G4Media.ro

Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni transferaţi forţat în Rusia

sursa foto: Louisa GOULIAMAKI / AFP – ilustrație generică

Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni transferaţi forţat în Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că 16 copii ucraineni care au fost „transferaţi forţat în Rusia” au putut „să-şi regăsească familiile”, Rusia anunţând anterior un schimb între Moscova şi Kiev în care a evocat un număr mai mare de minori, relatează AFP conform Agerpres.

„Un grup de 16 copii ucraineni şi rudele acestora se află în prezent în Qatar pentru îngrijiri medicale, mintale şi sociale. Toţi au fost transferaţi cu forţa în Rusia, dar datorită eforturilor de mediere ale Qatarului, ţară prietenă, au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile”, a spus preşedintele ucrainean.

Anterior Rusia a anunţat un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întâlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat.

În luna martie alţi patru copii ucraineni au fost repatriaţi din Rusia, tot cu medierea Qatarului, după o operaţiune similară desfăşurată luna anterioară şi care a implicat 11 copii.

Ucraina estimează la cel puţin 20.000 numărul minorilor din zonele ucrainene ocupate deportaţi în Rusia, dar numărul lor total ar putea fi mult mai mare, întrucât această cifră cuprinde numai copiii identificaţi oficial.

Mai puţin de 400 dintre aceşti copii au fost până în prezent repatriaţi în Ucraina, conform Kievului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează