G4Media.ro

Zeci de școli din Bulgaria sunt vizate de alerte cu bombă pentru…

Foto: Wikipedia

Zeci de școli din Bulgaria sunt vizate de alerte cu bombă pentru a treia zi consecutiv, înainte de alegerile anticipate de duminică. Guvernul suspectează implicarea Rusiei

Pentru a treia zi consecutiv, mai multe oraşe din Bulgaria s-au confruntat miercuri cu zeci de false alerte care anunţă amplasarea unor bombe în şcoli, iar guvernul, care se pregăteşte de alegeri anticipate în weekend, suspectează o implicare a Rusiei şi a decis să înfiinţeze un grup operativ, relatează presa bulgară citată de News.ro.

Potrivit Dnevnik, în cursul dimineţii de miercuri fuseseră trimise avertismente la peste 20 de şcoli din Sofia, precum şi la instituţii de învăţământ din Burgas, Varna, Pleven şi Iambol.

În Burgas, potrivit publicaţiei Trud, părinţii, elevii şi profesorii sunt panicaţi şi supăraţi după ce şcolile din oraş au primit miercuri, din nou, un mail cu ameninţări cu bombă. De dimineaţă până la prânz, 16 şcoli au fost închise în oraşul de la malul mării.

Ministrul de interne Ivan Demerdjiev a anunţat marţi că varianta principală la care lucrează autorităţile este un atac hibrid legat de Rusia. El a spus că ameninţările nu sunt reale şi că sunt menite să producă un efect mediatic şi să distragă atenţia.

Miercuri, la şedinţa guvernului, el a spus că ancheta a avansat foarte mult şi că în curând vor exista date despre provenienţa ameninţărilor.

De asemenea, el a informat că, la ordinul premierului Galab Donev, se înfiinţează un grup de lucru interministerial, care va avea două sarcini: până vineri, 31 martie, să pregătească o procedură pentru a răspunde la ameninţarea cu un dispozitiv exploziv improvizat amplasat în locaţii cu infrastructură esenţială şi să actualizeze planul naţional de combatere a terorismului.

Grupul este format din 36 de persoane – reprezentanţi ai tuturor serviciilor de securitate şi ai agenţiilor relevante, a precizat ministrul.

Şi cu o zi înainte, marţi, zeci de şcoli bulgare au fost închise în urma unor ameninţări cu bombă, anchetatorii declarând că analizează posibile acţiuni teroriste legate de Rusia, menite să perturbe viitoarele alegeri parlamentare anticipate programate pentru 2 aprilie, potrivit Radio Europa Liberă.

Ministerul de Interne a declarat că suspectează că Rusia ar putea fi în spatele planurilor de perturbare a votului din aprilie, deoarece majoritatea scrutinelor din Bulgaria se vor desfăşura în şcoli. „Ceea ce ni se întâmplă nouă se întâmplă în multe ţări europene în ultima vreme”, a declarat marţi ministrul Demerdjiev.

Bulgaria, membră a UE şi NATO, se numără printre ţările care au impus sancţiuni Rusiei în urma invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina şi, de atunci, a fost considerată o ţară ostilă de către Kremlin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...