se vor jertfi financiar ca sa apera interesele financiare ale BOR cu toate mertanele lor cu care se plimba pentru colectat cash .

    • Ba Daniel tu esti ba.
      Ce mercedes ti-ai mai luat?

  39. Ba Daniel tu esti ba.
    Ce merceses ti-ai mai luat?

    • Ba Mihai,porți numele unui arhanghel. Nu am Mercedes,nici macar mașină n_am,dar am trei copiii și muncesc pe rupte pt ei.Ba Mihai,nici Daniel patriarhul n_are Mercedes,e călugăr,și călugării au votul sărăciei. Mercedesul e de protocol,aparține SPp_ului,sau poate e în administrația Bisericii.Mai Mihai,toți episcopii ,aia in haine scumpe,sunt călugări,deci săraci cu totul.Hainele ale sunt pt slujire, nu-s a lor,sunt ale bisericii.Probabil că există și unii care nu respecta intru totul cele calugareresti,e păcatul lor.Ba Mihai,tu crezi că oamenii sunt prosti,vin la biserica să aducă plocoane popilor? Nu mă Mihai,oamenii își deștepți,cunosc foarte bine calitățile și defectele preoților și vin la biserica să se roage împreună cu preoții la Dumnezeu. Daca s-ar putea și fără preoți fi convins că lumea ar fi renunțat la ei.
      Nu se poate frate fără preoți și creștinii o știu bine.

  40. Pare o falsa problema . Cum adica ,statul sa decida folosirea unei singure lingurite . Niciodata un stat sanatos nu poate decide asta si pina la urma lingurita asta de unde provine si ce calitati ecleziastice are ea . Este in fapt doar un purtator al unei concept filozofic(singele sau trupul domnului ) si nu al unei parti materiale si atunci nu vad de ce nu ar fi buna ca purtator si o lingurita de unica folosinta . .

    • lingurita de unica folosinta pentru (singele sau trupul domnului ) pai tu crezi ca mananci fasole cu cirnati?
      Aur sau argint este in fapt doar un purtator al unei concept filozofic.

    • Cînd ați citit ultima data „Isprăvile lui Păcală”??
      Mie mi se pare că este una din cărțile de referință pentru ceea ce înseamnă poporul nostru.
      Pacala-sluga și Popa boierul care îl slugăreste!
      Da pina la urma cred că atîta timp cît avem discernămint sau atîta timp cît funcționează liberul arbitru, putem singuri să decidem dacă ne rugăm divinității prin intermediari bugetari și spagararii, și mai mult daca vrem sa lingem o linguriță pe care și-a lăsat altul balele înaintea noastră!
      Tine de alegerile pe care le facem individual sau influențați!

    • Cînd ați citit ultima data „Marea Vrajeala”??
      Mie mi se pare că este una din cărțile de referință pentru ceea ce înseamnă poporul nostru.
      Este despre Popa boierul care umbla cu vrajeala!

  41. stafilococii aurii de la BOR nu se pot lasa de impartit moartea cu lingurita

  42. One could define God as the embodiment of the laws of nature. However, this is not what most people would think of as God. They mean a human-like being, with whom one can have a personal relationship. When you look at the vast size of the universe, and how insignificant and accidental human life is in it, that seems most implausible.

    I use the word “God” in an impersonal sense, like Einstein did, for the laws of nature, so knowing the mind of God is knowing the laws of nature. My prediction is that we will know the mind of God by the end of this century.

    I think the universe was spontaneously created out of nothing, according to the laws of science.

    The great mystery at the heart of the Big Bang is to explain how an entire, fantastically enormous universe of space and energy can materialise out of nothing. The secret lies in one of the strangest facts about our cosmos. The laws of physics demand the existence of something called “negative energy.”

    To help you get your head around this weird but crucial concept, let me draw on a simple analogy. Imagine a man wants to build a hill on a flat piece of land. The hill will represent the universe. To make this hill he digs a hole in the ground and uses that soil to dig his hill. But of course he’s not just making a hill — he’s also making a hole, in effect a negative version of the hill. The stuff that was in the hole has now become the hill, so it all perfectly balances out. This is the principle behind what happened at the beginning of the universe.

    When the Big Bang produced a massive amount of positive energy, it simultaneously produced the same amount of negative energy. In this way, the positive and the negative add up to zero, always. It’s another law of nature.

    So where is all this negative energy today? It’s in the third ingredient in our cosmic cookbook: it’s in space. This may sound odd, but according to the laws of nature concerning gravity and motion — laws that are among the oldest in science — space itself is a vast store of negative energy. Enough to ensure that everything adds up to zero.

    I’ll admit that, unless mathematics is your thing, this is hard to grasp, but it’s true. The endless web of billions upon billions of galaxies, each pulling on each other by the force of gravity, acts like a giant storage device. The universe is like an enormous battery storing negative energy. The positive side of things — the mass and energy we see today — is like the hill. The corresponding hole, or negative side of things, is spread throughout space.

    So what does this mean in our quest to find out if there is a God? It means that if the universe adds up to nothing, then you don’t need a God to create it. The universe is the ultimate free lunch.

  43. The existence of God cannot be proved and hence cannot be admitted to exist. A perfect God can have no need to create a world.

  44. Vad ca toata lumea e convinsa de ce spune, nimeni nu citeste cu adevarat ce s-a scris si ce se afirma. Va trebuie doua randuri citite pentru a pune o eticheta si pe urma umblati veseli si cu capul gol recitand ce stiati deja.
    Asa cum bine spune @Corect mai sus, nu poti explica credinta cuiva care nu crede si nici nu e nevoie s-o faci. Ma lasa rece problema linguritei, meritele Bisericii nu au fost mereu meritele capilor bisericii. Incercati sa va faceti loc inauntru pentru ideea ca sunt oameni care cred si oameni care nu cred si ca putem trai toti crezand sau nu, fara sa fie nevoie sa facem prozelitisim sau sa ne luam in deradere convingerile.
    Imi pare rau sa spun, dar multe dintre comentariile de mai sus nu infatiseaza decat putinatate de minte si nimic altceva. Iti poti ascunde credinta, dar nu-ti poti ascunde prostia, e evidenta pentru toti cei care n-o impartasesc.

  45. Când Big Bang-ul a produs o cantitate masivă de energie pozitivă, a produs simultan aceeași cantitate de energie negativă. În acest fel, pozitivul și negativul se afla in echilibru perfect, întotdeauna. Este o altă lege a naturii.
    Deci, ce înseamnă asta în încercarea noastră de a afla dacă există un Dumnezeu? Înseamnă că, dacă universul nu adaugă nimic, atunci nu ai nevoie de un Dumnezeu care să-l creeze.
    Altfel spus, din nimic, nu s-a creat nimic. Nu a fost nevoie de ceva, cineva, care sa creeze. Adica nu e nevoie de creator pentru Univers, pentru ca, in fapt, nu s-a adaugat nimic.
    Exceptand Big Bang, a carei producere ar putea insemna existenta lui Dumnezeu, nimic produs ulterior nu ar putea fi decat eventual influentat de o parte a universului existent, deci Dumnezeu ar fi a bucata din universul existent.
    In consecinta, daca Dumnezeu exista, atunci a influentat Big Bang, dar nimic ulterior. Cum Big Bang nu a adaugat nimic, este probabil ca sa nu exste un creator prin Big Bang. Daca nu este creatorul universului prin Big Bang, dar totusi exista, atunci Dumnezeu isis are originea in acest univers, deci este fie o entitate de pa aceasta planeta, fie din exteriorul sau(adica entitate extraterestra).

    • Nici macar fizica cuantica nu mai crede in relatii de cauzalitate, asa ca e mai bine sa depasim momentul. Nu stim daca exista Dumnezeu, sunt multi care nu cred si multi care cred. Ideea e ca putem sa avm intelegere pentru cei care cred si pentru cei care nu cred si sa le acordam un respect egal. Credinta sau lipsa ei nu granteaza nici ca nu esti prost si nici ca nu esti ticalos. Am avut suprize cu ambele categorii si sunt prea batran ca incadrez pe cineva intr-o categorie doar pentru ca spune ca are credinta sau ca n-are.
      Ce pot face e sa-i pun la punct pe cei care se cred superiori, se afirma superiori si ii iau in deradere pe cei din cealalta categorie. Cum spune un nene mai destept decat mine: „cand nu crezi in Dumnezeu nu inseamna ca nu crezi in nimic, ci inseamna ca crezi in orice”.

  46. Dragii mei, văd că se duce un adevărat război teologic pe teme actuale de către niște personaje care în marea majoritate nu cred ca au avut vreodată legătura cu Biserica sau cu Sfintele Taine. Cotit 19 nu e atât de periculos precum este răutatea din sufletele voastre. Văd că toți sunteti „teologi” cu studii aprofundate de teologie, filosofie,etc, dar vă lipsește bunul simt si buna pregătire față de istoria poporului român și a neamului strabun. De fapt spunea cineva ca cel mai mare teolog este diavolul, asa ca nu vă jucați cu focul. Referitor la linguriță din Sfântul Potir, de ce sunteti atat de intrigati de folosirea ei și de însemnătatea ei, atâta timp cât majoritatea dintre voi nici măcar nu stiti cum arată și poate nu v-ați împărtășit niciodată. Ar fi indicat sa : ,,nu-l ispitiți pe Domnul Dumnezeul vostru”, ca să puteti trăi linistiti pe acest pământ. Hristos a Înviat

  47. ” Incercati sa va faceti loc inauntru pentru ideea ca sunt oameni care cred si oameni care nu cred si ca putem trai toti crezand sau nu”
    Oare asa sa fie?
    Cum putem trai, mancind toti cu aceeasi lingurit covid?
    Cum putem trai, zicand ca cei care nu cred merg in iad?
    Nu cred, ca ideea ta este valida.
    Inportant e ca Daniel isi cumpara Mercedes!

    • @mihai
      Prietene, nu stiu cu ce fantome te lupti, dar mie n-ai ce sa-mi dovedesti. Fa ce vrei, dar fa-o pentru tine, nu alege pentru ceilalti. Cei care cred sunt exact ca tine, nici mai sus si nici mai jos. Uite ca au ajuns la o concluzie diferita de a ta.
      O parte din ei s-au gandit mai mult decat tine la problema asta. Cativa s-au gandit la ea acum cateva milenii. Ia-o mai usor.

    • @vali
      Cine esti tu? Si ce vrei tu oare?
      Biserica alege pentu ceilalti. Eu nu am nici Mercedes nici Biserici.
      I-o usor.
      Te obisnuiest cu timpul.

  48. Draga LS, am sa incerc eu sa explic putin altfel problema existentei lui Dumnezeu.

    Sa presupunem ca Dumnezeu exista si este creatorul Universului. Legile care guverneaza Universul ne garanteaza ca acest eventual creator nu ar mai fi putut influenta nimic in Universul creat. Ar fi in exteriorul sau si in nici un fel nu ar putea interactiona cu ce e in interior.

    Deci, daca exista Dumnezeu, creator al Universului, e ok, e dreptul oricarei fiinte din Univers sa-l venereze, dar asta nu influnteaza cu nimic fenomenele din univers si cu atat mai putin viata fiintei ce-l venereaza.

    Daca nu este asa, dar Dumnezeu exista, atunci isi are originile in acest univers. Cum este venerat de oameni de pe aceasta planeta, isi are probabil originile in exteriorul planetei(adica este o entitate extraterestra). In cazul existentei sale, aceasta ar fi cea mai plauzibila explicatie.

    Acum avem doua situatii posibile. Fie entitatea extraterestra(Dumnezeu) a creat premisele vietii pe Terra si la momentul aparitiei omului a incercat sa explice acest fapt, iar ceea ce au inteles oamenii noi numim astazi religii si credinte, totul fiind transmis din generatie in generatie, dar la nivelul de intelegere al oamenilor din perioada in care entitatea a luat contact cu ei.

    Fac o paranteza. Datorita imensitatii Universului, a imenselor distante interstelare, intergalactice, contactele cu entitatea sunt rare, au loc la intervale foarte mari de timp(mii de ani). Intervale mari de timp pentru noi cei de pe aceasta planeta, nu neaparat intervale mari de timp si pentru Dumnezeu(entitatea extraterestra).

