G4Media.ro

Zelenski: Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană pentru a proteja…

sursa foto: G4Media

Zelenski: Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană pentru a proteja exporturile de cereale

Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană pentru a-și proteja rutele de export de cereale, precum și regiunile de la granița cu Rusia, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, care a luat cuvântul la Kiev în cadrul unui summit internațional privind securitatea alimentară, scrie Reuters.

„Există un deficit de apărare aeriană – acesta nu este un secret”, a declarat Zelenski la summitul „Grain from Ukraine”, la care au participat înalți oficiali din țări europene, inclusiv președintele elvețian Alain Berset și premierul lituanian Ingrida Simonyte.

Zelenski vorbea după ce Rusia a atacat Ucraina cu 75 de drone în timpul nopții, cel mai mare atac cu drone din timpul războiului. Conferința de presă comună a celor trei lideri a fost întreruptă de o altă sirenă de raid aerian.

Publicitate electorală

Zelenski a declarat că Ucraina va fi aprovizionată de partenerii săi străini cu nave care să însoțească convoaiele de nave de marfă din porturile ucrainene pentru a garanta securitatea acestora.

„Am acorduri cu mai multe țări privind însoțirea puternică a convoaielor de către ucraineni, dar folosind echipamente (străine)”, a spus el.

Separat, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis sprijin într-o scrisoare adresată lui Zelenskiy, pe care a distribuit-o pe platforma de socializare X, afirmând că Comisia va pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru „reparații rapide și modernizarea infrastructurii din porturile ucrainene”.

Președintele ucrainean a declarat că Kievul speră să își rezolve deficitul de apărare antiaeriană prin noi livrări de la parteneri și prin creșterea propriei capacități de producție, aspect în privința căruia a spus că s-au înregistrat progrese.

„Începând de astăzi, nu pot spune în detaliu ce realizăm și unde, dar există progrese”, a spus el.

Ucraina, un important exportator de cereale, a exportat cereale prin coridoare unilaterale prin Marea Neagră, după ce Rusia s-a retras în iulie dintr-un acord negociat de ONU pentru a permite navelor de cereale să treacă prin blocada sa.

Actualele coridoare de export de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei pornesc toate din porturile din regiunea sudică a Ucrainei, Odesa.

„Există anumite sisteme de apărare aeriană… le cerem”, a declarat Zelenski. „Am primit deja un răspuns când vor începe aceste sisteme să păzească acea regiune. Pentru că acolo, atât coridorul, cât și oamenii sunt importanți.”

Întrebat despre protestele camionagiilor polonezi și slovaci, care au blocat în ultimele zile o mare parte din aprovizionarea Ucrainei cu mărfuri pe șosea, Zelenski a pus problema pe seama politicii interne a acestor țări.

„Cred că există dificultăți la graniță în primul rând din cauza anumitor măsuri politice luate de vecinii noștri”, a declarat el într-o conferință de presă după summit.

Zelenski a declarat că este încrezător că problema va fi rezolvată dacă vecinilor Ucrainei li se va acorda „puțin timp” pentru a rezolva disputa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...