G4Media.ro

Zeci de ONG-uri îi cer președintelui Iohannis să nu promulge legea avertizorului…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Zeci de ONG-uri îi cer președintelui Iohannis să nu promulge legea avertizorului de integritate, criticată de experți

Mai multe organizații civice îi cer președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să retrimită la Parlament legea privind protecția avertizorilor de integritate. Organizațiile arată că legea votată de majoritatea PSD-PNL-UDMR încalcă principiile legislației europene și riscă să atragă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

G4Media a prezentat în premieră modificările promovate de Laura Vicol (PSD) la respectiva lege în Parlament. Laura Codruța Kovesi, șefa Pachetului European, a anunțat joi că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.

Scrisoarea deschisă adresată președintelui Iohannis de organizațiile civice:

Societatea civilă din România a luat act de adoptarea în plen, miercuri 29 iunie, a Legii privind protecția avertizorilor în interes public, care înlocuiește actuala lege 571/2004 și care ar trebui să transpună Directiva (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.
Scopul și misiunea acestei directive sunt enunțate încă din primul considerent:
“Persoanele care lucrează pentru o organizație publică sau privată sau sunt în contact cu o astfel de organizație în contextul activităților lor profesionale sunt deseori primele care află despre amenințări sau prejudicii aduse interesului public, apărute în acest context. Prin raportarea încălcărilor dreptului Uniunii care aduc atingere interesului public, astfel de persoane acționează ca avertizori și joacă prin urmare un rol esențial în demascarea și prevenirea unor astfel de încălcări și în garantarea bunăstării societății. Cu toate acestea, potențialii avertizori sunt adesea descurajați să semnaleze preocupările sau suspiciunile lor de teama unor represalii. În acest context, importanța de a asigura un nivel echilibrat și eficient de protecție a avertizorilor este recunoscută din ce în ce mai mult, atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel internațional.”
Această directivă oferă așadar protecție sporită avertizorilor de integritate din întreaga UE care raportează încălcări ale legislației UE. De asemenea, stabilește canale sigure de raportare și protejează avertizorii împotriva concedierii sau a altor forme de represalii, venind astfel în sprijinul persoanelor care sunt pregătite să își asume riscul de a deconspira încălcări, fraude, fapte de corupție sau alte tipuri de infracțiuni, în domenii precum achizițiile publice, serviciile financiare, siguranța transporturilor, protecția mediului, sănătatea publică și protecția consumatorilor.
Din păcate, prin legea recent votată și trimisă la promulgare, mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate sunt semnificativ diminuate, descurajând astfel orice demers al unui avertizor de a semnala activități ilegale, afectând grav nivelul de detectare a fraudei. De asemenea, sunt încălcate prevederi constituționale, iar o serie de dispoziții sunt chiar contrare înseși directivei în materie, România riscând să intre în procedură de infringement.
De exemplu, noua lege, care așteaptă promulgarea dvs., golește de sens instituția avertizorului:
◾️ Se interzice avertizorului de integritate să facă dezvăluiri publice despre încălcări ale legii în privința achizițiilor în domenii considerate de stat esențiale pentru securitatea națională, fără a se specifica în mod concret, explicit, clar și previzibil, care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența legii avertizorilor.
◾️ Avertizorul nu are voie să vorbească direct cu presa sau o poate face doar după trei luni și doar dacă, în prealabil, raportează intern.
Raportarea anonimă este exclusă din lege, iar avertizorii anonimi nu beneficiază de nicio protecție.
◾️ Este eliminat principiul bunei-credințe a avertizorului în interes public.
◾️ Avertizările de integritate se distrug după doi ani, deși Directiva prevede că acestea se păstrează atât timp cât este necesar și proporțional.
◾️ Unitățile administrativ-teritoriale foarte mici, sub 10.000 de locuitori, nu se pot asocia pentru a aplica legea, contrar recomandărilor din Directivă.
În ansamblu, prin legea adoptată s-au introdus formulări vagi, interpretabile sau chiar contradictorii, cu scopul de a reduce nivelul de protecție a avertizorilor, care vor fi descurajați din start să raporteze încălcări ale legii, știind că majoritatea celor care au raportat până atunci au fost persecutați în instituțiile din care fac parte. Mai mult, legea afectează inclusiv mediul privat, întrucât raportarea anonimă reprezenta o practică eficientă și în sectorul privat.
În concluzie, legea adoptată de Parlament transpune selectiv și chiar contrar Directiva europeană în materie, al cărei rol este tocmai acela de a încuraja denunțul în interes public și de a întări protecția avertizorului în interes public. De exemplu, nu sunt transpuse articole cheie din Directivă, care vizează: protejarea avertizorului de răspundere pentru încălcarea confidențialității (art. 13, lit. g), protejarea avertizorilor anonimi, care sunt ulterior identificați (art. 6, alin. 3), protecția în caz de defăimare, încălcarea drepturilor de autor, violarea secretului profesional, încălcarea normelor de protecție a datelor sau divulgarea secretelor comerciale (art. 21, alin. 7).
Cel mai important, noua lege încalcă un principiu de bază al dreptului UE, și anume faptul că statele membre pot merge dincolo de dispozițiile UE în materie de legiferare, nicidecum în sensul introducerii unei legislații mai laxe, în cazul de față articolul 25(2) din directivă, care interzice ca, prin transpunerea sa în legislația internă a unui stat membru, să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor printr-o lege națională care există deja în respectivul stat membru.
În concluzie, vă solicităm, dle președinte, să retrimiteți spre reexaminare în Parlament această lege care, lăsată în forma recent votată, va atrage, cel mai probabil, o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. De altfel, un astfel de demers al dvs. ar fi în consonanță cu recenta dvs. declarație formulată cu prilejul vizitei vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jourova, ocazie cu care ați subliniat „angajamentul politic pentru consolidarea statului de drept, reformele în domeniul justiției și lupta împotriva corupției”.
@Reset, 30.06.2022
Organizații semnatare:
Reset
Evoluție În Instituție
Funky Citizens
Daruieste Viata
Inițiativa România
Societatea Timisoara
Voluntari in Europa
Corupția ucide
Comunitatea Declic
Sanda Foamete (activist civic)
VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie
Oradea Civica 2017
#activAG Piteşti
#Rezist Milano
Umbrela Anticorupție Cluj
Aradul Civic
Brașovul Civic
Initiativa Timisoara
@Diaspora.ro
Geeks For Democracy
#Rezistența
Centrul pentru Inovare Publică
Diaspora 360
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
@ICDE- Inițiativa pentru cultura democratică europeană
Freedom House România
Rise OUT
Împreună pentru A8
@Civica Frankonia
Valea Jiului Society
@Canal Media
ACORD Diaspora
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Un Timbru pentru Dreptate
@Rezist Galați
@Federatia Inițiativa Timișoara
Liga Studenţilor – LS IAŞI

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

 1. Am văzut Iohannis, sunt dator cu 🤮🤮🤮!

 2. E ca un fel de 10 august 2018, mai personalizat, printr-o redefinire mai sinceră a incomozilor.

 3. Obiecțiile sunt frumos prezentate și justificate! Președintele stâmbă din nas, nu-i convine, dar nu are ce face. Îl cunoaștem cum gândește! De-ar pleca mai repede de la Cotroceni, nu reprezintă pe români!

 4. Tare mi-aș dori ca toate organizațiile astea , să fie obligate să publice sursele de finanțare la ultimul bănuț , și atunci s-ar vedea în slujba cui sunt .

 5. ONG-urile astea gen „rezist Galati” (iti vine sa mori de ras…) primesc bani de la buget…

 6. Dintr-un anumit punct de vedere seamănă cu Puțin: acum îl crezi în stare de orice.

 7. – Trăiască mult iubitul și stimatul Tovarăș Președinte de Colonie, Întâiul Stătător în Concedii, Prim Golfer și Schior al Ţării, Excelenţa Sa, Voievodul Pașalâcului Valah, Domnitorul Klaus Werner Iohannis!

  👏❤️👏❤️👏❤️👏❤️👏❤️👏

  – Să aveţi concediile lipsite de griji și mingiuca la găurică întotdeauna!

  – Mulţumim că existaţi, Mărite Cârmaci! Și că sunteţi în concediu de 8 ani în care noi am transformat ţara în moșia noastră personală! Boierii, ciocoii, securiștii și interlopii ţării vă iubesc din tot sufletul!

  – Fie ca în 2024 să vă realeagă alegătorii, pentru că războiul și NATO și SUA și UE… inţelegeţi dumneavoastră… să vă sacrificaţi pentru binele ţării!

  – Sunteţi cel mai bun președinte de la Ion Iliescu incoace!

  – Vă pupăm şi vă mulţumim! 💋💋💋

  ŢARA LUCRULUI BINE FĂCUT 😉

 8. Supermatriosca!

 9. PROTEST !!!

 10. Aud pe unii; varianta cea mai buna sunt X…numai idei deviante. Dacă pana la vârsta asta si până acum nu v-ati convins ca România este vândută și condusă doar de slugile cumpărătorilor, va felicit…in nebunia voastră sunteți salvați!!!

 11. ONG-uri conduse de niste grase puturoase care iau bani de la stat degeaba.

 12. Da’ ce treabă are matahala cu modificarea unei legi care nu se referă la fonduri europene ? Ehe, până la urmă o veni și rândul ei