G4Media.ro

Ziar din Grecia, ploaie de superlative la adresa pompierilor români: Oamenii aceştia…

Sursa Foto: ISU

Ziar din Grecia, ploaie de superlative la adresa pompierilor români: Oamenii aceştia sunt cu secole înainte în ceea ce priveşte stingerea incendiilor/ Sunt mai mult decât un comando

În aceste cinci zile de când flăcările fac ravagii pe multe fronturi, unul dintre lucrurile relatate până la saturaţie a fost menţionarea ţărilor care au trimis echipe de pompieri pentru ajuta la eforturile forţelor greceşti, scrie publicația ethnos.gr, citată de Rador.

Printre cele 8 țări care au trimis ajutoare, se numără România, care într-o postare pe rețelele de socializare sublinia că „nu-i vom lăsa pe frații noștri greci singuri în acest moment critic”. Și nu au făcut-o. De fapt, este posibil să fi făcut şi ceva în plus.

Se poate să fi oferit pompierilor din Grecia ocazia unui seminar de stingere a incendiilor.

Potrivit mărturiilor, pompierii români sunt mai mult decât un comando. Sunt instruiți pentru orice situație posibilă, au dezvoltat metode pe care le găsești doar în batalioanele militare care acționează pe câmpurile de luptă și înfruntă focul pe măsură: nu ca pe un fenomen natural, ci ca pe un adversar care are doar planul A, prin urmare, pun în aplicare tactici pentru a-l bloca. Chiar și gradual.

Cei 112 pompieri cu cele 23 de vehicule șenilate, au sosit din România, au mers pe la Promachonas și de acolo au fost transferaţi pe fronturile de foc unde era mai mare nevoie, adică cele din Evia.

Acolo și-au ridicat propria bază într-o singură seară, au investigat terenul și zona cu dronele, au întins furtunuri de 60 de metri care porneau de la râuri și surse de apă, furtunuri pe care le-au protejat în punctele în care traversau carosabilul, dispun de dispozitive de comunicare internă montate în uniforme și este sigur că, dacă li s-ar fi oferit libertatea de mișcare, ar fi putut împiedica şi mai mult propagarea incendiilor.

Cum putem fi atât de siguri? Pentru că pompierii noştri au de înfruntat blocaje birocratice în destul de multe situaţii. Este relevant faptul că românii s-au întrebat de ce nu a fost folosită vechea practică de împiedicare a unui foc cu un alt foc. Foc cu foc, cum ar spune Kiamos (titlul unui cântec al cântăreţului grec Panos Kiamos n.trad.).

Poate unii își amintesc că în ianuarie 2020, când Australia ardea de la un capăt la altul, aborigenii au colaborat cu pompierii pentru a pune foc în anumite zone, astfel încât să nu mai existe materialele necesare pentru ca focul în expansiune să se propage într-un mod incontrolabil.

Acesta a fost primul gând al românilor, care au primit ca răspuns ca așa ceva trebuie decis şi dispus de către Serviciul Silvic. Chiar și în momente critice în care trebuie luate decizii imediate, mintea noastră a funcționat după raţionamentul birocratic. Tacticile de producere artificială a incendiilor sunt practicate în întreaga lume, noi însă le-am considerat că fiind interzise.

România, alături de Bulgaria, sunt cele două țări cu cel mai mare procent de investiții din partea statului în protecția împotriva incendiilor din întreaga Uniune Europeană. Adică Germania, Italia și țările nordice sunt în urma României în acest sens!

Chiar dacă românii au o singură școală de pompieri, cea de la Boldești, totuşi din aprilie 2020 a început să funcţioneze o tabără de pregătire pentru români și maghiari în judeţul Bihor, în nord-vestul țării, la granița cu Ungaria, unde se adună cele mai bune resurse din cele două ţări. Românii se instruiesc în domeniul căutării, găsirii, eliberării din blocaje și contracarării incendiilor, în timp ce ungurii se ocupă de combaterea pericolelor chimice sau biologice.