    Fie este adevarata teoria evolutionista, iar la un moment dat am fost vizitati de Dumnezeu(entitate extraterestra), care a incercat sa impuna reguli pe aceasta planeta, in beneficiul celor ce o populeaza.

    Scrierile pe care noi le numim azi religioase(inclusiv Biblia), sunt explicatii rudimentare ale lucrurilor ce ne-au fost explicate de Entitate, in scurtele sale incursiuni pe Terra. Cum probabil ultima vizita dateaza de mii de ani, nivelul de intelegere al explicatiilor era precar, de unde rudimentarismul( din punct de vedere stiintific) povestilor din cartile religioase.

    In cazul in care niciuna dintre aceste teorii nu este valabila, atunci Dumnezeu nu exista.

    Oricum, in cazul in care exista, in cazul in care una dintre teorii este valabila, Dumnezeu este cu totul si cu totul altceva decat ceea ce promoveaza cartile asa zise sfinte si biserica. Este anacronic ceea ce se intampla pe planeta din acest punct de vedere.

    PS Nu stiu de ce, dar am convingerea ca la Vatican se stie realitatea. Si ca realitatea a fost perceputa in mod corect de mult timp, poate chiar din vremea cavalerilor templieri.

    • Apreciez efortul de a dezvolta o idee. Din pacate nici fizica cuantica nu mai crede in relatii simple de cauzalitate (fizica este o stiinta, asa-i?). Dumneata crezi ca a fost candva un punct care nu era punct, intr-un loc care nu era loc, era un ceva fara dimensiune si nicaieri si din locul ala, dupa o vreme, am ajuns noi sa stam de vorba pe o pagina de la G4. E tot un soi de credinta, nu credeti (no pun)?

  49. Cunosc cat de cat religiile fundamentale de pe aceasta planeta: crestinismul(si toate ramurile sale: ortodoxismul, catolicismul, protestantismul), iudaismul, credinta islamica, hinduismul.
    Ortodoxia este cea mai anacronica, cea mai inapoiata, cea mai negationista in ceea ce priveste cunoasterea stiintifica.
    A ne crampona in apararea BOR este o chestiune complet lipsita de bun simt. E ca si cum nu ne-ar interesa tot ceea ce ne inconjoara.

    • Cum poti sa spui ca BOR este complet lipsita de bun simt.
      Ca doar s-au gandit altii cu citeva milenii in urma…..
      Glumesc. Mi-a placut comentariul tau.

    • Eu cred ca frumos e sa lasam oamenii sa vada singuri ce-i de vazut si, in special, sa-i lasam sa creada in ceea ce cred. N-am vazut pe nimeni aici aparand o anumita ramura a credintei sau o biserica anume, vad ca discutia este despre credinta si despre inapoierea mentala ori in timp a celor care cred si/sau despre lipsa lor de informare (cineva le ascunde informatii).

      Despre asta e vorba in comentariul dumneavoastra de mai sus, dar acum vad ca va gandeati la altceva si nu v-ati exprimat bine.

      Daca e vorba despre BOR, poate aveti un comentariu despre BOR. Ortodoxia este, generic vorbind, un soi de conformitate cu dogma.

      Sincer m-ati indus in eroare. Vatican, evolutionism si Univers nu m-au ajutat sa inteleg despre ce vorbiti, poate nu interveneam.

    • @Ambiguus
      nu e hinduism, e hinduisme….. vezi Eliade,….. care nu iti impartaseste aprecierile in volumele sale, oare si el era nedezvoltat??!!

  50. Vali, iti admir sinceritatea. Vezi tu, aici e problema! Cand nu intelegi ceva e mai bine sa taci si, eventual, sa te dezvolti pentru a putea intelege. Multe nenorociri s-au intamplat pe planeta asta datorita incapacitatii maselor de a intelege unele lucruri. Si din nefericire se vor mai intampla!

    • Ai dat un exemplu gresit, Ambiguus. Nu doar noi doi citim aici si nu doar noi doi intelegem. Data viitoare judeca inainte sa scrii, nu pleca de la premisa ca esti cel mai destept din zona, uneori nu-i adevarat. Sa ai o seara buna.

