G4Media.ro

Zelenski plănuiește să se alăture evenimentelor D-Day și G7 / POLITICO: Președintele…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zelenski plănuiește să se alăture evenimentelor D-Day și G7 / POLITICO: Președintele ucrainean se va folosi de aceste evenimente pentru a solicita mai mult ajutor occidental împotriva Rusiei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intenționează să participe luna viitoare la comemorarea Zilei Z (D-Day) în Franța, urmată de reuniunea G7 din Italia, au declarat surse citate de POLITICO.

Planurile lui Zelenski trebuie consemnate dat fiind că acesta și-a anulat recent călătoriile în străinătate în urma lansării de către Rusia a unei ofensive majore în orașul Harkov. Dar Ucraina are, de asemenea, nevoie disperată de sprijin continuu și de atenție globală, iar călătoria i-ar oferi lui Zelenski prilej de discuții și negocieri cu liderii mondiali – inclusiv cu președintele american Joe Biden – pentru a pleda cauza națiunii sale.

Programul președintelui ucrainean se poate schimba oricând, au subliniat sursele citate. Dar, dacă totul decurge conform planului, se așteaptă ca Zelenski să folosească această călătorie pentru a cere, așa cum a anunța în interviuri recente, mai mult sprijin militar din partea Occidentului și să ceară ca NATO să doboare rachetele rusești, așa cum au făcut Statele Unite și Marea Britanie atunci când Iranul a atacat Israelul. Zelenski va cere, de asemenea, ca SUA și țările europene să confiște activele rusești pentru a ajuta la finanțarea apărării și eventualei reconstrucții a Ucrainei.

Prezența liderului ucrainean în Franța va avea o imensă rezonanță simbolică. Liderii mondiali se vor aduna pe coasta Normandiei, unde, cu 80 de ani mai în, aproape 133.000 de soldați din SUA, Marea Britanie și țările aliate au debarcat pe continentul european pentru a învinge Germania nazistă – cea mai mare invazie din istoria militară. Evenimentul va comemora sacrificiul de care a fost nevoie pentru a zădărnici marșul lui Adolf Hitler, în timp ce forțele sale au înghițit continentul înainte de a se confrunta cu o rezistență dură din partea democrațiilor și a Uniunii Sovietice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...