În acest program de 4-5 luni, se organizează lecții pentru recunoașterea dinamicii pe care o capătă un incendiu în timp, iar participanții sunt instruiți în tehnici de stingere a focului și în misiuni de salvare a oamenilor și animalelor.

Pregătirea superioară a pompierilor români nu este doar în defavoarea Greciei și poate fi justificată. Pentru cele 22 de milioane de locuitori ai săi, România are peste 32.000 de pompieri permanenți, în timp ce Grecia dispune de 14.000 şi ceva de pompieri permanenți și sezonieri, potrivit unei postări recente a lui Akis Skertsos (secretar de stat la cancelaria premierului grec n.trad.).

Diferența stă în numărul de voluntari, România având aproximativ 132.000 de pompieri voluntari, în timp ce are și 259 de stații profesioniste de pompieri și 3.165 de stații pentru pompieri voluntari.

Totuși, după cum se poate vedea din cele de mai sus, nu este o chestiune de cantitate, ci de calitate. Același număr de pompieri, dacă ar fi avut libertatea să blocheze drumul focului cu un alt incendiu, poate că acum ar fi avut o sarcină mai puțin periculoasă…

Sursa: menshouse.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

53 comentarii

 1. Da, mă, știm, comparativ cu lenea tradițională grecească așa este! Voi începeți sa vă dezmorțiti pe la orele 17-18!

  • @ pitestean

   Pai, tu crezi, #kondensatorii de pe aici juiseaza cand ROMANIA este la.podea.

   @ tiberius

   Atat timp cat mass media critica orice misca, e „NORMAL” ca ROMANII au deja un conplex de inferioritate.

   Ma mir ca n a scris nimeni ceva „anti”, cum se intampla de fiecare data cand mai scoatem capul din PAMANTUL in care dusmanii ne vor ingropati.

 2. Obisnuiesc sa citesc comentariile de la finalul articolelor, multe dintre ele sunt amuzante, prostesti, rautacioase, laudative, etc. De data asta nimic. Avem multe lipsuri si deficiente peste tot, in opinia mea lipsa de modele e „calitate a” care a dus la situatia asta, acum cand avem modele …tacem si asteptam sa treaca. Cel mai tare ma mira si ma bucura in acelasi timp ca politicienii nu si-au asumat meritele .

  • E deja o obsesie in insistenta de a lauda atata pompierii trimisi in Grecia. Inteleg ca se pricep (ar fi si cazul, e profesia lor). Dar, totusi, e putin deranjanta nevoia asta a romanului de a primi laude, de a inventa eroi si modele. Sa te lauzi cu normalitatea (atat de rara) in Romania spune multe lucruri despre complexul de inferioritate al romanilor.

  • Puțină răbdare! Deja a început Arahat…

  • Aceasta este încă o dovadă că România are potențial.
   Dacă oamenii excepționali ar putea conduce.
   România ar fi un exemplu în toate privințele.
   Din păcate instituțiile care reprezintă puterile statului sunt cele mai corupte.

  • 👍🏻👏🏻

  • D-le Tiberius doresc sa va alimentez dorința d-voastra de a nu fi laudat: hater de kkt ce ești, dc scrii imbecilul dacă nu ai nimik de transmis? Știi tu ceva despre meseria asta periculoasa? Papitoi semianalfabet, nu ti-e rușine??? Te-ai obișnuit sa faci pe deșteptu pe net creier neted ce ești? Pompierii nu au nevoie de laude ornitoring urat ci de stima noastră și asta trebuie sa înțeleagă haterii dr kkt ca tine….ca exista oameni care își risca viata în mod voluntar pentru ca degețelele tale de berbec pansat sa poată da click-uri imbecile!!!
   Vo rog sa-mi spuneti dacă doriți laude acum?

