G4Media.ro

Zelenski: Ucraina va participa la summitul G20 din Indonezia în funcție de…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Zelenski: Ucraina va participa la summitul G20 din Indonezia în funcție de componența acestuia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus miercuri omologului său indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că participarea ţării sale la summitul G20 care se va desfăşura în noiembrie în Indonezia va depinde de ”situaţia de securitate a Ucrainei şi de componenţa” acestui summit, aluzie la dorinţa Ucrainei şi a ţărilor occidentale ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu participe, relatează Agerpres.

Zelenski i-a mulţumit în faţa presei omologului său indonezian pentru ”invitaţia personală” primită de a participa la summit, deşi Ucraina nu este membră a G20, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean nu l-a menţionat direct pe Putin, dar participarea acestuia din urmă la summitul ce va avea loc în insula Bali şi care a fost confirmată de Kremlin a stârnit controverse diplomatice.

Indonezia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a adoptat o poziţie neutră faţă de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei şi i-a adresat lui Putin invitaţia pentru summit înaintea lansării invaziei ruse în februarie, iar apoi a rezistat în faţa presiunilor statelor occidentale, inclusiv ale SUA, de a revoca această invitaţie.

Aceste presiuni au condus pe de altă parte şi la invitaţia pe care Joko Widodo i-a adresat-o acum lui Volodimir Zelenski de a participa la summitul din 15-16 noiembrie.

Premierul italian Mario Draghi a declarat marţi, după o discuţie cu preşedintele indonezian, că acesta din urmă a ”exclus” o prezenţă fizică a lui Putin la summitul G20, dând de înţeles că liderul de la Kremlin ar putea totuşi să participe prin videoconferinţă.

”Nu domnul Dragi este cel care decide în această chestiune”, a replicat unul dintre consilierii preşedintelui rus, Iuri Uşakov. ”Am primit invitaţia şi i-am răspuns pozitiv”, a precizat acesta.

Preşedintele indonezian se va întâlni joi la Moscova şi cu Vladimir Putin.

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Ucraina NU e parte a G20

  • @mihai, mai citeste si continutul,nu doar titlul.

   „Zelenski i-a mulţumit în faţa presei omologului său indonezian pentru ”invitaţia personală” primită de a participa la summit”

   Greu?

  • Esti dala de citeste doar un titlu si crede ca a inteles stirea, fara sa inteleaga si contextul titlului. Clasic romanesc

 2. Nici el nu crede ca va mai reprezenta UKr in noiembrie… Misiunea lui se termina chiar atunci, inainte de midterms.

 3. Brusc,acum nu mai vrea face-to-face?dubios lucru!