    • @ambiguitate: Sa taci e valabil si pentru tine! Nu ai niciun drept sa ceri asta cuiva, atata timp cat tu esti cel care toooooot bangui prosti si debitezi „deliruri” p-aci! Insasi nick-ul sub care postezi, dovedeste invalmaseala din capul tau! Cu astfel de ambiguitati paroxistice ne invatase si saracu’ Ilievici, da’ a trecut…si asta! Asteptam totusi sa mai evoluati si voi din stadiul de amibe pana la euglene ca macar, ca de primate nici nu mai poate fi vorba, in cazul vostru! Instinctele primare sunt valorile voastre cele mai de pret! Asa veti trai si asa veti sfarsi, cu aceste valori!

  51. Extenuant!!!
    Ceea ce ma intriga,oarecum,este totala neglijare a posibilei dimensiuni pe care o are mesajul transmis.
    Acesta,pare sa sune cam asa : ” Ne vedem nevoiti,in sfarsit,sa recunoastem oficial ca folosirea aceleiasi linguri, de catre foarte multi oameni,fara ca aceasta sa fie spalata si dezinfectata inaintea fiecarei folosiri , nu este ok.Am intentionat sa va incunostiintam despre acest lucru de foarte mult timp,insa,ne-am temut de infrangerea pe care ne-ar fi administrat-o ignoranta voastra „.

  52. Important este faptul ca toti cei de aici, in proportie de 99% stiu si cred ei cu tarie ca se trag din maimute! Si asta e ok si de inteles acum, de ce aceasta natie, nu mai poate evolua! Nihil Sine Deo!

  53. Ei nu numai ca doresc sa stapaneasca incontinuare, netulburati pe cei care nu au acces la cunoastere dar mai ales doresc sa demonstreze celorlalte straturi de potentiali ortodocsi, mai nedusi la biserica, mai de porc si de miel, forta lor !! Adica faptul ca ei pana si putere de viata/moarte au asupra lor !!
    Astfel, vor fi jertfiti de Ei, cei incapabili, cei abuzati de soarta, varsta, limite de tot felul, in numele -culmea !-unei pretinse libertati pe care ei nu si-o pot exercita !! Cei care reclama-corect- starea de frica ca fiind daunatoare, sunt exact cei care isi fundamenteaza ei insisi tezele pe frica (de pedeapsa divina, de iad, de Satana, etc etc)…..
    Cei care nu pot fi aparati de familie, de rude , de propria intelegere , vor fi victime sigure … Cum de aleg slujitorii domnului sa riste viata supusilor ? Cum numarul celor pe care ii stapanesc, e natural, in scadere , ma intreb care e explicatia acestei alegeri si nu gasesc nici un raspuns care sa poata fi agreeat nici de om, nici de vreun dumnezeu .. La lucrul asta, daca rezistam, nu putem decat sa privim oricat ne-ar revolta !!

  54. @Corect are dreptate

    Trebuie intradevar sa dam fmm bor

  55. @Corect are dreptate

    Trebuie intradevar sa dam fmm bor

    • Nu știu cît este credința cu adevărat la români, consider că mai degrabă este ceva ce se poate numi „religiozitate ortodoxa”, că despre ortodoxism este vorba în special.
      Transformarea omului în ființa religioasă și nu neapărat credincioasă se face inclusiv în școlile românești la acea oră de „religie” nu de credință și prin acei profesori care și la ora actuala le cer elevilor ca la o anumită ora să spună o anumită rugăciune, să se înregistreze și să trimită profesorului înregistrarea care va încheia media la o materie obtional- obligatorie ce ar trebui sa se numească corect și simplu „religie ortodoxa”!
      Și subliniez nu ne învață cu adevărat nimeni credință, și se studiază obligatoriu în școlile românești.
      Mai corect ar fi sa se studieze o istorie a religiilor sa ne putem alege fiecare în ce și cit credem și mai mult cred că dacă tot vrem sa obligam copii să facă ceva obtional am putea alege pentru binele lor și al nostru și ceva morală și etică!

  56. Nu inteleg de ce va bateti capul atata. Parerea mea este ca biserica ortoxa va disparea in maxim 50 ani, lumea se schimba mult prea repede pentru ei. Si asta nu e rau pentru romani. O fi dres si facut biserica in trecut pentru poporul asta, acum in mod evident il trage in jos.