  • Locuiesc în Grecia de mult timp și întradevăr pompierii greci nu au pregătirea necesară pentru intervenții în caz de calamități. Nici echipamente necesare. Am trecut prin focuri și in2007 și acum. Daca nu erau pompierii străini veniți în ajutor, situația ar fi fost mult mai rea.

  • Bai 1yugo, defechez in gura ta de trol. Nu stiu ce parere ai tu, dar pe mine ma exaspereaza articolele bombastice la gramada (4-5 numai azi) despre cat de laudati sunt pompierii romani. Fac treaba buna? Perfect, e exact ce ma astept de la ei. E o meserie periculoasa? Doh! Si pompierii greci sunt supusi la aceleasi riscuri, si cei francezi, polonezi, ucrainieni, etc, etc. Nu vad articole elogioase despre ei, doar se mentioneaza ca exista si altiii prin peisaj. Si m-au ingretosat comparatiile cu cat de avansati sunt romanii fata de greci (de parca aia nu au vazut de 10 ori mai multe incendii de padure ca noi). Chiar trebuie sa ne „masuram in penisuri” in orice ocazie?
   Probabil ca esti unul din aia care aplauda la aterizarea avionului, desi se presupune ca pilotul trebuie sa te aduca sanatos la sol prin definitie, fiind si bine platit pentru asta.
   Invata-te sa iei treaba bine facuta ca natural, e in fisa postului. Nu trebuie sa te extaziezi cand cineva isi face meseria.

 3. „Cei 112 pompieri cu cele 23 de vehicule șenilate”

  ^^ Unde ați văzut voi vehicule șenilate?

 4. Capul lui Arafat vrem!

 5. Australia a ars din cauza tampeniei de nu interveni preventiv in ariile protejate pentru indepartarea vegetatiei usor inflamabile.
  Daca e sa fie aratat cineva cu degetul, aia sunt ecologistii, care au impus o astfel de politica.
  Niste smintiti.

 6. Dacă avem cele mai mari investiții în pompieri din UE, peste Germania și țările nordice, noi fiind la coada clasamentului la sănătate, educație, prevenție accidente, etc, nu e ceva de laudă, este o deturnare de fonduri a gunoiului Arafat. Să fum serioși, pompierii, de care ai nevoie o dată de 2 ori pe an, într-o țară normală la cap sunt ultimii pe lista de priorități.

  • @ mario 5
   Hal de comentariu…nici macar cand avem lucruri bune nh putem sa ne bucuram…nu plm noi vedem in continuare conspiratii…oameni ca tine ar trebui sa fie fortati sa traiasca cateva luni prin cateva state din africa.
   Pompieri ar trrbui sa fie ultimi la investitii ?eventual bani aia trebuiau bagati in cateva statui,vacante su concerte oferite de gabriela…sau de ce nu…o marire a ajutoarelor sociale la cei care „au toate bolile” si nu vor sa munceasca…da asa trebuia ca sa scumpit bautura

  • E nevoie de echilibru în toate, dar nu are cine să-l facă! Se merge pe cine se impune sau pe interese de gașcă, asta e buba!

  • @ inca unu
   Trolule, ti-am scris in comentariu unde trebuie sa mearga banii, la sanatate, educatie, preventie accidente. Statui , iepuri gigantici, pomeni sociale sunt dorintele tale probabil.

  • @Mario In procente din PIB da, suntem in top in UE la investitiile contra incendiilor. Dar asta nu pentru ca am cheltui mai mult decat restul tarilor UE cu asta, ci pentru ca PIB-ul Romaniei este foarte mic.

   In realitate, in cifre absolute noi suntem printre ultimele locuri in UE, ca intotdeauna. De exemplu Germania cheltuieste 96 EUR pe an pe cap de locuitor. Franta 93 EUR. Noi 24 EUR, Bulgaria 21 EUR. Ce-i drept, mai sunt si Polonia, Portugalia, Croatia si Malta care cheltuiesc ceva mai putin decat noi, in cifre absolute. Dar chiar si asa, suntem pe locul 6 din coada.

   Acum, daca nu ne permitem cei 24 de EUR pe an de persoana, adica 2 EUR pe luna, echivalentul a 2-3 beri pe luna, avem o problema.

  • Vlad nu te pune cu nebunul că are mintea odihnită.nr5 nu are ochi decât pentru Cioloș Barna Stelică,Bulă, Drulă și altă ….

  • @Vlad,
   Mulțumesc pentru informații.
   Oricât ar fi PIB-ul, mic, mare, ca prioritate tot aș investi un procent mai mare în educație, sănătate, infrastructură rutieră, feroviară, etc.
   Noi suntem în top la investiții militare (2% din PIB, cred că unici în Europa, ne lăuda Trump), pompieri, probabil jandarmi, securiști.
   Înțelegi ideea, prioritățile sunt de țară cu dictatură, nu de țară democratică.

  • @Kiki,
   Putzoi psd-ist, de ce te bagi când discută oamenii mari ?

 7. Ma bucur, chiar foarte mult, ca i-am ajutat pe greci si ca ei apreciaza ajutorul nostru. E foarte bine ca am trimis acolo oameni pregatiti si capabili. Sper ca asta va intari legaturile intre Romania si Grecia, pana la urma suntem destul de similari ca mentalitati, ar fi pacat sa nu ne intelegem bine.

  Totusi, parca prea lauda presa (si a lor, si a noastra) actiunea lor. Nu zic ca nu merita, dar parca se exagereaza, si asta e posibil sa duca la efecte nedorite. Amestecul excesiv politic in treaba asta va fi daunator. Lasati oamenii (si romani, si greci) sa judece singuri, sunt convins ca vor reusi sa aprecieze, si unii, si altii, actiunea pompierilor romani.

 8. Bravo, felicitari!

 9. Ce nivel au pompierii greci daca au ramas uimiti de ai nostrii,angajati numai pe pile?!

  • Sigur, o vezi pe Giorgica aia de la Apele Romane care apasa pe ecran ca sa porneasca calculatorul ca se imbraca in pompier si isi risca viata? Giorgica fiind o generalizare a tuturor angajatilor pe pilele. Pe pile te angajezi undeva unde nu trebuie sa faci nimic. La pompieri arunci mancarea din gura si te sui instantaneu in masina cand suna alarma. Cred ca prin natura profesiei pompierii au fost mai ocoliti de problema asta.

  • Domnul Pop chiar mă bucur că mai există și oameni cu mai mult de 2 neuroni .Apreciez!

 10. Bravo pompierilor ptr ajutorul dat însă niciodată să nu crezi un grec.Sunt mincinoși,meschini

 11. Grecia ne lauda atat de mult pompierii odata pentru ca au dovedit profesionalism, dar a doua oara din recunostinta. Doar nu era sa zica „meh” cand vin peste o suta de oameni sa isi riste viata ca sa o salveze pe a ta.
  Zic sa acceptam laudele, e pe de o parte o validare din exterior. Avand valorile atat de deformate in societatea noastra, e greu sa mai deosebim ce merge bine si ce nu. Avem nevoie de aceasta validare.
  Pentru cei care se plang ca e un numar prea mare de pompieri in țara, intuitia imi spune ca va fi nevoie de ei in permamenta in anii ce vin. Incendiile doar vor creste in anii ce vin. Cred ca este ceva zelos responsabil de pompierii astia. Un fel de lastar verde printre putregaiuri. Daca tot trunchiul ar fi sanatos ar trebui sa avem aceeasi performanta in toate domeniile. E bine sa avem un model. Ducem lipsa de modele.

 12. Desigur e simplu să intri într-un teritoriu străin, să-ți organizezi tabăra cu alimente cu tot, să cartografiezi cu drone, să comunici prin wear-cam, să pui suporți protectori pe drum să nu calce pe furtune, să abordezi focul tactic, să stingi. Să faci treabă impecabil.

  Mi-e scârbă de toți spunikăkănarii ăștia care comentează anal-fabet.

  Vedeți că vă arde Siberia cu centre atomice cu tot. Hai, treceți pe la KACA să vă primiti hârtia igienică pentru boticul murdar de KACA.

 13. @Sphinx https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/13/explainer-what-are-the-underlying-causes-of-australias-shocking-bushfire-season
  Imi pare rau, nu am gasit articolul tradus in rusa, care e limba ta materna de altfel … dar ca sa-ti fac un rezumat, chestia ca nu s-a intervenit preventiv e o galusca lansata online (probabil de pe langa Kremlin: https://www.youtube.com/watch?v=tR_6dibpDfo) pe care tu ai inghitit-o premeditat sau nu.

 14. cum ar fi fost sa il trimit pe nicusor si clatita?
  :)))

 15. D-le Tiberius doresc sa va alimentez dorința d-voastra de a nu fi laudat: hater de kkt ce ești, dc scrii imbecilul dacă nu ai nimik de transmis? Știi tu ceva despre meseria asta periculoasa? Papitoi semianalfabet, nu ti-e rușine??? Te-ai obișnuit sa faci pe deșteptu pe net creier neted ce ești? Pompierii nu au nevoie de laude ornitoring urat ci de stima noastră și asta trebuie sa înțeleagă haterii dr kkt ca tine….ca exista oameni care își risca viata în mod voluntar pentru ca degețelele tale de berbec pansat sa poată da click-uri imbecile!!!
  Vo rog sa-mi spuneti dacă doriți laude acum?

 16. Bravo pompierilor romani !
  Chiar daca au fost alesi dintre cei mai buni, credem ca si ceilalti ramasi acasa sunt la fel de competenti.
  Este un domeniu unde nu sunt acceptate jumatati de masura!
  Sunt mândru ca sunt român si am aflat si vesti bune despre romani curajosi!
  Pot fi un model si pentru alte sisteme!

 17. Acum cred ca romanii și aromânii sunt lăsați sa vorbească între ei limba lor.

 18. Ne lauda asa de tare sperand ca astfel scapa de plata facturii. Daca era invers, faceau grecii un deviz de ziceai c-au mutat Dunarea pe la Sibiu.

 19. Tipic mediei romanesti: stiri despre stirile despre romani facute de altii. Si sunt doar doua directii in media noastra: ori laude desantate, ori critici furibunde. Putin bipolar, nah.

 20. Da ma, asa o fi… dar sunt aceiasi care NU au avut o saltea, o plasa, o gonflabila etc sa salveze oamenii aia care s-au aruncat in gol. Acum nu zic, sa fie sanatosi si sa se intoarca victoriosi si cu bine, dar sa nu uitam, ca lipsurile de aici, pe care nu le-au reclamat, nu au facut presiune la muistrii noștri pentrj rezolvarea lor, ei bine.. astea.. au ucis persoane.

 21. Felicitări pompierilor!
  Cât despre faptul că avem atât de mulți pompieri ar trebui să ne spună ceva. Să fie vorba de faptul că normele de protecție contra incendiilor nu sunt luate în serios și avem o grămadă de incendii? Ar fi interesantă o statistică comparativă privind numărul de incendii.

 22. Daca sunt atât de bine organizați, cum de s-au lăsat pe tanjeala la colectiv? Sau aici nu a fost marele comandant suprem al acțiunii care sa le dea ordine in contradictoriu?

  • @urban

   Vezi ca „arde” !

   (Intelegi ce gavaresc doar daca ai jucat jocul „gheata” – ‘”fierbinte” de identificare a obiectelor ascunse)

 23. bravo pompierilor romani!
  si este exact. Romanii, un popor latin din est poate aduce Europei Occidentale o doza de creativitate extraordinara.
  in fapt in vest s-au împotmolit adeseori in proceduri complexe, în protocoale complicate uitand esentialul si nelasand porti deschise pentru indivizi care ar putea oferi solutii alternative in situatii nemaiîntalnite, extreme.
  un exemplu.

  in lupta cu focul francezii au foarte multa experienta, tehnica superioara, dar sa recunoastem ca pompierii romani, cu mijloace tehnice mult mai modeste, au obtinut rezultate extraordinare intr-un context dramatic, extrem de periculos

 24. Unii apun ca laudele multe nu sunt bune…. Greșit, laudele ajuta omul sa performeze în activitatea sa. Dacă unii așteapta bani ca recompense, pentru militari, pompieri, polițiști, medici și nu numai laudele sunt mai presus decat banii. Iti dau o satisfacție și o putere de concentrare mai mare în următoarele situații de urgenta. La noi la romanii denigrarile ucid performanta. Este normal ca fisa postului unui pompier spune ca trebuie sa stinga un incendiu, dar ce faci într-o situație deosebita prin care nu ai mai trecut? Incurajarile grecilor le fac munca mai ușoară pompierilor. Succes băieților și întoarcere grabnică în tara!!!

 25. Ca titlu informativ, precizez faptul ca dotarea pompierilor, in ultimii 5 ani, a fost realizata in procent de peste 90% prin accesarea de fonduri europene (peste 1 mld.).. fiind eronat mentionate fondurile guvernamentale anterior.

 26. Felicitări lor că își pun viata-n pericol pentru nenorocirea din Grecia, ei nu pot primi Pensii Speciale precum scursurile societății, din păcate ei nu se pot pensiona la 45 că Milițienii.

 27. FELICITARI POMPIERILOR !!! SINCER NIMENI NU SE ASTEPTA CA TOCMAI DIN GRECIA SA PRIMIIM O GURA DE AER. SE MAI STIA CEVA IN TRECUT DIN IRAK CU STINGEREA PUTURILOR DE PETROL.
  TOATA ADMIRATIA PENTRU ACESTI OAMENI !!!!

 28. Da spagarii sefi de inspectorate gen celui de la Suceava ruda,apropiat al penelistului Flutur pt care principala dumnealui preocupare de cand a fost numit in functie e sa incaseze spagi de la oamenii de afaceri din judet pt a le acorda avizele necesare desfasurarii activitatilor sau pt a inchide ochii la diversele nereguli constatate si de a ameninta militarii prin subalterni sau terte persoane care îndraznesc sa devoaleze încrengatura,mafia compusa din rude,pile,cumetrii si relatii cu ramificatii in psd si pnl nu-i lauda grecii? Pe acesti comunisti care umilesc si înjosesc militarii neafiliati politic nu-i lauda grecii?

  • Nu te poti abtine nici la nunta ? Ai ceva hexemple si cu FESENU sau trebuie sa ti le servim noi ? De cand magarii scriu ? Acolo pompierii lupta cu incendiile si cu riscul propriilor vieti, ce sa vezi ? Se treezeste ~preacinstitul~ Marius sa scrie…… Bolsevicule !!! Sazi bland ca oricum in afara de mine NIMENI nu o sa iti raspunda la mizeria pe care ai scriso. Si de acum incolo nici eu nu mai fac pe gunoierul sa raspund la mizeriile fesenistilor.

 29. Are MARE dreptate dmn. DAN PURIC si FLORIN CALINESCU gradina MAICI DOMNULUI asta suntem …o tara mica cu potential cat un zgarie nori.(foarte sufletisti orice am suporta)BRAVO POMPIERILOR ROMANI DIN GRECIA SAU DE ACASA….SUNTEM MANDRI DE VOI…

 30. Nu interessante ca rominia afost considerata lumea Treia dei ceci mai inapoiati din Ue acum putem sa demonstrm ca exsgereaza si nui cum zice masmedia din ue si trebue sa fim mîndri
  de relizarile pompieri romini si sa fim mîndri că nu-i cum scie masmedia din UE si ca folosim ultima generatie de tehnologie care alte țări mai dezvoltate ca romania no o au